Prima pagină » Local » Scenă incredibilă surprinsă în văzduhul Iașului. Aceste fotografii pot fi declarate unice

Scenă incredibilă surprinsă în văzduhul Iașului. Aceste fotografii pot fi declarate unice

05 mai 2023, 14:00,
în Local

Un fotograf ieșean, pasionat de natură a suprins în imagini cum un erete de stuf a prins un hamster gri şi din zbor îl pasează către o femelă. Fotografiile au fost promovate de către pagina de Facebook, Codrii Iașilor.

„Stefan Anitei a identificat prada. Nu este soarece… este un Hamster gri (Cricetulus migratorius). Se pare ca si prada este o raritate. În ultimii 50 de ani a fost documentat doar de 3 ori in zona noastra si asta a fost primul viu (pana la un moment dat).

Un comportament de care am auzit dar niciodata nu l-am vazut pe viu, cu atat mai putin sa-l fotografiez . Un mascul de Erete de stuf paseaza in aer un soarece catre femela. O acrobatie reusita”, este precizat în postare.

Caracteristicile eretelui de stuf

Eretele de stuf face parte din clasa Aves, ordinul Falconiformes şi familia Accipitridae. Mai poate fi întâlnit sub următoarele denumiri: uliu de trestie, uliu de stuf, gaie de trestie, uliu de baltă, şorecar de baltă, herete de baltă, corui, hultan, vierete sau sova. Engleză: Marsh harrier

Specie diurnă, carnivoră, survolează întinsuri largi în căutare de hrană; terenurile explorate în acest sens sunt inmlastinirile, zonele umede în general, suprafeţele de apă, terenurile agricole, luncile şi pe cât posibil chiar păşunile.Poate fi întâlnit în Africa de nord-vest, Europa cu excepţia nordică a continentului, Asia Centrală, Asia Mică până în Afganistan. Cuibăritul ereteleui-de-stuf în România: pentru estul ţării din nord până în sud iar pentru vest tot astfel dar cu confirmări mai rare; în Transilvania doar în nord apoi est.

Ca urmare a existenţei dimorfismului sexual, masculul are penajul galben-ruginiu şi brun, capul galben, pe aripa cu o zonă cenuşie, sub aripa şi la baza remigele nuanţate alb, aceleaşi proximal deci cu vârfurile, negre în timp ce femela este îmbrăcată mai uniform brun, pe creştet, cerbice, piept şi pe umeri nuanţata galben-ruginiu. Ceară, colţurile gurii şi picioarele sunt la ambele sexe galbene.

Specie rezidenta, eretele-de-stuf este răspândit mai cu seamă în regiunile de câmpie cu preferinţa pentru stufărişuri în perioada de reproducere la adăpostul cărora îşi construieşte cuibul.

Prefera ţinuturile întinse, stepice, câmpia înierbată, pajiştile naturale necultivate, luncile înierbate, terenurile mlăştinoase în apropierea balţilor sau lacurilor (acestea din urmă putând oferi nu numai o sursă trofică variată dar şi „furnizarea” unor locuri potrivite pentru cuibărit) iar ca habitat secundar, terenurile agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`