Scandalul Rabla pentru Tractoare continuă, după anularea înscrierilor în program. Fermierii din Iași, dar și din alte județe au semnat o petiție online și transmit plângeri autorităților și către mass-media, prin care atrag atenția că decizia AFM de a anula sesiunea de finanțare, organizată pe 12 mai 2025, nu este legală
Sute de fermieri din Iași și din alte zone ale țării sunt nemulțumiți de decizia de anulare a sesiunii de înscrieri din programul Rabla pentru Tractoare 2025. Aceștia au format un grup online, pe pagina de Facebook, denumit „Rabla Anulată 2025”, prin care trag un semnal de alarmă asupra deciziei nelegale a Administrației Fondului pentru Mediu de a anula înscrierile deja făcute și reluarea acestora la o altă dată, stabilită de AFM.
Scandalul Rabla pentru Tractoare continuă. Fermierii din Iași sunt nemulțumiți
Scrisoarea transmisă de fermieri este semnată deja de sute de persoane nemulțumite și a fost transmisă către instituțiile care pot să ia măsuri, dar și mass-mediei.
„Vă scriem în calitate de cetățeni afectați direct de decizia Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) de a anula sesiunea de finanțare organizată în data de 12 mai 2025, în cadrul programului dedicat achiziției de tractoare și mașini agricole autopropulsate. În 25 de minute și 52 de secunde, sistemul AFM a înregistrat 2.394 de dosare valide, ale unor fermieri care au respectat regulile, au fost pregătiți la ora anunțată și au reușit să finalizeze procesul de înscriere. În mod inexplicabil, sesiunea a fost anulată ulterior, sub pretextul unei «erori informatice grave», deși Ghidul de finanțare (Ordinul 1149/2025) nu prevede posibilitatea anulării retroactive a unei sesiuni, ci doar prelungirea termenelor în caz de indisponibilitate temporară (art. 25 alin. 2). Art. 14 alin. (3) prevede clar că generarea numărului de înregistrare echivalează cu finalizarea înscrierii, ceea ce înseamnă că s-a dobândit un drept procedural care nu poate fi revocat arbitrar. Conform declarațiilor oficiale ale ministrului Mediului, primele dosare au fost încărcate după 60 de secunde de la pornirea aplicației – ceea ce contrazice ideea unei erori «grave» care ar fi împiedicat accesul general”, se arată în solicitarea fermierilor.
Fermierii au formulat o scrisoare deschisă și au depus sesizări
Aceștia spun că decizia luată de AFM nu este conform legii.
„Decizia a fost postată pe pagina oficială de Facebook a AFM la ora 11:14, la doar 48 de minute după ultima înscriere validă (ora 10:26), fără a exista un temei legal, dovezi solide sau un raport tehnic preliminar care să ateste natura și amploarea disfuncțiilor – dovadă că AFM nu a avut timpul necesar pentru o anchetă IT riguroasă, înainte de a anula sesiunea. În fața acestei nedreptăți, ne-am organizat și acționăm colectiv: Am creat grupul «Rabla Anulată 2025», unde adunăm toți beneficiarii care au depus cu succes cererea și care solicită revenirea asupra deciziei AFM. Am inițiat o petiție publică, semnată deja de sute de fermieri afectați: https://www.petitieonline.com/revenire_asupra_deciziei_de_anulare_a_inscrierilor_in_aplicatia_informatic_a_programului_rabla_pentru_tractoare?utm_source=web_share. Am transmis deja contestații și solicitări individuale, cerând anularea măsurii de anulare a sesiunii, pentru următoarele motive: anularea nu are bază legală în Ghid sau Ordin, aplicația a funcționat și a emis numere de înregistrare valide, se încalcă principiile tratamentului egal și încrederii legitime, se creează un precedent periculos de instabilitate și nesiguranță juridică, fermierii afectați au deja un drept dobândit procedural, anularea completă este disproporționată față de presupusele disfuncționalități tehnice. Considerăm că această măsură produce un precedent periculos, adâncește neîncrederea în instituții și afectează grav fermierii mici și mijlocii, care deja se luptă cu instabilitatea economică și lipsa de sprijin real. Vă rugăm să tratați acest subiect cu prioritate și să contribuiți la aducerea în atenția publică a unei nedreptăți evidente, ale cărei efecte pot fi reversibile doar prin mobilizare și presiune publică. Vă mulțumim anticipat pentru implicare și pentru sprijinul acordat adevărului și transparenței”, mai transmit fermierii nemulțumiți.
Agricultor Iași: „Nu trebuie să cedăm”
Agricultorii din Iași nu acceptă această decizie.
„Nu trebuie să cedăm, pentru că s-ar putea ca într-o nouă sesiune să nu mai avem același noroc, sau poate nici măcar nu vom mai fi eligibili pentru program, dacă vor modifica cerințele din ghid. Nu este legal ceea ce a făcut AFM. Trebuiau să prelungească înscrierile, nu să le anuleze de tot. Ne organizăm și ne luăm avocat, să dăm în judecată instituțiile responsabile”, susține Mihai P., fermier nemulțumit din Iași.
Potrivit fermierilor, ghidul de finanțare nu prevede posibilitatea anulării retroactive a unei sesiuni, ci doar prelungirea termenelor în caz de indisponibilitate temporară. Astfel, motivația Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) de a anula sesiunea de înscriere din cauza unor probleme tehnice apărute în procesul de depunere a cererilor de finanțare nu are bază legală. Problemele la aplicația de înscriere în programul Rabla pentru Tractoare au apărut imediat după deschidere. Programul este destinat persoanelor fizice care vor să schimbe tractoarele vechi cu altele noi. Valoarea de achiziție a tractorului/mașinii agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, nu trebuie să depășească echivalentul în lei al valorii de 55.000 de euro, cu TVA inclus. Sprijinul financiar este de până la 65% din valoarea unui tractor sau a unei mașini agricole autopropulsate noi.
Tinerii fermieri pot primi până la 80% ajutor financiar. Pe de altă parte, scandalul Rabla pentru Tractoare continuă, după anularea înscrierilor în program.
Nu sunt bani, de asta au anulat ! Ce este greu de priceput?