Local

Șase indivizi, condamnați în cazul răpirii unui minor în miez de noapte. Stenograme incendiare și mărturii care pot înfiora pe oricine

Publicat: 01 mai 2020

Anchetatorii au prezentat în instanță o serie de stenograme de-a dreptul incendiare, în cazul răpirii unui minor în miez de noapte. În acest caz, judecătorii au dispus recent condamnarea a șase indivizi.

Astfel, Judecătoria Răducăneni l-a condamnat pe Liviu Gheorghe Huțuțui (33 de ani) la trei ani de închisoare, Ioan Cătălin Ciobanu (33 de ani) a primit o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare, în vreme ce Aurel Aparască (40 de ani) a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare. În același dosar, magistrații l-au condamnat pe Dănuț Mihai Dărîngă (32 de ani) la doi ani și opt luni de închisoare, Petru Amuntenci (35 de ani) a primit o pedeapsă de trei ani și opt luni de pușcărie, pentru lipsire de libertate. De asemenea, Daniel Atincăi (31 de ani) a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru lipsire de libertate.

„Instanța admite în parte acțiunea exercitată de partea civilă Ștefan R. și, în consecință, îl obligă pe inculpatul Atincăi Daniel la plata către aceasta a sumei de 3.000 de lei, cu titlu de daune morale”, au spus judecătorii. Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată.

Cei șase indivizi, la stână, în miez de noapte

Procesul celor șase, acuzați că au răpit un minor, a început pe data de 21 decembrie 2018. Conform anchetatorilor, incidentul grav a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 2018.

„În noaptea dintre zilele de 12 spre 13 iunie 2018, în jurul orei 23:30, inculpații s-au deplasat împreună la stâna situată în zona denumită popular „Dealul Bacalul”, proprietatea lui M.I.C., au intrat unde dormeau ciobanii și, prin folosirea forței fizice, l-au condus forțat, împotriva voinței sale, pe minorul S.I.C. (la data faptei, el avea 16 ani), față de care au comis violențe, loviri și amenințări, obligându-l să-i însoțească la o mașină parcată la circa 500 de metri distanță față de stână”, au menționat procurorii.

Conform acestora, în cadrul incidentului, Daniel Atincăi i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii și picioarele în zona feței și a capului persoanei vătămate Ș.R., lăsând-o în stare de inconștiență, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 7-9 zile de îngrijiri medicale.

„Ulterior, inculpații l-au dus pe minorul S.I.C., împotriva voinței sale, pe raza județului Iași, determinându-l să lucreze în continuare la stâna inițiatorului agresiunii, Aurel Aparască. Pe 13 iunie 2018, persoana vătămată a fost identificată de polițiști”, au adăugat anchetatorii.

Minorul, luat cu forța de cei șase indivizi

Pe data de 19 septembrie 2019, cei șase indivizi au recunoscut comiterea faptelor, inclusiv faptul că l-au luat cu forța pe minor. Aceștia au relatat că, în noaptea respectivă, Aurel Aparască a apelat la ceilalți cinci să-l sprijine pentru a-l readuce pe minorul S.I.C. la stâna lui. Anterior, minorul a lucrat la stâna lui Aparască timp de circa trei luni, fiind plătit cu 600 de lei pe lună, conform unei înțelegeri scrise întocmită între Aparască și părinții minorului.
Pe data de 8 iunie 2018, minorul a plecat de la stâna lui Aparască, afirmând că va reveni după două zile, dar nu s-a mai întors și a mers la o altă stână, a lui M.I.C.

Din acest motiv, Aparască a apelat la ceilalți cinci și le-a cerut să meargă cu el să îl ia pe minor de la stâna la care se afla și să îl aducă înapoi la stâna sa. Oamenii legii au mai spus că, după ce a fost răpit, minorul a primit amenințări de la inculpați, cu privire la ce va păți dacă va mai fugi de la stâna lui Aparască. În timpul procesului, minorul și-a retras plângerea penală formulată cu privire la infracțiunea de lovire și alte violențe, chiar dacă, spun anchetatorii, el ar fi fost lovit.

Stenograme: „A venit o dubă cu șase indivizi de prin Poieni și m-o bătut!”

A doua zi de la ajungerea la stână, minorul a reușit să sune la Poliție și să reclame faptul că a fost sechestrat.

„Am o urgență pentru Poliție! Aseară m-au bătut niște băieți, niște țigani, niște golani, la ora 1:00, au venit și m-au luat din altă parte, a venit o dubă cu vreo șase băieți, vreo șase țigani de prin Poieni și m-o bătut, m-o bătut și pe mine și pe… Acum mă aflu în altă parte, m-au luat din zona Costuleni”, a spus minorul la telefon.

În timpul discuției, operatorul din cadrul Centrului Unic pentru Apeluri de Urgență 112 al Inspectoratului de Poliție Județean Iași l-a întrerupt pe minor și nu i-a dat posibilitatea să relateze cele întâmplate, îndrumându-l să depună plângere în termen de 90 zile la o unitate de Poliție.

De asemenea, în timpul audierilor, minorul a declarat că a fost ridicat din pat cu forța.

„Deodată am auzit o voce de bărbat strigând: – Deșteptarea, f…ă D-zeu mamii voastre! – Nu mișcați! – Ai fugit, fu..ți D-zeu mă-tii! Dacă mai fugi, o să te duc la doi și o să te f…ă în c… și nu o să mai știe nici tac-tu, nici mă-ta de tine! – Dacă mai fugi o dată, te găsim și-n gaură de șarpe! În loc să stăm lângă femeile noastre, stăm lângă tine!”, a precizat minorul.

Adauga un comentariu