Local

Se epuizează rezervele de apă din județul Iași. ApaVital va furniza apă potabilă cu restricții către zeci de mii de ieșeni

Publicat: 09 iul. 2020
Operatorul ApaVital furnizează apă potabilă cu restricții din cauza consumului ridicat și epuizării rapide a rezervelor din județul Iași
ApaVital furnizează apă potabilă cu restricții din cauza epuizării rezervelor de apă din județul Iași

Din cauza consumului ridicat, rezervele de apă din județul Iași se epuizează cu rapiditate, motiv pentru care operatorul ApaVital va furniza apă potabilă cu restricții către mai multe localități din județ. Cea mai gravă situație este în zona centrală și de nord a județului Iași, unde apa potabilă este furnizată doar dimineața și noaptea

Operatorul ApaVital a întrerupt furnizarea apei potabile către mai multe localități din județul Iași, iar în alte situații furnizează apă doar câteva ore pe zi din cauza consumului ridicat care duce la epuizarea rezervelor de apă din județul Iași. Astfel, pentru refacerea rezervelor de apă, ApaVital se află în neplăcuta situație de a nu furniza apă potabilă către utilizatorii din localitățile Plugari, Onești, Probota, Bălteni, Fântânele și Perieni, precum și din localitățile Chișcăreni, Iazu Vechi, Hălceni, Mitoc, Șipote și Iazu nou din comuna Șipote.
Se estimează că în aceste localități, unde furnizarea este oprită complet, rezervele se vor reface în următoarele 48 de ore, urmând ca consumatorii să fie alimentați doar câteva ore pe zi.

Ultimele localități care primesc apă doar câteva ore pe zi de la ApaVital

În vederea refacerii rezervelor de apă potabilă în rezervorul Moșna și Bohotin, de 120 mc capacitate și 150 mc capacitate, în perioada 7 – 31 iulie 2020 (inclusiv), ApaVital va furniza apă potabilă după program, zilnic în intervalul orar estimat 07:00 – 09:00 și 19:00 – 21:00 către utilizatorii din Moșna, respectiv Bohotin.
De asemenea, în scopul refacerii rezervelor de apă din localitatea Rediu, ApaVital va furniza apă potabilă zilnic în intervalul orar 14-16, pe toată perioada caniculară, către utilizatorii din localitățile: Tăutești, Zahorna și Horlești.

Tot din cauza creșterii consumului de apă, resursele din rezervoarele de înmagazinare ApaVital se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora. În aceste condiții, până pe 31 iulie 2020, ApaVital va furniza apă potabilă după program, zilnic, între orele 07:00 – 10:00 și 17:00 – 22:00 către utilizatorii din localitățile Tansa, Belcești, Văleni, Ciorăni și Ruși, Focuri, Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia și Maxut. Mai mult, pentru refacerea rezervelor de apă potabilă în rezervoarele Hârlău (de 1.000 și 2.500 mc capacitate), Scobinți (de 150 mc și 350 mc capacitate), Sticlăria (150 mc capacitate), Cotnari (300 mc capacitate) și Horodiștea (2 x 75 mc capacitate), până pe 31 iulie 2020, ApaVital va furniza zilnic apă doar în intervalul orar estimat 07:00 – 22:00.

ApaVital Iași solicită ieșenilor să consume apă rațional

Dacă consumul va fi în continuă creștere, această situație ar putea să se extindă pe perioada verii și în localitățile din Zona Metropolitană Iași, mai ales la casele situate pe zone de deal, acolo unde presiunea apei este scăzută sau furnizarea este oprită complet.

„ApaVital reamintește utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcționarea capacităților de pompare în regim normal”, au explicat oficialii ApaVital Iași.

Comentarii
  • numai minciuni ploua de sparge, inundatii in tot sudul moldovei, muistii dracului cu combinatiile voastre ! se creaza haos sistematic si toti stati cu mainile in san. CUM DUMNEZEII MAMII VOASTRE E SECETA CA A PLOUAT 2 SAPTAMANI CONTINUU INAINTE DE STOUL ASTA ! IERI A PLOUAT ! ACUM NU CURGE APA

  • Mai faceti si investitii in , pompe , utilaje , infrastructura , Nu asteptati sa primiti totul de-a gata , Sifonarea banilor e un sport national, Cu Prutul plin va plangeti de seceta ,,,,,,

  • sinteti niste politicieni jegosi pusi in functii publice….daca ati fi fost de meserie nu ati fi avut probleme….daca tiganasiul are sursa de apa din prut de ce o tineti ,,LANGA,,cu restrictiile ??? sinteti niste puturosi fara idei.ce salarii aveti ??? platim aceasta apa de parca ar fi adusa din ,,africa,,!!! lasati-va marirele de salarii mai jos si puneti mina de a face investitii serioase cu aparatura serioasa,nu folositi chinezarii care sa functioneze doar citeva luni pe an …va bateti joc de zeci de mii de oameni prin neputinta voastra de a face fata unor defectiuni minore….faceti politica daca va credeti politicieni si lasati meseriasii de profesie sa se ocupe de treburi pt care au invatat….

Adauga un comentariu