Local

Scandal-monstru pe bugetul unei mari instituții din Iași. Guvernul a blocat sistemul de protecție a copilului. Direcția va strânge cureaua

Publicat: 14 ian. 2020

Situație fără ieșire la una din cele mai mari instituții publice din județul Iași. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași a primit de la Guvern doar un sfert din bugetul necesar pentru anul în curs. Sumele necesare pentru toate proiectele și nu numai este una uriașă, însă bugetul a fost redus nejustificat

Situație extrem de dificilă într-o mare instituție publică din județul Iași. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a rămas cu mai puțini bani în buget pe anul în curs după alocările Guvernului Orban. Sumele alocate județului Iași pentru acest sistem de asistență socială și protecție a copilului reprezintă un sfert din necesarul asigurării desfășurării activității.

Astfel, pentru cheltuieli de funcționare a serviciilor sociale organizate și administrate de DGASPC Iași, suma necesară este de peste 182 de mii de lei. Din acești bani aproape 135 de mii de lei reprezintă fondurile necesare finanțării sistemului de protecție a copilului. La acest capitol, județul Iași a primit doar aproape 27 de mii de lei.
Pentru centrele de asistență socială a persoanelor cu handicap s-au repartizat 10.5 milioane de lei din necesarul de 47.5 milioane lei, fiind alocată prin buget o sumă de trei ori mai mică. Căminului pentru persoane vârstnice i-a fost repartizată suma de 33 de mii de lei, față de cele 621 de mii de lei solicitae (de 20 de ori mai puțin).

Nemulțumiri la vârful județului

În ceea ce privește capitolul dezvoltare, DGASPC are nevoie de 876 de mii de lei pentru realizarea unor documentații la proiecte. Pentru cele 5 proiecte cu fonduri europene care se află în evaluare la ADR Nord-Est, DGASPC are nevoie de 896 de mii de lei și de alți 200 de mii de lei pentru cele din Programul de Interes Național.

„Banii alocați prin Legea Bugetului din acest an sunt total insuficienți, raportat la nevoile pe care le are un județ așa cum este Iașul. Cu banii alocați nu putem rezista mai mult de trei luni, iar prima rectificare bugetară va fi abia în vară. Mă întreb ce vom putea face pentru copiii și persoanele cu dizabilități pe care îi avem în grijă sau cu asistenții maternali care ocrotesc 1.400 de copii?! Consiliul Județean va fi nevoit să suporte toate aceste diferențe, o sumă foarte mare de altfel, dar pentru asta vom fi obligați să tăiem sume alocate altor capitole vitale pentru ieșeni. De la drumuri poate, sau din cele destinate pentru sistemul sanitar.

Situația este una de neconceput și de neînțeles la nivel național, mai ales că vorbim de asistența socială. În județ am mai fi avut nevoie de 500 de persoane în sistem, din păcate, acum, nu cred că vom mai putea face angajări”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean.loading...

Comentarii
  • Dupa ce au umplut birourile cu atatea bahlite care se cred pe moshia lor, acum sa le dea afara daca nu sunt bani . S-au invatat sa dechida portbagajul cand merg in teritoriu la asistentii maternali, fac dosare cum vrea tanti Budai si isi vad de interese pe banii statului.

  • Pe alea de la Protectie le intereseza buzunarul propriu si mai putin interesul copiilor.
    Cunosc eu un caz de abuz in serviciu care daca va bubui in presa va fi Baia de Arama2.

  • Pai e normal sa faca angajatele ce vor daca pe Florin Ion il prostesc de-alde Budai si Munteanu ca pe copchii de gradinita. Il joaca pe degete si il dezinformeaza si el crede tot ce i se serveste. Ma mir ca mai e in functie, mai ales ca are si dosar penal.

  • Afara si cu Florin Ion si cu aroganta aia de Simona Budai care instiga angajatele unele impotriva altora. Crede ca Directia e firma maica-si. Il prosteste pe Florin Ion cum vrea ea.

  • Propun ca toate persoanele aflate in grija DGASPC-urilor sa fie luate spre ingrijire de guvernanti, pe salariile lor.Salarii care cred ca depasesc de sute de ori retributia unui asistent maternal.

  • Propun ca să faceți rost de bani din salariile funcționarilor publici care sunt nesimțit de mari. Domnule popa, cum ați putut sa faceți segregarea salariala între funcționari publici și contractuali? Un funcționar public câștiga 6_7 mii iar un contractual 2-3 mii lei, cu aceleași studii și același volum de munca. Un șofer plătit de cj câștiga msi mult decât o persoana cu studii superioare. Ați ruinat tehnotonul, ruinati și cj ul. Propun ca fie care fun ți-o ar public sa ia în grija câte un copil și se rezolva problema banilor.

  • D-le florin ion salvați va de lichelele din Direcție cit mai aveți timp. Nici nu va dați seama cum sunteți înconjurat. Budai e una dintre ele. Promovați oameni deștepți. Lăsați găștile pt ca nu fac decit sa va scadă valoarea.

Adauga un comentariu