Local

Școlile sunt închise ilegal, susțin magistrații Tribunalului Iași. Decizie fără precedent pentru municipiu

Publicat: 19 nov. 2020
Este ilegala închiderea școlilor din Iași

Decizie istorică luată de Tribunalul Iași. Conform unor surse se pare că magistraţii au decis că  măsura luată de Comitetul Judeţean pentru situaţii de Urgenţă Iaşi referitoare la închiderea şcolilor este nelegala. Concret, decizia a fost luată după ce mai multe asociaţie a şcolilor private din Iaşi au intentat un proces.

„Anulează în parte Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, respectiv prevederile art. 8 şi art. 9 din hotărâre”

Patronii școlilor și grădinițelor private din Iași au contestat în instanță o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență!

Reprezentanții mai multor școli și grădinițe private au decis să se unească și să atace în instanță o hotărâre a CJSU Iași. Revolta a izbucnit de la decizia autorităților de a opri învățământul „față-în-față” și de a introduce obligativitatea celui online. Decizia a fost contestată la Tribunalul Iași, în contencios administrativ, iar judecătorii au stabilit ce anume se va întâmpla în continuare. Autoritățile județene arată însă că hotărârea Comitetului nu mai produce efecte juridice

Hotărârea din data de 4 noiembrie, mai exact articolele referitoare la suspendarea activităților didactice în Mun. Iași nu mai produce efecte juridice în prezent, având în vedere că pe data de 09.11.2020 a intrat în vigoare ordinul Ministrului Educației și Cercetării nr. 5972/2020, care reglementează anumite măsuri în domeniul respectiv. a precizat la acea vreme prefectul județului Iași, Marian Grigoraș.

Se vor deschide școlile din Iași?

În pofida hotărârii judecătorilor ieșeni, școlile din Iași vor rămâne închise. Procesul fiind intentat impotriva Comitetului Județean pentru Situatii de Urgență (CJSU). Între timp, decizia CJSU a fost inlocuita de decizia de la nivel national luată de Comitetul National pentru Situatii de Urgență (CNSU). Concret, deși decizia luată de CJSU a fost parțial declarată ca fiind ilegală, rămâne în vigoare decizia luata de Comitetul Național pentru Situații de urgență.

 

Iată decizia magistraților pe scurt

„Instanța respinge excepţia lipsei de interes a reclamanţilor, invocată de pârât. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţii ŞCOALA PRIMARĂ „HANSEL UND GRETEL” IAŞI, GRĂDINIŢA „EURO KID” IAŞI, GRĂDINIŢA „MONTESSORI SCHOOL OF IAŞI”, ASOCIAŢIA ENALURE – GRĂDINIŢA „WALDORF ENALURE” IAŞI, GRĂDINIŢA PENILLA, GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT „CĂSUŢA ZÂNELOR” IAŞI, ASOCIAŢIA KIDS HEAVEN – GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT „KIDS HEAVEN” IAŞI, ŞCOALA PRIMARĂ „MONTESSORI SCHOOL OF IAŞI”, ŞCOALA PRIMARĂ „ATELIER NR. 1” IAŞI, GRĂDINIŢA „ATELIER NR. 1” IAŞI, ASOCIAŢIA „HOP SCOTCH EDUCATION” – GRĂDINIŢA „HOPSCOTCH”, SC GRĂDINIŢA KITTY SRL, ASOCIAŢIA ŞCOLILOR PARTICULARE – ASP, în contradictoriu cu pârâtul COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ IAŞI prin PREFECTUL JUDEŢULUI IAŞI. Anulează în parte Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, respectiv prevederile art. 8 şi art. 9 din hotărâre. Respinge cererea de suspendare a executării art. 8 şi 9 din Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Ia act că reclamanţii nu au solicitat cheltuieli de judecată”, au precizat joi magistrații din cadrul Tribunalului Iași. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Comentarii
 • Mi se pare firesc. Dar la fel de firesc va fi sa plateasca despagubiri daca vreun copil sau adult ce le calca pragul se imbolnavesc. Pentru că la mijloc sunt doar taxele care trebuie plătite de părinţi. Atât şi nimic mai mult.

 • „evaluation”, daca se imbolnavesc,,,,, de care virus sa se imbolnaveasca, de ROR, de gripa sezoniera, de care???
  Virusul va trai mult si bine de acuma cu noi si trebuie sa ne obisnuim. Daca vrei fugi in padure sa scapi de el

 • draga Parinte, ma refer strict la covid. De cand ma stiu, pentru ROR, gripa sezoniera, gripa porcina, etc. nu s-a declarat nici stare de urgenta nici stare de alerta…Si pentru ROR si gripa sezoniera exista vaccinuri accesibile tuturor, pentru covid deocamdata doar vesti…Sanatate tuturor!

