Eveniment-Social

Elevii ieșeni cu medii generale anuale peste 9,50 pot depune documentele pentru a primi bursa de merit de 450 de lei

Publicat: 16 sept. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Elevii ieșeni cu medii generale anuale peste 950 pot depune documentele pentru a primi bursa de merit de 450 de lei
Începând cu anul școlar 2023-2024, bursele de merit se vor acorda tuturor elevilor cu medii generale anuale peste 9,50

Începând cu anul școlar 2023-2024, bursele de merit se vor acorda tuturor elevilor cu medii generale anuale peste 9,50 și primilor 30 la sută de elevi din fiecare clasă, indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut

În acest an școlar, bursa de merit va fi de 450 de lei pe lună. Valoarea poate fi suplimentată de Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale ori de alte venituri obținute, potrivit legii.

Bursă de merit de 450 de lei pe lună pentru elevii ieșeni cu rezultate bune

poze cu bani
Bursa de merit este de 450 de lei

Bursele de merit vor fi acordate primilor 30 la sută dintre elevii unei clase, fără prag de medie. O altă schimbare adusă la metodologia pentru acordarea burselor de merit se referă la situația celor din clasa a V-a. Aceștia vor primi burse pe baza notelor obținute pe parcursul primelor două module de învățare din anul școlar în curs. Și elevii care intră în clasa a IX-a se pot bucura de suma de 450 de lei pe lună pe baza mediei de admitere la liceu.

Elevii cu performanțe la olimpiade nu sunt uitați, așadar aceștia vor primi bursă de merit, dacă au reușit să obțină premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru, precum și celor care fac parte din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale.

Burse mai primesc și elevii care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare, ce au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare, dar și cei care au obținut medalii de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice. Toate aceste concursuri trebuie să fie recunoscute și finanțate de Ministerul Educației.

Documente necesare pentru acordarea bursei de merit

 poze cu elevi
Unii elevi trebuie să facă o cerere pentru acordarea bursei de merit

Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute, la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens. Profesorul diriginte va înainta, la secretariatul unității de învățământ, lista cu elevii propuși pentru bursa de merit pe baza mediei generale în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, iar pentru elevii de clasa a V-a, în primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.

Trebuie depusă o cerere la secretariatul școlii de părinte, reprezentat legal sau de elevul major pentru cei ce obțin o bursă de merit în urma unor rezultate la olimpiade. Aceștia sunt elevii care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, ce fac parte din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale și care au obținut medalii de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice. Cererea trebuie depusă în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali.

Profesorul diriginte sprijină elevii majori, părinții, reprezentanții legali ai celor minori și coordonează procesul de depunere a documentelor necesare pentru acordarea burselor.

Bursele de merit se plătesc lunar de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia. Plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent se face la data de 15 noiembrie.

Comentarii
Adauga un comentariu