Coronavirus

Școlile din New York se închid în cartierele unde se înregistrează multe cazuri de COVID-19

Publicat: 05 oct. 2020
școală cu lacăt pe paortă
Școlile publice din New York se închid în cartierele unde se înregistrează multe cazuri de COVID-19

Școlile publice din New York se închid în cartierele unde se înregistrează multe cazuri de COVID-19. Autoritățile din New York intenționează să închidă, începând de miercuri, școlile publice, precum şi afacerile neesenţiale în nouă cartiere din sectoarele Brooklyn şi Queens. În aceste zone s-a înregistrat o rată de pozitivare la testele de coronavirus de 3% în ultimele șapte zile, în timp ce media în metropolă este de 1,5 la sută.

Administrația oraşului încearcă astfel să oprească o creştere a epidemiei, după ce peste vară a reușit să menţină cazurile în limite normale.

Cele nouă cartiere vizate de restricții au populații semnificative de evrei ortodocși, comunități în rândul cărora virusul s-a propagat cu rapiditate și unde autoritățile nu au reușit să-i convingă pe rezidenți să poarte mască și să respecte distanțarea fizică, scrie New York Times.

Aproximativ 200 de școli din New York închise din cauza COVID-19

Măsura ar viza circa 200 de școli private și 100 de școli publice din cele 1.800 de instituții de învățământ pe care le are New York-ul. De asemenea, în zonele vizate de restricții restaurantele nu vor servi clienții nici înăuntru, nici afară.

Restricțiile se vor aplica cel puțin două săptămâni, dacă nu și mai mult, în funcție de cum se va reuși limitarea creșterii cazurilor, a precizat primarul Bill de Blasio.

Planul are nevoie de aprobarea guvernatorului statului New York, cu care primarul New Yorkului, Bill de Blasio, are relații încordate (deși ambii sunt membri ai Partidului Democrat). Presa crede însă că guvernatorul Andrew Cuomo nu se va opune.

Trei școli din Iași cer suspendarea orelor, iar alte unsprezece reiau cursurile începând cu data de 6 octombrie

Având în vedere prevederile Ordinului comun nr 5487/1494/2020, în urma confirmării pozitive cu COVID-19 a doi elevi și a unui cadru didactic, 3 unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi au solicitat suspendarea cursurilor în modalitatea „faţă în faţă” la nivel de clasă.

„Menţionăm că toate aceste solicitări au fost aprobate de Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ respective, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, urmând ca decizia de suspendare a cursurilor şcolare organizate în modalitatea „faţă în faţă” să se dispună la nivel judeţean prin hotărârea CJSU”, au transmis autoritățile.

Unităţi de învăţământ care au solicitat suspendarea cursurilor în modalitatea „faţă în faţă” la nivel de clasă/colectiv:

Nr. crt. Unitatea de învăţământ Număr cazuri confirmate Numărul de clase/ colective CLASA LA CARE SUNT SUPENDATE CURSURILE ȘCOLARE ÎN MODALITATEA „FAȚĂ ÎN FAȚĂ”
1 ȘCOALA GIMNAZIALĂ „GEORGE  COȘBUC”, IAȘI structura GPP NR. 27 un cadru didactic 1 Grupa mare B
2 ȘCOALA GIMNAZIALĂ PARADIS, IASI           un elev 1 Clasa a VI-a
3 GRADINITA HAPPY KITTENS, IAȘI un prescolar 1 Grupa mică

În unităţile şcolare menţionate, s-au luat următoarele măsuri:

  • izolarea cazurilor confirmate;
  • igienizarea şi dezinfecţia spaţiilor unităţilor şcolare (clase, holuri, toalete);
  • reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală şi portul măştii de protecţie.

Unsprezece unități de învățămât reiau cursurile începând cu data de 6 octombrie

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași, constituit prin Ordinul nr. 192/17.07.2020 al Prefectului județului Iași, întrunit în ședință extraordinară în data de 02.10.2020  ;

În temeiul art. 22, lit. b din O.U.G. nr. 21/15.04.2004, privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de urgență, aprobată prin Legea nr. 15/28.02.2005, cu completările și modificările ulterioare, a H.G. nr. 1491/09.09.2004 privind aprobarea Regulamentului cadru privind structura organizatorică, atribuțiile, funcționarea și dotarea comitetelor și centrelor operative pentru situații de urgență;

În conformitate cu Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;

În temeiul prevederilor Legii nr. 136 din 18.07.2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic;

Având în vedere avizul Direcției de Sănătate Publică Iași  nr. 27890/02.10.2020;

Având în vedere prevederile art. 18, alin.1 din Ordinul  Nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, emite prezenta

HOTĂRÂRE:

Art. 1 Începând cu data de 06.10.2020, se reiau cursurile școlare organizate în modalitatea ”față în față” în următoarele unități de învățământ:

Grădinița cu program prelungit nr.12 Iași – grupa mică A
Gradinita cu program prelungit nr 22 Iasi – grupa mijlocie C
Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Iasi –  clasa a IX- a D
Școala gimnazială „Ion Simionescu”  Iași; – întreaga unitate școlară
Școala gimnazială, Grajduri, Structura Școala Primară Valea Satului – clasa I
Școala gimnazială „George Călinescu”, Iaşi – clasa a V-a C
Colegiul tehnic „Ioan C. Ştefănescu”, Iaşi – clasa a XII-a E
Școala gimnazială „Seven Hills International School”, Iași – Stage 6
Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani – întreaga unitate școlară
Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi – clasa a IV-a
Școala gimnazială „D. D. Pătrăşcanu”, Tomeşti – clasa I A și clasa a III-a C

Art. 2 Inspectoratul Școlar Județean Iași are obligația de a comunica prezenta hotărâre unităților de învățământ preuniversitar menționate în prezenta hotărâre, în vederea ducerii la îndeplinire.

Art. 3 Inspectoratul pentru Situații de Urgentă ”Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, prin Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași va transmite prezenta hotărâre membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași.

Adauga un comentariu