 • Vaccinuri pentru grupele sezoniere au existat în farmacii. Acum te plângi? Cât despre această nouă grilă au spus de N ori că nu e mai gravă ca celelate. De murit au murit anual persoane cu comorbidități și alții care aveau boli în ei dar nu au mers măcar o dată la medic pentru un control de rutină. Cât crezi că-ți mai poți ține copilul în casă că pe necuvântătoarele din grajduri iarna?! Copii se imunizează cel mai rapida afară la aer nu la cloceala din casă. Baga la cap și fii atent la ce spun specialiștii. Dar de Dumnezeu nu-ți e frică, de gripa da. Dacă Dumnezeu vrea ne ia la toți suflete în același timp. De El să-ți fie frică la câte păcate ai. Toți facem păcate. Oare ne va ierta? Cu El nu te joci de-a v-am Ilici și fițuici. Păstrând regulamentar dispozițiile autorităților și igienă nu e problemă.

 • Niste tupeisti, inconstienti si prostie cu duiumul ..Toate tarile inchid scolile , iar ei vor sa le deschida ..Sictir ! Sa va ia gaia pe toti inconstientii !

 • Cand te uiti in oras pe strazi vezi de cativa ani numai tineri si oameni in teniși. Tenișii erau considerati pana si in satele cele mai necajite incaltamintea amarâtului. Acum acestea sunt o virtute si mai costa si o căruta de bani. Acesta a fost primul test pe care l-a picat PROSTIMEA in fata mai marilor lumii! Al doilea test a fost Facebook-ul. Miliarde de cretini isi fac profile in care isi vulnerabilizeaza si iai fac publice vietile lor intime si ale copiilor lor, pun poze din dormitor, cu copii lor goi prin pat sau alte tampenii! Si atunci mai marii lumii cand au vazut cate miliarde de prosti sunt pe planeta si-au zis: hai sa-i manipulam pe toti acesti prosti si sa le luam mintile si banii!!! Si asa a aparut acest sindrom Stockolm- psihoza covid! In rest numai oi obediente! De paște stati in casa ca vom avea morti- la alegeri iesiti in numar cat mai mare si votati-i pe borfasi!! Va pup pe masca

 • Si,guvernul Orban a fost si este ilegitim nu vedeti ca va prosteste derbedeii # rezist ca sa votati cu PNL aia au fost si sunt platiti dee catre USR ca sa creeze haos swi toate nerealizarile lor sa se sparga in capul PSD nu-l vedeti pe Johannis ce critica PSD desi PNL guverneaza tara ilegitim de 9 luni aveti,grija cu cine veti vota si cu ce partid fiindca pe liberali ii doare-n cur de voi iar daca economistul sef al BNR Valentin Lazea va ajunge premier va vor taia salariile cu 20% iar voi veti,ingrosa rindurile celor care care vor pleca din tara ca sa munceasca in tarile UE aveti grija cu ce partid veti vota nu de alta dar sa nu va trageti palme dupa aia.

 • Si,guvernul Orban a fost si este ilegitim nu vedeti ca va prosteste derbedeii # rezist ca sa votati cu PNL aia au fost si sunt platiti dee catre USR ca sa creeze haos swi toate nerealizarile lor sa se sparga in capul PSD nu-l vedeti pe Johannis ce critica PSD desi PNL guverneaza tara ilegitim de 9 luni aveti,grija cu cine veti vota si cu ce partid fiindca pe liberali ii doare-n cur de voi iar daca economistul sef al BNR Valentin Lazea va ajunge premier va vor taia salariile cu 20% iar voi veti,ingrosa rindurile celor care care vor pleca din tara ca sa munceasca in tarile UE aveti grija cu ce partid veti vota nu de alta dar sa nu va trageti palme dupa aia stiti

 • Cand te uiti in oras pe strazile din Iasi vezi de cativa ani numai tineri si oameni in teniși. Tenișii erau considerati pana si in satele cele mai necajite incaltamintea amarâtului. Multi nici nu au bani de sosete. Vedeti exemplul copiilor celor care lucreaza in Primaria Iasi ce fain se imbraca.

 • Mai dar ce nume romanesti au scolile astea!!!!!!!!!!!!! Nu mai avem denumiri in limba romana!!! La cinci cuvinte, un englezism, ca sa aratam noi ce educati si destepti suntem. Rusine patronilor daca sunt romani. Iar in ceea ce priveste actiunea, avocatul trebuia sa caste ochii pe cine cheama in judecata

Adauga un comentariu