Local

Se fac primele pregătiri în spitalele ieșene pentru apariția valului 5, tulpina Omicron! Dr. Vasile Cepoi: „Nu mai putem suplimenta numărul de paturi ATI și vrem să creștem capacitatea de oxigen”

Publicat: 29 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se fac primele pregătiri în spitalele ieșene pentru apariția valului 5 tulpina Omicron Dr. Vasile Cepoi Nu mai putem suplimenta numărul de paturi ATI și vrem să creștem capacitatea de oxigen
Situația Covid-19 la Iași și apariția valului 5

Autoritățile și medicii ieșeni fac deja primele pregătiri pentru apariția valului 5! Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași (DSP), dr. Vasile Cepoi, a precizat că în această perioadă, care pare liniștită, în spitale este forfotă și se încearcă suplimentarea stocurilor de oxigen

Spitalele ieșene au început deja pregătirile pentru valul 5 al pandemiei de coronavirus. Autoritățile ieșene, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP), încearcă să suplimenteze capacitatea de oxigen, achiziționând două stocatoare pentru principalele unități medicale care tratează pacienții Covid-19, Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul de Pneumoftiziologie.

„Perioada aceasta, care pare liniștită, pentru noi, cei de la DSP și cei din spitale, este o perioadă când ne pregătim pentru ce urmează să vină. Toate spitalele și-au reevaluat capacitatea de tratare a pacienților infectați Covid-19, atât cu această patologie, cât și cu alte afecțiuni asociate. Încercăm să creștem sursele de oxigen. Chiar avem o întâlnire pentru a discuta instalarea unui nou stocator de oxigen pentru Spitalul de Boli Infecțioase și un altul pentru Pneumoftiziologie, astfel încât să facem față unui val 5 care se anunță a fi de o amplitudine mare, dar nu știm încă sigur care va fi incidența cazurilor grave. Informațiile sunt destul de neclare la această dată. În mare parte se afirmă că infectarea cu tulpina Omicron este mai redusă, dar există și informații care spun că pot apărea și cazuri grave. Având în vedere că la noi coexistă și va coexista încă o vreme atât tulpina Delta, cât și tulpina Omicron, trebuie să fim pregătiți să răspundem unor necesități mari de Terapie Intensivă”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași (DSP).

Medicul Vasile Cepoi: „Ne este imposibil să mai creștem numărul de paturi ATI”

Ieri, 28 decembrie 2021, la Iași mai erau internați doar 6 pacienți Covid-19 în secția ATI de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”. În ultima lună, în județul Iași s-a observat o scădere importantă a ratei de infectare Covid-19. Odată cu scăderea ratei de infectare a scăzut și numărul internărilor, motiv pentru care s-a luat decizia de conservare a Spitalului mobil de la Lețcani.

„Suntem într-o perioadă liniștită, numărul cazurilor noi este sub 30 pe zi, la o medie de 1.000 de teste. În spitale, în ultimele 10 zile, numărul de cazuri internate a fost în medie de 80, iar media internărilor zilnice este de 7-8 pacienți. În Terapie Intensivă, numărul de cazuri a scăzut la 6. Mai avem doar 6 paturi ocupate, la Spitalul de Boli Infecțioase. Spitalul de la Lețcani este în conservare, pregătit însă să fie deschis în apariția de noi cazuri. Ne pregătim atât din punct de vedere a infrastructurii, cât și din punct de vedere a echipelor medicale care vor interveni în valul 5, pe care îl putem preconiza că va începe la jumătatea lunii ianuarie 2022. Noi avem o capacitate de 146 de paturi ATI-Covid și este imposibil în momentul acesta să mai creștem numărul și sperăm să nu ajungem în situația aceasta”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

Adauga un comentariu