Eveniment-Social

Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași sărbătorește Unirea Principatelor în parteneriat cu alte două școli cu același nume

Publicat: 24 ian. 2022
Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași sărbătorește Unirea Principatelor

 

Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași sărbătorește Unirea Principatelor în parteneriat cu alte două școli cu același nume, respectiv Școala Gimnazială „Elena Cuza” Galați și Școala Gimnazială „Elena Cuza” Piatra Neamț.

Proiectul intitulat „Școlile „Elena Cuza” sub semnul Unirii” este un proiect de suflet, ce se va desfășura  pe parcursului acestui an școlar, sub directa îndrumare a Inspectoratelor Școlare Județene.

Activitatea dedicată Unirii Principatelor și personalității lui Alexandru Ioan Cuza este inclusă în calendarul activităților organizate de Inspectoratul Școlar Județean Iași dedicate zilei de 24 ianuarie, „SUB SEMNUL UNIRII PRINCIPATELOR”.

Programul proiectului s-a desfășurat on-line, vineri, pe 21 ianuarie, începând cu ora 14.00. Într-o atmosferă de sărbătoare, elevii și profesorii celor trei școli și-au împărtășit din experiențele educaționale, specifice fiecăreia, exemplele de bune practici cu accent pe valorile autohtone și naționale ca fundament în formarea atitudinii civice a tinerei generații. Momentele artistice deosebite au completat această zi de sărbătoare istorică.

„Sunt două aspecte legate de momentul Unirii Principatelor care mă impresionează: convergența europeană istorică benefică și încurajatoare care a facut posibilă unirea și capacitatea românilor de atunci de a înțelege oportunitatea momentului și a o folosi pentru îndeplinirea unui deziderat atât de important. Sunt uimitoare ingeniozitatea diplomatico-politică și abilitatea de a renunța la orgoliile politice personale mărunte. Puse în comparație cu societatea contemporană, nu pot să nu admir efuziunea care a determinat o nație întreagă, aflată în două state autonome, să devină o națiune recunoscută și unită, o țară mai puternică și pregatită în fața realităților vremii. Noi, astăzi, ne confruntăm cu alte realități și provocări, dar ne-ar prinde bine o reunire ca în acele vremuri, o coeziune socială mai profundă, o unire în gânduri și simțire, dacă vreți, o seriozitate și un respect adevărat legate de felul în care acționăm și ne comportăm în societate.

Cred că întâlnirea noastră de astăzi poate fi un semn al unei astfel de promisiuni de a lucra mai uniți, de a colabora pentru binele comun, de a fi oamenii timpului, dar deasupra timpurilor. Până la urmă, suntem educatori ai neamului și responsabilitatea e imensă. Iar faptul că școlile noastre omagiază rolul și activitatea primei doamne a României, e o dovadă în plus că oricine poate oricând să miște lumea spre bine dacă îi pasă de ceilalți.”, a fost mesajul doamnei director Georgiana – Livia Antoci.

Ne dorim să începem o tradiție a acestui proiect deosebit, activitățile urmând a fi continuate și în luna mai, când o vom sărbători pe doamna Elena Cuza, patronul spiritual al celor trei școli partenere.

 
Comentarii
Adauga un comentariu