Actualitate

Scandalul măștilor se transformă în scandal diplomatic: Italia acuză România că a blocat exportul măștilor de protecție la presiunile Rusiei

Publicat: 19 mart. 2020

Un subsecretar de stat de la Roma acuză România că a vândut pe bani mai mulţi Rusiei măştile destinate Italiei, după blocarea unui transport de materiale de protecție pentru Italia.

Un subsecretar de stat al Ministerului de Externe de la Roma, Manlio Di Stefano, a declarat presei că, la Bucureşti, mai mulţi emisari ruşi au blocat tranzacţia cu o sumă importantă de bani.

Afirmaţia nu a fost negată de Luigi Di Maio, ministrul italian de Externe. „În lume există ţări care ne ajută şi ţări care au decis să se gândească doar la ele. Noi îi denunţăm pe cei din urmă. Adică pe cei care ţin pentru ei măştile noastre”, a spus ministrul.

Di Maio a spus şi că Italia va repatria o mie de studenţi aflaţi în România. „Împreună cu Alitalia, am organizat un zbor de la Bucureşti, iar acum Alitalia mi-a spus că mai organizează încă unul de la Bucureşti către Roma. Vor pleca vineri. Nu vom abandona pe nimeni”.

Miercuri, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj a oprit transportul unor colete spre Italia pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu”, expediate de o firmă din Sf. Gheorghe, care conțineau materiale sanitare, printre care măști, botoșei și costume de protecție. Potrivit unui comunicat al Grupului de Comunicare Strategică transmis, măsura a fost dispusă în urma sesizării polițiștilor de frontieră de la aeroportul clujean. ”În urma sesizării polițiștilor de frontieră din Aeroportul Cluj-Napoca, în baza Ordinului Ministrului Sănătății nr. 7 din 11.03.2020, Direcția de Sănătate Publică a dispus oprirea transportului unor colete, care urmau sa fie expediate în Italia și conțineau 10.000 măști chirurgicale, 17.000 măști menaj, 400 măști de unică folosință, 45 de costume de protecție medicală, 400 de botoși protecție încălțăminte”, se arată în comunicat.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a semnat în 11 martie ordinul prin care se interzice timp de șase luni a exportului medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu COVID-19.

Comentarii
  • Cui putea sa treaca prin minte ca Ministrul Sanatatii este agent sovietic?
    Pe de alta parte daca nu le exporti de ce le tii blocate ca tot nu ajuta la nimic?
    Deci Romania joaca pe partitura UE, fiecare pentru el: nimeni nu ajuta pe nimeni.
    Mai putem spera sa fim ajutati?

  • Nu este normal! Daca lotul respectiv facea parte dintr-un contract deja parafat, trebuia lasat sa plece. Costache, nu asa se procedeaza. Se pare ca, pe unde ai fost, te-ai molipsit de niste treburi…

Adauga un comentariu