Titlurile zilei

Scandal monstru la o grădiniță din Iași, chiar la începutul anului școlar. Părinții sunt obligați să suporte condiții greu de imaginat sau să-și mute copiii la alte instituții de învățământ – GALERIE FOTO

Publicat: 07 sept. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Scandal monstru la o grădiniță din Iași chiar la începutul anului școlar. Părinții sunt obligați să suporte condiții greu de imaginat sau să-și mute copiii la alte instituții de învățământ - GALERIE FOTO
Scandal monstru la o grădiniță din Iași chiar la începutul anului școlar. O parte dintre părinții preșcolarilor sunt revoltați că lucrările de renovare la Grădinița cu program prelungit numărul 13, din Tătărași, au început chiar în luna septembrie, când micuții s-au întors în bănci

Scandal monstru la o grădiniță din Iași, chiar la începutul anului școlar. O parte dintre părinții preșcolarilor sunt revoltați că lucrările de renovare la Grădinița cu Program Prelungit numărul 13 din Tătărași au început chiar în luna septembrie, când micuții s-au întors în bănci. Aceștia susțin că preșcolarii au fost mutați dintr-o grupă în alta, trebuind să se obișnuiască cu educatoare diferite și un alt colectiv. De asemenea, aceștia trebuie să meargă la grădiniță în mod aleatoriu. Astfel, din fiecare grupă ar trebui săptămânal să meargă la cursuri doar câte 9 copii

Dreptul la educație este opțional pentru sute de preșcolari din Iași. Bulversare totală pentru sute de copii la Grădinița cu Program Prelungit numărul 13. Renovarea grădiniței din Tătărași e pe punctul să provoace un întreg scandal în rândul părinților, deoarece sute de copii vor învăța în condiții improprii sau vor sta acasă în fiecare lună. De acasă, micuții ar trebui să rezolve niște fișe, fără a avea cu adevărat o conexiune cu educatoarele sau colegii.

Scandal monstru la o grădiniță din Iași. Părinții se revoltă împotriva deciziilor luate de conducerea unității de învățământ

Părintele unui preșcolar de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 13 din Tătărași condamnă decizia conducerii de a renova grădinița odată cu începutul anului școlar. Părintele susține că preșcolarii au numai de suferit, fiind nevoiți să meargă doar câte 9 copii dintr-o grupă la ore. Practic, din cauza lucrărilor de renovare preșcolarii ar fi obligați să se obișnuiască atât cu un colectiv nou, cât și cu alte educatoare.

„Noua conducere a grădiniței a găsit ca soluție bulversarea a sute de copii, mutându-i dintr-o grupă în alta, cu educatoare diferite și un colectiv. Prezența copiilor la școală este aleatorie, din fiecare grupă ar trebui săptămânal să meargă la cursuri doar câte 9 copii. Decizia este ca și cum am vorbi de niște elevi învățați cu ambianța școlară, dar vorbim de preșcolari, suflete care sunt într-un anumit stadiu de dezvoltare, când schimbările sau atașamentul față de educatoare ori colectiv are o însemnătate aparte, fapt pe care experții din învățământul ieșean nu l-au înțeles de la înălțimea și nimicnicia funcției. Așa începe anul școlar pentru sute de copilași. Practic, în fiecare săptămână, dacă nu stau acasă, preșcolarii între 3 și 7 ani vor avea câte un colectiv nou, copii pe care nu i-au mai văzut, fiind din altă grupă. Evident, nici educatoarele nu vor fi aceleași ca anul trecut, ci vor fi intercalate în schimburi cu educatoarele de la alte grupe, încât elevii nu vor ști nici care sunt educatoare lor, nici care este, de fapt, colectivul lor. Preșcolarii cu vârste de 3-6 ani vor fi smulși din colectivul lor și duși în alte grupe, cu alte educatoare. Mai mult, grupele care au fost deja formate, nefiind primul an, nu se vor întâlni nici la serbări. Practic, nu va mai exista clasă, nu va mai exista colectiv. Ar trebui ca părinții să facă ore online de acasă cu elevii. Ce înseamnă ore online? Doar lucrarea unor fișe pe care educatorii le trimit, de obicei, prin platforma de comunicare WhatsApp, fără a exista vreo conexiune, adică posibilitatea conectării unor elevi. Conexiunea este imposibilă pentru niște copii de câțiva ani. Părinții au fost puși în fața faptului împlinit la ședințele dinainte de începerea anului școlar”, a precizat P.Z., părintele unui preșcolar din grupa mare de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 13.

Preșcolarii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 13 din Tătărași vor învăța în mijlocul unui șantier

Lucrările care se vor desfășura în curtea grădiniței îi vor împiedica pe copii să doarmă. De asemenea, din cauză că grupele au fost comasate o parte dintre aceștia vor fi nevoiți să doarmă pe saltele, nu în pătuțuri, cum se întâmpla până acum.

