Actualitate

Școli închise înainte de a se deschide! Cursurile încep în scenariu roşu!

Publicat: 10 sept. 2020
sală de clasă goală
Școli închise înainte de a se deschide! Cursurile încep în scenariu roşu!

Două şcoli din București sunt închise înainte de a se deschide. În aceste două unități de învățământ începerea anului școlar se va face după scenariul roșu, care se aplică în această perioadă de pandemie de coronavirus.

Este vorba despre Şcoala Gimnazială „’I. G. Duca” din Bucureşti şi la Şcoala nr. 30 din sectorul 3 al Capitalei. Decizia a fost luată, după ce la prima şcoală s-au înregistrat trei cazuri de infectare cu coronavirus în rândul personalului. Astfel, la această şcoală din Bucureşti, cursurile se vor face on-line.

În cel de-al doilea caz, este vorba despre Şcoala nr. 30 din sectorul 3 al Capitalei. Şi acolo, se va aplica scenariul roşu, adică toţi elevii vor învăţa on-line. La ultima școală menționată, o angajată care se ocupă cu cărățenia în școală a fost confirmată cu COVID-19 şi multe persoane din şcoală sunt contacţi direcţi ai acesteia, pentru că au mers la unitatea de învăţământ, ca să pregătească deschiderea noului an şcolar.

Școli închise înainte de a se deschide: Anul școlar începe cu orice preț!

Deși se vede foarte clar că sunt depășiți de situație, mebrii Guvernului Ludovic Orban insistă ca școala să înceapă cu orice preț la data de 14 septembrie. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că şcoala va începe pe 14 septembrie, scenariul de urmat fiind decis de fiecare unitate de învăţământ în funcţie de situaţia epidemiologică.

„Începe şcoala pe 14 septembrie, chiar dacă au fost discuţii cu anumiţi specialişti epidemiologi care recomandau să amânăm începutul de an şcolar sau să începem în sistem online tocmai pentru ca boala să se poată consuma. Noi aşteptăm de la DSP rapoartele privind situaţia epidemiologică pe fiecare localitate şi urmează ca fiecare unitate de învăţământ să aleagă scenariul în funcţie de situaţia epidemiologică.

Până la acest moment, inspectorii au spus că sunt optimişti ca în 80% din unităţi să începem şcoala fizic. Luni aflăm care e situaţia epidemiologică după care vom putea să dăm toate datele necesare”, a declarat Monica Anisie.

Care sunt cele trei scenarii după care vor funcţiona şcolile

Conform procedurii stabilite de autorități, școlile îşi fac planul de deschidere în funcţie de situaţia anunţată de DSP, dar şi de infrastructura pe care o au la dispoziţie.

Fiecare şcoală îşi alege un scenariu, apoi propunerea este trimisă către Inspectoratele Şcolare şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă propunerea este acceptată de comitete, se întoarce la inspectorat, iar decizia finală se ia pe 10 septembrie.

Cele trei scenarii sunt: roşu, galben şi verde, în funcţie de situaţia epidemiologică. Cele trei mari scenarii sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori.

Scenariul verde

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. Minisrul Educaţiei, Monica Anisie, a explicat că, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toţi copiii să meargă la şcoală, acest lucru este obligatoriu, nu opţional.

Scenariul galben

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-IV, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore on-line, însă elevii vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roşu

Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face on-line.

Adauga un comentariu