Local

Scandal-monstru pe bugetul unei mari instituții din Iași. Guvernul a blocat sistemul de protecție a copilului. Direcția va strânge cureaua

Publicat: 14 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scandal-monstru pe bugetul unei mari instituții din Iași. Guvernul a blocat sistemul de protecție a copilului. Direcția va strânge cureaua

Situație fără ieșire la una din cele mai mari instituții publice din județul Iași. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași a primit de la Guvern doar un sfert din bugetul necesar pentru anul în curs. Sumele necesare pentru toate proiectele și nu numai este una uriașă, însă bugetul a fost redus nejustificat

Situație extrem de dificilă într-o mare instituție publică din județul Iași. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a rămas cu mai puțini bani în buget pe anul în curs după alocările Guvernului Orban. Sumele alocate județului Iași pentru acest sistem de asistență socială și protecție a copilului reprezintă un sfert din necesarul asigurării desfășurării activității.

Astfel, pentru cheltuieli de funcționare a serviciilor sociale organizate și administrate de DGASPC Iași, suma necesară este de peste 182 de mii de lei. Din acești bani aproape 135 de mii de lei reprezintă fondurile necesare finanțării sistemului de protecție a copilului. La acest capitol, județul Iași a primit doar aproape 27 de mii de lei.
Pentru centrele de asistență socială a persoanelor cu handicap s-au repartizat 10.5 milioane de lei din necesarul de 47.5 milioane lei, fiind alocată prin buget o sumă de trei ori mai mică. Căminului pentru persoane vârstnice i-a fost repartizată suma de 33 de mii de lei, față de cele 621 de mii de lei solicitae (de 20 de ori mai puțin).

Nemulțumiri la vârful județului

În ceea ce privește capitolul dezvoltare, DGASPC are nevoie de 876 de mii de lei pentru realizarea unor documentații la proiecte. Pentru cele 5 proiecte cu fonduri europene care se află în evaluare la ADR Nord-Est, DGASPC are nevoie de 896 de mii de lei și de alți 200 de mii de lei pentru cele din Programul de Interes Național.

„Banii alocați prin Legea Bugetului din acest an sunt total insuficienți, raportat la nevoile pe care le are un județ așa cum este Iașul. Cu banii alocați nu putem rezista mai mult de trei luni, iar prima rectificare bugetară va fi abia în vară. Mă întreb ce vom putea face pentru copiii și persoanele cu dizabilități pe care îi avem în grijă sau cu asistenții maternali care ocrotesc 1.400 de copii?! Consiliul Județean va fi nevoit să suporte toate aceste diferențe, o sumă foarte mare de altfel, dar pentru asta vom fi obligați să tăiem sume alocate altor capitole vitale pentru ieșeni. De la drumuri poate, sau din cele destinate pentru sistemul sanitar.

Situația este una de neconceput și de neînțeles la nivel național, mai ales că vorbim de asistența socială. În județ am mai fi avut nevoie de 500 de persoane în sistem, din păcate, acum, nu cred că vom mai putea face angajări”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean.

Adauga un comentariu