Schimbare majoră pentru cei care stau la sate! Este vorba despre necesitatea extinderii infrastructurii de colectare a ambalajelor în toate zonele rurale din țară. Iată ce se întâmplă cu Sistemul Garanție-Returnare.
Schimbare majoră pentru cei care stau la sate!
Sistemul Garanție Returnare (SGR) trebuie să ajungă în fiecare sat din România, a declarat Ministrul Mediului, Mircea Fechet. Cei de la sate au acces cu greu la centrele de colectare a ambalajelor reciclabile și asta pentru că nu există suficiente centre.
„Trebuie să ne asigurăm că în fiecare comună, în fiecare sat din România există un punct de colectare automat sau manual, pentru că nu e obligatoriu să avem RVM-uri peste tot, și trebuie să ne asigurăm că acest lucru este bine înțeles inclusiv de către conducerea companiei RetuRo. Nu sunt mulțumit pentru că, dincolo de performanțele absolut extraordinare ale acestui sistem în primul an – și înțeleg că primul an este cel mai greu – sunt primul care recunosc că Sistemul de Garanție-Returnare trebuie să ajungă și în România profundă, nu doar în marile orașe.”, a precizat Mircea Fechet.
Revoluție în sistemului de colectare a gunoiului
O nouă revoluție în sistemului de colectare a gunoiului îi vizează pe toți românii. România a început să implementeze primele insule ecologice digitalizate, care permit accesul la containerele cu gunoi menajer pe baza unei aplicații instalate pe telefonul mobil și a unor cartele. Mai multe primării din țară au început să instaleze insule ecologice supraterane. Insulele sunt dotate cu containere pentru colectarea separată de gunoi, inclusiv hârtie, plastic, metal, sticlă, biodegradabile și reziduale.
Insulele ecologice digitalizate sunt echipate cu sisteme digitale care permit monitorizarea volumelor de gunoi colectate și identificarea românilor prin acces controlat, de obicei prin cartele sau aplicații mobile. Cetățenii pot accesa insulele prin aplicații mobile, scanând coduri QR sau folosind telefoane inteligente. Pentru a avea acces la insula ecologică prin intermediul aplicației, în momentul în care este apropiat telefonul de cititorul instalat pe insulă, acesta trebuie să aibă Bluetooth-ul activat.
O altă noutate în acest an este reciclarea textilelor. Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar hainele contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul. Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește. Măsura UE care prevede colectarea separată de textile în România plasează responsabilitatea financiară către producători, care trebuie să se asigure că fiecare produs textil nou scos pe piață nu va avea un impact negativ asupra mediului atunci când ies din uz. Sistemul de reciclare se va îmbunătăți și la sate prin instalarea mai multor centre de colectare în zonele rurale.