Modul de viață al persoanelor care locuiesc la bloc suferă modificări importante în această perioadă de pandemie. Aceștia vor trebui să respecte cu strictețe regulile de igienă, cheltuielile suplimentare cu igiena și dezinfecția vor trebui prioritizate și suportate de către Asociație (fondul de rulment), iar locatarii vot trebui să contribuie într-un mod egal pentru asta. Cei stabiliți la nivel de scară de bloc pot delega persoanele care pot să se implice pentru a pune în practică recomandările, dar să se evite delegarea persoanelor vulnerabile (peste 65 de ani, cu boli cronice etc.)
Ieșenii care locuiesc la bloc vor trebui să respecte noi reguli în această perioadă de pandemie. Toate persoanele stabilite la nivel de scară de bloc trebuie să se implice pentru a pune în practică recomandările autorităților locale. În primul rând, în această perioadă, cheltuielile suplimentare cu igiena și dezinfecția trebuie prioritizate și suportate de către Asociația de Proprietari, din fondul de rulment, iar locatarii ar trebui să contribuie într-un mod echitabil la acest lucru. În majoritatea scărilor de bloc din Iași nu au fost montate dispensere cu dezinfectant așa cum au fost recomandările autorităților centrale, municipalitatea locală apelând însă la alte metode de dezinfecție în perioada pandemiei Coronavirus. Doar în cazul anumitor ansambluri rezindențiale private, astfel de dispensere au fost montate la intrările în scările de bloc, iar locatarii se pot dezinfecta pe mâini de fiecare dată înainte să intre în locuințe.
Toate asociațiile sunt obligate să facă dezinfecția de câte ori este necesar
În cazul blocurilor administrate de asociațiile de proprietari din Iași au fost luate însă o serie de măsuri suplimentare pentru a stopa răspândirea virușilor.
„Nu au fost montate dispensere la nivelul scărilor de bloc, dar Primăria Iași a intervenit prin alte metode eficiente de dezinfectare a intrărilor și spațiilor comune din blocuri. Au fost montate covorașe speciale dezinfectante la toate scările de bloc și folosim substanță dezinfectantă de concentrație mai mare decât de obicei. De asemenea, asociațiile de proprietari au obligația să facă operațiunile de dezinfecție cel puțin săptămânal sau ori de câte ori este necesar. Facem verificări constante, iar până acum nu am găsit nimic în neregulă”, a explicat Ioan Ciobanu, șef Serviciu Asociații Proprietari din cadrul Primăriei Iași.
În Municipiul Iași sunt inventariate 4.341 scări de bloc, inclusiv cele din noile complexuri rezidențiale.
„Aerisiți și igienizați spațiile comune zilnic, prin rotație (1 – 2 vecini de palier, păstrați distanța recomandată de minim 1 metru):– scări;– ușa de la intrare în scară (mânere, geam);– balustrade;– ascensor (butoane, mânere, uși);– interfon;– cutii poștale;– ferestre (geamuri, rame, mânere);– alte suprafețe din spațiile comune (subsol, uscătorii, hol, palier)”, se arată în recomandările adresate ieșenilor care locuiesc la bloc.
Evitați măturatul, folosiți mai mult mopul
Mai mult, ieșenilor li se recomandă să evite măturarea spațiilor comune din cauza riscului de ridicare în aer a particulelor microbiene.
„Minimizați posibilitatea infectării utilizând exclusiv mopul și soluții lichide de dezinfectare, preferabil pe bază de clor. Eliminați afișele, anunțurile, decorațiunile și orice alte obiecte care ar putea îngreuna sau împiedica igienizarea corectă. Cei stabiliți la nivel de scară de bloc, împreună cu Președintele Asociației de proprietari, pot delega persoanele care pot să se implice pentru a pune în practică recomandările, dar să se evite delegarea persoanelor vulnerabile (peste 65 de ani, cu boli cronice etc.)”, se mai precizează în ghid.
Obligații ale personalului de curățenie
Având în vedere că asociațiile de proprietari au persoane angajate pentru activitatea de curățenie, conducerea municipalității ieșene face apel la reprezentanții asociațiilor să ia măsuri pentru dezinfectarea riguroasă și periodică a spațiilor comune.
Conform Ordonanței Militare nr. 8 din 9 aprilie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, „se recomandă autorităților administrației publice locale și proprietarilor, persoane fizice sau juridice, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la intrările în imobilele cu destinația de locuințe colective și să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și celelalte spații comune din interiorul acestor imobile”, după cum se mai arată în regulament.
De precizat faptul că Primăria Municipiului Iași a achiziționat 10 tone de hipoclorit de sodiu în concentrație de 12,5 la sută, în valoare totală de 74.018 lei. Până în prezent, municipalitatea a distribuit către asociațiile de proprietari mai bine de jumătate din această cantitate, iar distribuirea va continua și în perioada următoare.
Reviziile tehnice rămân valabile până după perioada de urgență
De asemenea, având în vedere Decretul Președintelui României nr. 240/14.04.2020 privind prelungirea stării de urgență, în cadrul măsurilor pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința de săptămâna trecută Ordinul nr. 71/2020 pentru modificarea și completarea Procedurii privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, potrivit căruia „verificările sau reviziile tehnice periodice care expiră pe perioada stării de urgență sunt considerate valabile pe întreg teritoriul României, până la încetarea stării de urgență, urmând a fi efectuate într-un termen de 30 de zile de la data încetării stării de urgență”, se arată în ordinul ANRE.