Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a dezvăluit că vor fi schimbări majore în Liga I de fotbal, din sezonul viitor.
Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a dezvăluit cum va arăta Liga I de fotbal din sezonul următor, după ce s-a apelat la sistemul cu 16 echipe.
Vor fi schimbări și în ”subsolul” clasamentului, unde, vor retrograda două echipe, iar următoarele două vor merge la baraj. De asemenea, echipele din play-out vor avea șansa de a lupta pentru un loc de cupele europene.
Răzvan Burleanu: „Vor fi mai multe oportunități”
„Acest sistem rezolvă și câteva minusuri pe care le-am văzut cu toții în Liga 1 cu 14 echipe. Rezolvăm acest minus în ceea ce privește diferența de meciuri dintre play-off și play-out. Erau 10 în play-off și 14 în play-out. Un alt minus face referire la introducerea unei mize sportive pentru echipele din play-out.
Astăzi, au fost meciuri fără miză sportivă, ceea ce nu-ți dorești. Introducem și câteva avantaje. Vor fi mai multe oportunități pentru jucători, antrenori, telespctatori, dar și deținătorii de drepturi TV. Un alt avantaj face referire la infrastructură. Punem în valoare infrastructura existentă, dar și cea în fază de construcție. Al treilea avantaj este legat de drepturile TV. Play-out-ul Ligii 1 azi produce o analiză TV medie mai mică decât cea din sezonul regulat. În ceea ce privește finalul sezonului, asistăm la o schimbare. Vom aplica la acest sistem de 2+2. Două vor retrograda direct, iar două vor merge la baraj. Un alt element este să folsim toate datele disponibile, iar echipele din play-out să aibă același număr de meciuri ca echipele din play-off. Se va face un baraj între ocupanta locului 7 și ocupanta locului 8 din play-out.
Cele două vor juca un baraj pe terenul echipei mai bine clasate, iar câștigătoarea va juca un alt baraj contra ocupantei ultimul loc care duce în cupele europene. Astăzi este Europa League, din sezonul următor va fi Conference League”, a punctat Răzvan Burleanu.
Dinamo a fost salvată de la retrogradare
Prin decizia de ieri, echipele de pe locurile 12 și 13 (adică 6 și 7 în play-out) scapă de retrogradare, iar ultima clasată, Chindia, va disputa barajul de menținere / promovare în Liga 1 cu Mioveni, pe 9 și 12 august.
După adresa primită de la LPF, miercuri, în care 13 cluburi (mai puțin Bototșani) au anunțat că sunt de acord cu trecerea de la sistemul cu 14 echipe la cel cu 16, federația a convocat de urgență ședința CEx-ului, singurul for care a fost în drept să adopte o astfel de hotărâre.
Un singur club din Liga 1 nu a fost de acord cu sistemul de 16 echipe în Liga 1.
Argumentele țin de buget
13 cluburi din 14 au fost de acord cu trecerea de la sistemul cu 14 echipe la cel cu 16, iar FRF a convocat de urgență ședința CEx-ului, singurul for care poate adopta această decizie.
Chiar dacă asta ar însemna mai puțin bani din drepturile TV, se pare că cluburile au fost de acord cu sistemul de 16 echipe. Din informațiile Digi Sport, singurul club care a vrut ca Liga 1 să rămână la 14 echipe este FC Botoșani.
Într-un dialog purtat în urmă cu câteva zile, Valeriu Iftime, finanțatorul echipei moldovene, a argumentat de ce își dorește ca Liga 1 să rămână la 14 echipe.
Valeriu Iftime: ”Să continuăm în 14 echipe și anul viitor”
”Sigur că nu aș vrea să retrogradeze Dinamo, cum nu aș vrea să retrogradeze nici Iașiul. Nu e după ce vreau eu, nu prea putem să jucăm cu dublă măsură. Nu contează că te cheamă Mioveni, Chiajna, Botoșani sau Dinamo, ai același drept sportiv de a juca în Liga 1. E adevărat că una e Dinamo și alta e o echipă de provincie, dar aici măsurăm pe drept sportiv. Aștept cu drag să intre oricare echipă dintre cele din Liga 2 și să continuăm în 14 echipe și anul viitor. Eu zic că da (n.r. – ar fi mai bine ca Liga 1 să rămână la 14 echipe), e o chestie de buget. Va fi o problemă să poți susține din bani privați mai multe cluburi din Liga 1. ”Gaura” ar fi de 200.000 sau 300.000 de euro pentru fiecare echipă”, a spus Valeriu Iftime.