Un scaun galben este o variație normală a culorii în cazul sugarilor, însă, de obicei, la adulți este maro datorită echilibrului dintre bilirubină și bilă. Unele afecțiuni pot provoca scaune mai deschise sau diaree, iar cauzele posibile includ factori dietetici, stres, boala celiacă și altele.
Scaunele își pot schimba culoarea din diverse motive, cum ar fi dieta unei persoane și diverse afecțiuni medicale subiacente, și sunt, de asemenea, normale. Fiți atenți la diferențele constante în timp și consultați un medic dacă apar și alte simptome.
Scaun galben, simptome
Dieta unei persoane și nivelul de bilă prezent influențează direct culoarea scaunului. Bila este galben-verzuie, iar pe măsură ce călătorește prin tractul gastrointestinal, enzimele provoacă schimbări care o transformă în maro. Toate nuanțele de scaun de culoare maro sunt normale. Dacă este roșu sau negru, sau dacă alte schimbări persistă mai mult de 2 săptămâni sau apar cu alte simptome, ar trebui să consultați un medic.
Giardioza poate provoca scaun galben, putând fi un rezultat al problemelor la nivelul ficatului sau vezicii biliare. Consumul de morcovi, dovleac, antibiotice sau antiacide ar putea cauza această culoare, precum și consumul de legume cu frunze verzi, coloranți alimentari verzi, suplimente de fier sau diaree care transportă alimentele prin intestin prea repede pot rezulta într-un scaun verzui. Lemnul dulce negru sau administrarea de suplimente de fier, precum și sângerările în tractul gastrointestinal superior, ciroza sau cancerul colorectal, pot provoca, de asemenea, scaune negre. Medicamentele care conțin subsalicilat de bismut pot rezulta în scaune negre. Consumul de alimente sau băuturi roșii, colorate artificial, poate provoca un scaun roșu. În plus, hemoroizii pot provoca sângerări în tractul gastrointestinal inferior și pot face ca scaunul să fie roșu.
Cauzele afecțiunii și tratament
Deoarece tractul gastrointestinal procesează alimentele pentru eliminare, ceea ce mănâncă o persoană poate afecta culoarea scaunului. Morcovii, cartofii dulci, turmericul și alimentele care conțin colorant alimentar galben pot rezulta într-un scaun galben. O dietă bogată în grăsimi sau gluten poate duce, de asemenea, la un asemenea rezultat. Dacă o persoană se confruntă cu această afecțiune în mod regulat, ar trebui să încerce să evite alimentele grase, procesate, glutenul sau orice altceva care cauzează disconfort gastric. Stresul și anxietatea pot avea multe efecte fizice asupra corpului, inclusiv accelerarea procesului digestiv. Ca urmare, organismul poate să nu fie capabil să absoarbă toți nutrienții din alimente, ceea ce poate duce la diaree sau scaun galben.
Tulburările ficatului, cum ar fi ciroza și hepatita, pot reduce sau elimina sărurile biliare din organism. Acestea sunt esențiale pentru digestia alimentelor și absorbția nutrienților, iar eliminarea lor poate rezulta în scaun galben. Alte tulburări ale acestui organ provoacă alergie pe piele. De asemenea, dacă persoanele cu boală celiacă consumă gluten, o proteină din grâu, secară și orz, sistemul lor imunitar răspunde atacând țesuturile intestinului subțire. Această reacție imună provoacă daune tisulare și compromite capacitatea intestinelor de a absorbi nutrienți, rezultând în scaune galbene sau palide. Nu există un tratament pentru boala celiacă, dar o persoană poate gestiona eficient această afecțiune prin evitarea glutenului.
Pașii pe care ar trebui să îi urmați pentru a readuce scaunul la culoarea normală depind de motivul principal. În cazul în care colestaza este cauza schimbării culorii scaunului, medicul va determina cea mai bună metodă de a face bila să circule corespunzător. Pentru hepatită, aceasta ar putea include medicamente antivirale, iar pentru pietrele la fiere, ar putea include o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta vezica biliară. Dacă aveți boală celiacă, o dietă fără gluten poate rezolva simptomele și ajuta corpul să absoarbă din nou nutrienții. Ca urmare, un scaun galben ar trebui să se închidă la culoare.