Se dau stimulente financiare pentru absolvenții promoției 2025! Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat că toți absolvenții de învățământ au la dispoziție un termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor pentru a se înregistra la agențiile teritoriale ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Sumele acordate diferă și trebuie îndeplinite mai multe condiții. Iată ce trebuie să facă tinerii după terminarea școlii.
Se dau stimulente financiare pentru absolvenții promoției 2025!
Absolvenții instituțiilor de învățământ din promoția 2025 se pot înregistra în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a primi bani și a beneficia de un ajutor în găsirea unui loc de muncă. Tinerii care se înregistrează în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor și nu reușesc să se angajeze pot primi, la cerere, o indemnizație de șomaj în cuantum de 50% din Indicatorul Social de Referință (ISR), adică 330 de lei pe lună timp de șase luni, notează stiripesurse.ro. Pentru a se încadra în programul de ajutor, absolvenții nu trebuie să fi refuzat un loc de muncă repartizat de ANOFM și nici să fi respins participarea la cursuri de formare profesională.
Alte reguli se aplică pentru absolvenții care reușesc să se angajeze cu ajutorul ANOFM. Tineri absolvenți ai promoției 2025 care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de inserție în valoare de 1.980 de lei, sumă acordată de stat pentru stimularea integrării pe piața muncii. Prima se acordă absolvenților cu vârsta de minimum 16 ani, care încheie un contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată mai lungă de un an.
Tinerii români abandonează școala, dar nici nu vor să lucreze
Piața muncii din România se confruntă cu un fenomen îngrijorător. Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că România se află pe locul 3 în clasamentul țărilor cu cei mai mulți tineri șomeri. Aproape 25% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani nu au loc de muncă, însă procentul este mult mai mare în zonele rurale ale țării. Un raport recent arată că tinerii reușesc tot mai greu să se angajeze, iar mulți preferă să fie șomeri. Ruptura dintre tineri și piața muncii se produce atunci când vine vorba de salarii și program, și asta pentru că pretențiile noii generații nu se pliază la realitatea din câmpul muncii.
Abandonul școlar este și el la cele mai mari cote din UE. Un factor îngrijorător pe piaţa muncii din România este reprezentat de numărul de tineri cu vârsta între 15 şi 24 ani care nu sunt ocupaţi şi nici nu urmează o formă de educaţie sau formare. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Cu probleme majore la angajare se confruntă și tinerii din Generația Z.
Pentru acrește șansele de angajare în rândul tinerilor după terminarea studiilor, ANOFM a anunțat că absolvenții 2025 se pot înregistra pentru căutarea unui loc de muncă și pot beneficia de stimulente financiare, fie de șomaj, fie de inserție, după angajare.