Titlurile zilei

Scandal imens la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași, condusă de Gabriel Martinescu! Medici și asistenți medicali, trimiși în concediu fără plată. Managerul refuză să-l demită pe directorul Cristian Andrieș – FOTO

Publicat: 17 iul. 2021
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Scandal imens la Maternitatea Elena Doamna din Iași condusă de Gabriel Martinescu Medici și asistenți medicali trimiși în concediu fără plată. Managerul refuză să-l demită pe directorul Cristian Andrieș - FOTO
Zilele directorului financiar de la Maternitatea "Elena Doamna" sunt numărate. Managerul Gabriel Martinescu refuză să-l demită pe Cristian Andrieș

Cristian Andrieș, directorul economic de la Maternitatea „Elena Doamna”, riscă să fie demis din cauza unor deficiențe semnalate de sindicatul angajaților. Au acuzat că salariile au fost întârziate. Deși măsura de demitere a fost aprobată de Consiliul de Administrație, managerul Gabriel Martinescu a refuzat să pună măsura în aplicare

Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Elena Doamna” din Iași stă pe un butoi de pulbere. Consiliul de Administrație al spitalului a cerut managerului Gabriel Martinescu să-l demită pe Cristian Andrieș, directorul financiar-contabil al unității. Totul a pornit după ce au fost invocate grave deficiențe privind activitatea biroului financiar. Cireașa de pe tort a venit în momentul în care s-a propus ca personalul medical să fie trimis în concediu fără plată, patru-cinci zile în fiecare lună, prin rotație. Toate aceste nereguli au fost semnalate de Luminița Buzea, președintele filialei SANITAS de la Maternitatea „Elena Doamna”. Deși au fost explicate motivele pentru care se impune demiterea directorului, managerul spitalului a refuzat să pună decizia în practică.

„Prin solicitarea nr.3107/8.04.2021, primită de la Ministerul Sănătății, spitalului i se impută grave deficiențe în ceea ce privește activitatea directorului financiar-contabil și se solicită Consiliului de Administrație luarea unor măsuri. Consiliul de Administrație a luat act de această solicitare, s-a întrunit în data de 12.04.2021, a propus eliberarea din funcție a directorului financiar. Rezoluția consiliului de administrație nr.42/12.04.2021, pe care nu a pus-o în practică, încălcând prevederile legii 95/2006 (art. 187, art. 183 – managerul are obligația să respecte măsurile dispuse de către conducătorul ministerelor sau președintele Consiliului Județean)”, se arată în sesizarea sindicatului.

Directorul Cristian Andrieș spune că managerul a vrut să trimită angajații în concediu fără plată

Contactat telefonic, directorul Cristian Andrieș a precizat că a existat o singură deficiență în februarie 2021, motiv pentru care a dat explicații în cadrul Comisiei de Disciplină. Mai mult, planul de a trimite angajații în concediu fără plată ar aparține managerului de spital.

„Nu am propus eu acest plan, ci managerul. A fost prima dată când s-a întâmplat să întârziem salariile cu o zi. Pentru această întârziere am fost chemat în comisia de disciplină. A fost o singură zi în luna februarie. Nu mai țin minte exact, dar a fost o problemă cu operarea ordinelor de plată. În schimb, raportările au fost făcute la timp. Eu lucrez de foarte mult timp cu un singur economist. Un angajat a plecat în Germania, iar altul a ales sistemul privat. Nu știu de unde vine treaba asta”, a precizat Cristian Andrieș, acuzat că din cauza lui s-a pus și poprire pe conturile spitalului.

Managerul spitalului nu a vrut să comenteze situația.

„Știți pe cine ați sunat? De ce nu-l sunați pe Cristian Andrieș? Voi verifica”, a spus dr. Gabriel Martinescu, managerul.

Imaginea spitalului a fost șifonată și de acuzațiile de malpraxis aduse doctorului Doina Iancu.

Angajații de la Maternitatea „Elena Doamna” au solicitat sporuri pe perioada pandemiei

Totodată, liderul sindicatului a arătat că au fost depuse solicitări pentru acordarea stimulentului de risc, pe perioada pandemiei de COVID-19, dar managerul Gabriel Martinescu a ignorat doleanțele.

„SANITAS a înaintat managerului, prin secretariatul spitalului, în data de 31.03.2021, o solicitare de acordare a stimulentului de risc pentru persoanele omise în decembrie 2020, dar nici până în momentul de față nu s-a primit un răspuns, deși a fost depășit cu mult termenul de 30 de zile prevăzut în legislație. Nu s-a acordat nici sporul de 30 la sută prevăzut în OMS 1070/2020 pentru tot personalul care asigură asistență medicală pacienților COVID-19”, transmit reprezentanții SANITAS.

Oficialii Consiliului Județean Iași au refuzat să comenteze situația de la Maternitatea „Elena Doamna”.

Contactată telefonic, Luminița Buzea a precizat că sesizarea a fost făcută în numele angajaților.

„Nu știu cum a ajuns hârtia la dumneavoastră. Mai mult de ce scrie acolo nu am ce să adaug. Forurile superioare trebuie să ia o decizie”, a precizat lidera sindicatului din spital.

Cine este Cristian Andrieș, susținut de Partidul Social Democrat

Mihai Cristian Andrieș, fost director la Termoservice SA și contabil la Ateneul Național Iași, a ajuns director financiar la maternitate la începutul anului 2020. Susținut de PSD, Andrieș a încercat din răsputeri să obțină un post de conducere. Ocazia s-a ivit pe data de 16 ianuarie. Atunci, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Elena Doamna” a organizat un concurs pentru ocuparea funcției de director Financiar-Contabil. Dupa selecția dosarelor, Andrieș a rămas singur în cursă. La testul grilă a obținut nota 9.20, în timp ce la interviu a obținut 10.

Era să rateze doar la proba legată de prezentarea proiectului de specialitate. Comisia i-a pus nota 7.65. În final, media generală a fost de 8.95. În ultima declarație de avere, Cristian Andrieș arată că are în proprietate un teren de 663 de metri pătrați în Viticultori și alt teren de 1.000 de metri pătrați în Neagra Șarului, județul Suceava. Terenurile au fost achiziționate în 2005 și 2007. A mai declarat că în 2020, până în luna iunie, a încasat de la spital suma de 27.111 lei. Totodată, conduce un autoturism marca Audi, fabricat în 2012. Cristian Andrieș a fost implicat în mai multe scandaluri, când a fost director la Termoservice.

Comentarii
Adauga un comentariu