Actualitate

Schimbări radicale pentru toți românii. Legea se aplică de la 1 iunie

Publicat: 01 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Schimbări radicale pentru toți românii. Legea se aplică de la 1 iunie
Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă pentru implementarea unui set de măsuri de digitalizare a caselor de marcat.

Au fost anunțate schimbări radicale pentru toți românii. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat aprobarea unui OUG care permite implementarea unui set de măsuri privind digitalizarea. Șeful de la Finanțe a anunțat că principala măsură este concentrată pe e-Casele de marcat. Legea se aplică de la 1 iunie.

Schimbări radicale pentru toți românii

Marcel Boloş a declarat că Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă pentru implementarea unui set de măsuri de digitalizare. Prima măsură este concentrată pe e-Casele de marcat.

Conform acesteia, 650.000 de case de marcat fiscale vor fi integrate în sistemul naţional, într-un efort de a încuraja conformarea voluntară.

„Într-adevăr Guvernul a aprobat, în şedinţă ordinară, proiectul de ordonanţă de urgenţă care impune o serie de măsuri pe linia continuării proiectelor de digitalizare şi a conformării voluntare pentru contribuabili.

Avem în acest fel trei categorii de măsuri principale. Este o primă măsură referitoare la e-Case de marcat fiscale.

După cum ştim în sistemul naţional sunt racordate peste 650.000 de case de marcat fiscale şi, în scopul conformării voluntare, structura sistemului de informaţii a raportărilor zilnice între contribuabili şi ANAF va fi una care va conţine şi elemente de identitate opţională pentru cumpărători”, a afirmat Marcel Boloş.

Proiectul va urma să fie pus în aplicare în viitorul apropiat. Modulele antifraudă ar urma să intre în funcțiune la 1 iunie. Acest lucru va conduce la o nouă abordare în gestionarea riscului fiscal.

Ce se întâmplă cu taxa pe lux

Ministrul Finanțelor, Macrle Boloș, a anunțat martți, 30 aprilie 2024, că taxa pe lux a fost amânată până la 30 septembrie 2024. Taxa pe lux se referă la cei care au proprietăți mai scumpe de 2 milioane și jumătate. Impozitul pentru ei va fi de 0,5%. Taxa se aplica și pentru cei care aveau vehicule mai scumpe de 375.000 lei.

„Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăți, marile averi, a căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie. Am amânat și s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie pentru ca sistemul informațional referitor la marile proprietăți să poată să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor.

După cum se cunoaște, pentru clădirile mai mari de 2 milioane și jumătate și mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie, iar în acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informații pe care le-am menționat, dar și pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, așa cum am menționat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024.”, a mai precizat ministrul.

O lege nou vizează și plata impozitelor și a taxelor anuale. Mulți români consideră că sumele pe care le plătesc lunar pentru impozitul pe salariu sau pensie sunt foarte mari. Deși românii sunt obligați să își plătească anumite taxe, există și o categorie de români care are parte de anumite beneficii, cu condiția să îndeplinească anumite criterii. Este vorba despre persoanele cu handicap grav sau accentuat.

Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Cei care aleg să plătească integral impozitul beneficiază de o reducere de 10%. De asemenea, impozitul pe terenuri se poate plăti în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie. Trebuie de știut și faptul că 2024 vine cu majorarea mai multor taxe și impozite. Cele locale, adică cele pentru casă, maşină, teren şi chiar pentru locul de parcare, vor crește cu 13,8%.

Adauga un comentariu