Local

Școlile sunt închise ilegal, susțin magistrații Tribunalului Iași. Decizie fără precedent pentru municipiu

Publicat: 19 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Școlile sunt închise ilegal susțin magistrații Tribunalului Iași. Decizie fără precedent pentru municipiu
Este ilegala închiderea școlilor din Iași

Decizie istorică luată de Tribunalul Iași. Conform unor surse se pare că magistraţii au decis că  măsura luată de Comitetul Judeţean pentru situaţii de Urgenţă Iaşi referitoare la închiderea şcolilor este nelegala. Concret, decizia a fost luată după ce mai multe asociaţie a şcolilor private din Iaşi au intentat un proces.

„Anulează în parte Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, respectiv prevederile art. 8 şi art. 9 din hotărâre”

Patronii școlilor și grădinițelor private din Iași au contestat în instanță o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență!

Reprezentanții mai multor școli și grădinițe private au decis să se unească și să atace în instanță o hotărâre a CJSU Iași. Revolta a izbucnit de la decizia autorităților de a opri învățământul „față-în-față” și de a introduce obligativitatea celui online. Decizia a fost contestată la Tribunalul Iași, în contencios administrativ, iar judecătorii au stabilit ce anume se va întâmpla în continuare. Autoritățile județene arată însă că hotărârea Comitetului nu mai produce efecte juridice

Hotărârea din data de 4 noiembrie, mai exact articolele referitoare la suspendarea activităților didactice în Mun. Iași nu mai produce efecte juridice în prezent, având în vedere că pe data de 09.11.2020 a intrat în vigoare ordinul Ministrului Educației și Cercetării nr. 5972/2020, care reglementează anumite măsuri în domeniul respectiv. a precizat la acea vreme prefectul județului Iași, Marian Grigoraș.

Se vor deschide școlile din Iași?

În pofida hotărârii judecătorilor ieșeni, școlile din Iași vor rămâne închise. Procesul fiind intentat impotriva Comitetului Județean pentru Situatii de Urgență (CJSU). Între timp, decizia CJSU a fost inlocuita de decizia de la nivel national luată de Comitetul National pentru Situatii de Urgență (CNSU). Concret, deși decizia luată de CJSU a fost parțial declarată ca fiind ilegală, rămâne în vigoare decizia luata de Comitetul Național pentru Situații de urgență.

 

Iată decizia magistraților pe scurt

„Instanța respinge excepţia lipsei de interes a reclamanţilor, invocată de pârât. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţii ŞCOALA PRIMARĂ „HANSEL UND GRETEL” IAŞI, GRĂDINIŢA „EURO KID” IAŞI, GRĂDINIŢA „MONTESSORI SCHOOL OF IAŞI”, ASOCIAŢIA ENALURE – GRĂDINIŢA „WALDORF ENALURE” IAŞI, GRĂDINIŢA PENILLA, GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT „CĂSUŢA ZÂNELOR” IAŞI, ASOCIAŢIA KIDS HEAVEN – GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT „KIDS HEAVEN” IAŞI, ŞCOALA PRIMARĂ „MONTESSORI SCHOOL OF IAŞI”, ŞCOALA PRIMARĂ „ATELIER NR. 1” IAŞI, GRĂDINIŢA „ATELIER NR. 1” IAŞI, ASOCIAŢIA „HOP SCOTCH EDUCATION” – GRĂDINIŢA „HOPSCOTCH”, SC GRĂDINIŢA KITTY SRL, ASOCIAŢIA ŞCOLILOR PARTICULARE – ASP, în contradictoriu cu pârâtul COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ IAŞI prin PREFECTUL JUDEŢULUI IAŞI. Anulează în parte Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, respectiv prevederile art. 8 şi art. 9 din hotărâre. Respinge cererea de suspendare a executării art. 8 şi 9 din Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. Ia act că reclamanţii nu au solicitat cheltuieli de judecată”, au precizat joi magistrații din cadrul Tribunalului Iași. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Adauga un comentariu