Eveniment-Social

Schimbare majoră în mediul educațional! Pot lua bursă de merit chiar și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională

Publicat: 28 sept. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Schimbare majoră în mediul educațional Pot lua bursă de merit chiar și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională
Pot lua bursă de merit chiar și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională

Conform noului ordin publicat de Ministerul Educației, pot lua bursă de merit chiar și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională. Deși aceștia nu prezintă rezultate bune, în unele unități de învățământ se încadrează în procentul de 30 la sută de elevi cu bursă de merit pe baza mediei

În acest an școlar, bursa de merit va fi de 450 de lei pe lună. Valoarea poate fi suplimentată de Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale ori de alte venituri obținute, potrivit legii.

Bursă de merit chiar și pentru elevii care nu au susținut Evaluarea Națională

 poză cu niște elevi în timpul orelor de curs
Bursa de merit este lunară și este în valoare de 450 de lei

Procentul de 30 la sută de elevi cu bursă de merit pe baza mediei nu îi include pe cei care iau banii pentru rezultate la concursuri și competiții, astfel că și copiii care nu susțin Evaluarea Națională pot beneficia de suma lunară de 450 de lei.

În clasele a IX-a în care există tineri înscriși atât pe bază de medie de admitere, cât și prin repartizarea fără susținerea Evaluării Naționale (OME nr. 5243/2022), bursele de merit se acordă la 30 la sută din elevii clasei, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

„Dacă metodologia presupune ca elevii de școală profesională să primească această bursă, înseamnă că se poate și această situație. Așa cum precizează și Ministerul Educației, este apreciat rezultatul pozitiv și se încurajează progresul copiilor, indiferent că provin din școli cu rezultate foarte bune sau școli care au rezultate care nu au un nivel de performanță foarte ridicat”, declară purtătoarea de cuvânt a ISJ Iași, Antonina Bliorț.

Iată când vor fi acordate bursele

o poză cu niște elevi
Plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent se face la data de 15 noiembrie

În anul școlar 2023-2024, beneficiarii de burse sociale sunt elevii de la toate niveluri de învățământ, primar, gimnazial, liceal, inclusiv profesional și dual. Cei care primesc burse de excelență olimpică I si II sunt elevii de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, beneficiarii de burse de merit sunt copiii de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, iar cei cu burse tehnologice sunt doar tinerii din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.

Bursele de merit se plătesc lunar de unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau liberă, plata se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia. Atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent se face la data de 15 noiembrie.

Comentarii
Adauga un comentariu