„Copiii vor dormi pe jos, pe saltele. În această situație hilară, preșcolarii trebuie să supraviețuiască vieții de grădiniță prin îndurarea zgomotelor de șantier. Amintim, în acest sens, că Grădinița numărul 13 are program prelungit, iar copiii dorm acolo. Pe lângă toate situațiile descrise, șocant pentru părinți a fost momentul în care au fost îndemnați de doamnele educatoare să aducă pătuțul de acasă, fiind informați că unii copii vor dormi pe jos, pe saltele, nu fiecare în pătuțul său, cum a fost până în acest an. Toate se întâmplă în contextul în care întreaga vară sau chiar și acum, în ultimul ceas, conducerea unității și reprezentanții mediului școlar ar fi putut găsi ca soluție fie Școala «Ionel Teodoreanu», fie Școala «Hașdeu» etc., soluția practică fiind mutarea unor clase de gimnaziu după-amiaza și găsirea altor spații în școlile menționate. Este absolut bizar tot ce se întâmplă. Printr-o astfel de situație nu este garantat dreptul la educație. Ne obligă, în mod indirect, să ținem copiii acasă. Dar cel mai grav e că bulversează, în cel mai grosolan mod, niște bieți copii. Bineînțeles, este extrem de greu și pentru noi, părinții. Sunt o mulțime de confuzii. Au fost formate prietenii între copii, acum îi separă și îi bagă în alte colective. E groaznic. Am inițiat o petiție și vrem să o transmitem la Minister. Nu e normal ca pentru a beneficia de dreptul la educație să punem copii de câțiva ani în condiții care n-au de-a face cu mediul educațional”, a adăugat P. Z., părintele unui elev din grupa mare.

Iulia Prodan: „Mă rog la bunul Dumnezeu să ne mute în Bucium!”

Iulia Prodan, fostul director al Grădiniței nr. 13 din Tătărași, a declarat că lucrările de renovare ar fi trebuit să înceapă din luna aprilie, însă din cauza scumpirilor materialelor de construcții nu s-a înscris nicio firmă la licitație. De asemenea, Iulia Prodan susține că părinții au fost informați despre toate aceste schimbări și au fost de acord cu ele.

„Am participat la atâtea acțiuni de voluntariat, la atâtea acțiuni frumoase care nu au fost promovate. Este atât de ușor să pătezi imaginea unei instituții. Am avut o colaborare foarte bună cu primăria și cu Inspectoratul Școlar Iași în a începe anul școlar. Sunt mai multe lucrări la mai multe grădinițe. În plus, într-o lună copiii vor fi relocați. Nu avem ce să ne reproșăm, pentru că atât de bine am organizat totul. Noi am informat părinții și la înscriere și la reînscriere, acest panou este pus aici de 2 ani de zile (n.r. – panoul referitor la proiectul european în cadrul căruia se renovează grădinița). Când au auzit că ar putea fi relocați în Bucium, părinții s-au revoltat, că ei mai au și alți copii la școală. Toate se fac cu sacrificii. Am vorbit cu constructorul și am stabilit că de la ora 13 la 15 copiii vor dormi. Va respecta orele de somn, de la 13 la 14 muncitorii vor avea pauză de masă, iar între 14 și 15 nu vor folosi bormașina. Lucrările vor începe vineri, 9 septembrie. Trebuiau să înceapă din luna aprilie, însă din cauza scumpirilor nu s-a înscris nimeni la licitație. Mă rog la bunul Dumnezeu să ne mute în Bucium, că ei nu vor. La grupe sunt ambele doamne educatoare, deci elevii nu au de ce să fie bulversați. Acum sunt 3 educatoare, iar după-amiază va mai veni una. Ne mai rămân paturi, nici vorbă să doarmă copiii pe saltele”, a declarat Iulia Prodan, fostul director al Grădiniței nr. 13.

Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași, susține că au fost comasate grupele pe același nivel de vârstă, dar copiii vor dormi în paturi conforme cu standardele specifice grădinițelor. Totodată, în intervalul 13-15, reprezentatul firmei de construcții a dat asigurări că nu se vor efectua lucrări, astfel încât cei mici să poată să doarmă.

„Având în vedere că unitatea de învățământ a intrat în proiect de reabilitare prin fonduri europene, a fost necesară găsirea unor soluții de începere a activității până vor fi identificate alte spații în care să fie relocate grupele. A fost eliberată jumătate din clădire, activitatea desfășurându-se în cealaltă jumătate, cu intrare separată. În grădiniță funcționează 7 grupe cu program prelungit și o grupă cu program normal. Conform programului grupelor cu program normal, copiii din această ultimă grupă nu rămân să doarmă. Au fost comasate grupe pe același nivel de vârstă. Colectivele, odată formate, vor avea aceeași componență. Toate paturile folosite pentru dormit sunt conforme standardelor specifice unei grădinițe. Totodată, reprezentatul firmei de construcții a dat asigurări că nu se vor efectua lucrări în intervalul 13-15, când este perioada de somn a copiilor. Conducerea unității școlare păstrează permanent legătura cu primăria pentru a identifica alte spații amenajate, conform nivelului preșcolar, în vederea relocării grupelor”, a precizat Antonina Bliorț, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași.

Scandal monstru la o grădiniță din Iași în curtea căreia se va organiza un șantier, chiar la început de an școlar. Părinții sunt de părere că preșcolarii nu ar trebui să fie obligați să suporte astfel de condiții, doar pentru a beneficia de dreptul la educație. Părinții sunt hotărâți și au început un demers pentru a sesiza Ministerul Educației, printr-un memoriu, fiind strânse deja semnături.

Comentarii
  • Ceva asemanator se intampla la gradinita 12 PP din Podu Ros. Cu o saptamana inainte s-a anuntat ca vor trebui sa se muta deoarece cladirea prezinta crapaturi. S-a decis sa se mute la gradinita 6 (program NORMAL) unde la fel, spatiu insuficient, lipsa locurilor de dormit…

Adauga un comentariu