Actualitate

Se fac concedieri masive în industria auto! Care este motivul

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se fac concedieri masive în industria auto Care este motivul
La Arad se vor face cele mai multe concedieri în rândul celor care lucrează în industria auto.

Se fac concedieri masive în industria auto, iar sute de angajați ai diferitelor companii rămân fără loc de muncă. Iată care este motivul.

Se fac concedieri masive în industria auto!

Mai multe companii din industria automotive din judeţul Arad au notificat autorităţile cu privire la intenţia de a recurge la concedieri colective, invocând scăderea comenzilor pentru maşini electrice în Europa. O mare parte dintre cei concediaţi ar putea fi preluaţi de alte companii cu acelaşi profil.

La Arad se vor face cele mai multe disponibilizări. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, Marinel Henteş, a declarat joi, 23 mai 2024, că aproximativ 450 de angajaţi ar putea să fie concediați.

,,Au fost anunţate mai mult de 450 de disponibilizări în sectorul industriei automotive, în contextul în care s-au redus foarte mult comenzile pentru maşinile electrice. Aceste informaţii le am din discuţiile pe care le-am avut cu angajatorii, care ne notifică, potrivit legii, în perioada de preconcediere, adică în perioada aceea în care ei îşi pregătesc un număr de concedieri colective.”, a precizat Marinel Henteș.

Se închide o importantă fabrică din țară

După anunțarea concedierilor masive la Arad, se închide și o importantă fabrică de componente auto. Unul dintre cei mai mari angajatori din țară, firma Leoni, închide o fabrică de componente auto, unde lucrau 200 de persoane. Compania dă vina pe cererea scăzută din piaţă, determinată de reducerea subvenţiilor pentru maşini electrice, decizie care a dus la vânzări mai puţine pentru acestea, după ce Comisia Europeană a pus presiune pe toţi constructorii să investească în noi tehnologii, fără a impulsiona investiţii şi în reţele de încărcare pentru acestea.

,,După discuţii îndelungate, am identificat o nevoie de flexibilizare a modului în care lucrăm, astfel încât să ţinem pasul cu cerinţele pieţei auto. Decizia detaşării angajaţilor noştri din Luduş către alte fabrici Leoni din România, respectiv la fabricile din Arad si Bistriţa, a fost luată ca urmare a reducerii drastice a comenzilor pentru fabrica din Luduş şi având în vedere dorinţa noastră de a păstra toţi aceşti angajaţi valoroşi în cadrul companiei.”, au spus reprezentanţii Leoni într-un comunicat de presă.

Angajaţii Leoni de la Luduş au drept opţiune relocarea la Arad, în fabrica de acolo, la peste 300 km distanţă, fie demisia. Cu o forţă de muncă de aproximativ 12.000 de angajaţi în 2024, Leoni România este unul dintre cei mai importanţi angajatori din ţară.

Un alt domeniu afectat de concedieri este cel din IT. Criza în companiile IT din România afectează tot mai mulți angajați. Mai multe firme de profil au făcut concedieri masive, iar ritmul de angajare a încetinit considerabil. De exemplu, luna aceasta compania NTT Data România a concediat 2% dintre angajați, iar GAMELOFT, filiala din Cluj a fost închisă, fiind înregistrate 136 concedieri. Specialiștii în domeniul financiar sunt de părere că valul de disponibilizări vine în urma dezvoltării inteligenței artificiale.

Aceea situație se regăsește și în sectorul bancar. Dacă în 2008 băncile din România aveau peste 71 de mii de angajaţi, la finalul anului trecut numărul acestora a scăzut la aproape 51 de mii. Problema concedierilor masive se observă și în străinătate, nu doar în România.

Adauga un comentariu