Lifestyle

Scolioza: ce este, de unde vine și poate fi vindecată?

Publicat: 05 oct. 2020
Scolioza

Tradus din greaca veche, cuvântul „scolioză” înseamnă „curbat” și a fost inventat de vechiul medic roman Galen. Nu știm câți romani au avut scolioză, dar astăzi boala apare la 0,47-5,2% dintre oameni. Dacă te uiți la o persoană sănătoasă din spate, coloana vertebrală va arăta ca o linie dreaptă. Scolioza este o curbură a coloanei vertebrale în linie dreaptă, astfel încât să arate ca litera „C”.

Cu scolioză, coloana vertebrală se poate îndoi atât la dreapta cât și la stânga, iar curburile apar atât în ​​coloana toracică, cât și în cea lombară. Uneori coloana vertebrală este îndoită în ambele părți – atunci va arăta ca litera „S”.

Nu orice curbură a coloanei vertebrale are „dreptul” de a fi numită scolioză. Pentru mulți oameni, coloana vertebrală deviază ușor doar de la o linie dreaptă, dar acest lucru nu interferează în niciun fel cu viața și practic nu strică aspectul.

Putem vorbi despre scolioză numai dacă acest diagnostic a fost pus de un medic care s-a bazat pe rezultatele unei examinări cu raze X a coloanei vertebrale. Și ar trebui tratat numai dacă boala cauzează probleme de sănătate sau dacă există riscul ca curbura coloanei vertebrale să se intensifice în timp.

Cinci fapte despre scolioză

  • Scolioza nu este sinonimă cu o postură slabă. Această boală nu poate fiprovocată prin cocoșare la o masă sau purtarea unui sac pe un umăr. Terapia fizică, exercițiile speciale și dispozitivele care ajută la monitorizarea posturii corecte nu ajută la scolioză .
  • Fetele suferă de scolioză de o dată și jumătate până la trei oriși, conform unor surse, de  zece ori mai des decât băieții.
  • Scolioza „feminină” este mai periculoasă decât „masculina” – de multe ori progresează către o afecțiune care necesită tratament.
  • Sarcina nu înrăutățește scolioza. Scolioza, de asemenea, nu afectează rezultatul sarcinii – o mamă care suferă de scolioză poate naște un copil sănătos.
  • Scolioza afectează nu numai copiii, ci și adulții. De regulă, scolioza „adultă” este o continuare a unei boli care a început în adolescență. Cu toate acestea, odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce ligamentele și articulațiile se uzează treptat, curbura coloanei vertebrale se poate dezvolta chiar și la o persoană care și-a trăit întreaga viață cu spatele drept. Aceasta se numește „ scolioză degenerativă” și se dezvoltă de obicei după vârsta de 60 de ani.

De ce apare scolioza?

Toate variantele de scolioză pot fi împărțite în trei tipuri mari:

Scolioza idiopatică

Cea mai frecventă formă de scolioză apare în 80% din cazuri. Se dezvoltă la adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani în timpul unei apariții a creșterii înainte de pubertate. Cauzele exacte ale bolii sunt necunoscute , dar dacă o persoană are rude apropiate (de exemplu, un părinte, un frate) cu scolioză idiopatică, riscul de a dezvolta scolioză idiopatică este crescut.

Scolioza congenitală

O boală rară care apare la doar 1 din 10 mii de nou-născuți. Se dezvoltă datorită erorilor în dezvoltarea intrauterină a coloanei vertebrale. Se manifestă mai devreme decât scolioza idiopatică: uneori primele semne sunt vizibile chiar și în timpul examinării cu ultrasunete intrauterină. Dar este tratat în același mod.

Scolioza neuromusculară

Un simptom al bolilor neurologice și musculare rare și severe. Scolioza neuromusculară apare la 20% dintre copiii cu paralizie cerebrală infantilă (CP), 60% dintre persoanele cu mielodisplazie (subdezvoltare congenitală a măduvei spinării) și 90% dintre persoanele cu miodistrofie Duchenne. Acest tip de scolioză progresează de obicei mai repede decât scolioza idiopatică și necesită adesea tratament chirurgical.

Cum să înțelegem că scolioza se dezvoltă

De regulă, simptomele scoliozei congenitale și neuromusculare apar devreme, astfel încât persoana știe de obicei că are boala. Cu scolioza idiopatică, situația este mai complicată – până la urmă, până la adolescență, un copil, de regulă, are totul în ordine cu spatele.

Cum este diagnosticată scolioza?

Medicul trebuie să examineze personal pacientul. De obicei, îi cere pacientului să se aplece, păstrând spatele paralel cu podeaua pentru a evalua poziția omoplaților și a coloanei vertebrale. Dacă medicul suspectează scolioza, acesta va trimite pacientul pentru o radiografie a spatelui, de la gât la pelvis.

Când pacientul aduce radiografia, medicul va măsura unghiul de curbură al coloanei vertebrale, care se numește „unghiul Cobb” (la noi, unii medici calculează unghiul de curbură al coloanei vertebrale prin metoda lui V. D. Chaklin ). Acest lucru va ajuta la determinarea gradului de dezvoltare a bolii, de care depind prognosticul și tratamentul.

Poate fi prevenită scolioza?

Astăzi nu putem spune cu fermitate că dezvoltarea scoliozei poate fi prevenită. Ar fi viclean să spunem că procedurile preventive – de exemplu, kinetoterapia (terapia cu exerciții fizice) sau înotul într-o piscină – literalmente ajută la prevenirea sau vindecarea scoliozei.

Mai mult, nu există dovezi calitative din studiile randomizate că terapia fizică – în mod specific exercițiul specific scoliozei, terapia chiropractică, stimularea electrică sau biofeedbackul – are vreun efect.

Dar nu poți spune că nu are sens deloc. Terapia fizică și înotul sunt metode excelente de prevenire a durerii care pot provoca scolioză.

 

 

Adauga un comentariu