Titlurile zilei

Scandal la Spitalul de Recuperare din Iași, din cauza unor concedii. Un medic a dat în judecată conducerea unității (Exclusiv)

Publicat: 26 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scandal la Spitalul de Recuperare din Iași din cauza unor concedii. Un medic a dat în judecată conducerea unității Exclusiv
O doctoriță de la Spitalul de Recuperare din Iași a dat în judecată unitatea medicală pentru neplata concediului, neluat pe o perioadă de aproximativ 3 ani

Scandal la Spitalul de Recuperare din Iași, din cauza unor concedii. Un medic a dat în judecată conducerea unității și a câștigat procesul intentat. Astfel, recent, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au obligat Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi la plata, în favoarea medicului Anca Cardoneanu, a indemnizaţiei concediului anual de odihnă plătit, pentru perioada de la 28 decembrie 2017 până la 3 aprilie 2020

Un scandal a avut loc recent la Spitalul de Recuperare din Iași, din cauza unor concedii neplătite. Astfel, un medic a dat în judecată conducerea unității și a câștigat procesul intentat instituției. Astfel, recent, magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au obligat Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi la plata, în favoarea medicului Anca Cardoneanu, a indemnizaţiei concediului anual de odihnă plătit, pentru perioada de la 28 decembrie 2017 până la 3 aprilie 2020.

„Instanța obligă pârâtul Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi la plata, în favoarea reclamantei, a indemnizaţiei concediului anual de odihnă plătit, calculată proporţional cu fracţiunea de normă efectuată, pentru perioada de la 28 decembrie 2017 până la 3 aprilie 2020, inclusiv, actualizată cu rata inflaţiei, precum şi la plata dobânzii civile legale, de la data scadentei fiecărei sume şi până la plata efectivă. Păstrează restul dispoziţiilor sentinţei civile apelate ce nu contravin prezentei decizii. Definitivă”, au afirmat magistrații ieșeni.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat o altă situație privind Spitalul de Recuperare din Iași.

Scandal la Spitalul de Recuperare din Iași, din cauza unor concedii neplătite

Procesul dintre medicul Anca Cardoneanu și Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi a început în urmă cu mai bine de un an. Atunci, Anca Cardoneanu a arătat că este angajata Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi începând cu data de 18 aprilie 2017, în baza contractului individual de muncă încheiat, pentru o perioadă determinată de 36 de luni, în funcția de medic specialist în reumatologie, gradul II, iar, prin contractul individual de muncă din 24 decembrie 2019, durata a fost modificată în perioadă nedeterminată, având o durată a timpului de lucru de 3,5 ore/zi; 17,5 ore, în medie, pe săptămână.

„Solicit obligarea pârâtului Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi la acordarea concediului de odihnă corespunzător timpului lucrat și la plata, în favoarea mea, a indemnizației de concediu de odihnă începând cu data de 28 decembrie 2017, sumă ce urmează a fi actualizată cu rata inflației, plus dobânda legală”, a precizat medicul Anca Cardoneanu în cererea adresată instanței de judecată.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat o altă situație privind Spitalul de Recuperare din Iași.

Ce a spus managerul unității medicale ieșene, ec. Carmen Cumpăt

Pe data de 22 aprilie 2021, Tribunalul Iași a admis acțiunea formulată de medicul Anca Cardoneanu. Ulterior, decizia a fost atacată de către reprezentanții Spitalului de Recuperare din Iași. Astfel, litigiul a ajuns pe rolul Curții de Apel Iași. Cei de la Spitalul de Recuperare din Iași au afirmat că, de fapt, hotărârea Tribunalului Iași ar fi fost nelegală și netemeinică, pe motiv că norma de bază pentru Anca Cardoneanu nu era la unitatea medicală, ci la celălalt job al acesteia, respectiv la UMF Iași.

„Instanța de fond a emis sentința atacată cu încălcarea și aprecierea greșită a normelor de drept material atunci când, după o motivare lapidară și contrară probelor de la dosar, instanța a reținut o situație de fapt și de drept neconformă cu realitatea. Norma de bază nu este în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare lași, ci în cadrul UMF lași, care i-a acordat salariatei concediul de odihna prevăzut de lege”, a menționat managerul ec. Carmen Cumpăt în fața instanței.

În schimb, contactată telefonic, aceasta a refuzat să comenteze pe marginea litigiului.

„Vă rog să sunați juristul unității”, a spus ieri Carmen Cumpăt, după care a încheiat brusc convorbirea.

De remarcat este faptul că acest scandal la Spitalul de Recuperare din Iași, din cauza unor concedii, a fost tranșat în favoarea medicului Anca Cardoneanu.

Adauga un comentariu