Economic Local

Se modernizează Magistrala feroviară Iași-Tecuci. Urmează să fie făcut studiul de fezabilitate pentru 2,8 milioane de euro

Publicat: 30 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se modernizează Magistrala feroviară Iași-Tecuci. Urmează să fie făcut studiul de fezabilitate pentru 28 milioane de euro
Rețeaua feroviară dintre Iași și tecuci va fi electrificată și modernizată

Timp de zeci de ani, trenurile care circulau pe Magistrala feroviară Iași-Tecuci erau pe motorină, deoarece rețeaua nu era electrificată. Acum, compania CFR a lansat licitațe pentru studiul de fezabilitate

În cadrul acestui contract se va face studiul de fezabilitate care evidențiază necesitatea și oportunitatea efectuării acestui obiectiv. Magistrala 600 pe ruta Tecuci-Bârlad-Vaslui-Iași reprezenta o mare problemă pentru Căile Ferate Române, având în vedere că și trenurile care circulă din Iași spre București trebuiau să schimbe locomotiva la Tecuci.

Magistrala feroviară Iași-Tecuci va fi modernizată

Valoarea totală a contractului este de 14 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 2,8 milioane de euro. Termenul în care trebuie îndeplinite toate cerințele din contract este de 900 de zile, vorbim de doi ani și jumătate. După această investiție urmează să fie abordată partea tehnică și modernizarea propriu-zisă a liniei ferate. Astfel, călătorii vor beneficia de condiții mai bune, iar timpul de călătorie va fi redus, având în vedere că în prezent există limite de viteză, iar locomotivele vechi trebuiesc înlocuite. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este data de 27 noiembrie 2023.

„Linia CF 600 Tecuci-Iași, sector Tecuci Nord-Bârlad-Vaslui-Iași (Nicolina), cu o lungime totală de aproximativ 164 km, de la km 239+832 la km 403+850 propusă pentru electrificare are următoarele caracteristici: linia este neelectrificată, parțial simplă și parțial dublă; viteza maximă admisă pentru trenurile de călători este de 120 km pe oră, respectiv 80 km pe oră pentru trenurile de marfă”.

Regionala Iași investește 3 milioane de euro

Totuși, până la modernizarea căii ferate vor fi înlocuite 20 de macaze pe ruta dintre Iași și Tecuci. Având în vedere că va dura până ce vor fi finalizate toate studiile și construcția propriu-zisă. Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 31 octombrie 2023, ora 15:00, iar ele trebuie să fie valabile până pe 2 martie 2024.

„Pe linia CF 600 Tecuci-Iași, stația Nichiseni, schimbătorii 6 și 8 în stația Iași schimbătorii 1,3,7 și 9, înregistrează uzuri avansate. Aparatele de cale au în compunere piese metalice cu uzuri avansate, materialul mărunt de cale este uzat și defecct, traverse de lemn necorespunzătoare. Prisma de piatră spată este colmatată nemaiasigurând elasticitatea căii și scurgerea apelor. Totodată zoele adiacente aparatelor de cale au traverse necorespunzătoare. În vederea asigurării condițiilor de siguranța circulației feroviare este necesar executarea în regim de urgență a lucrărilor de înlocuire a aparatelor de cale”, se arată în procedură.

CFR va achiziționa trenuri electrice noi

Ministerul Transporturilor va atrage peste 470 de milioane de euro din Fondul de Modernizare pentru o investiție de eficiență energetică în sectorul transporturilor. Astfel, se presupune achiziția a 62 de trenuri electrice pentru modernizarea transportului feroviar și pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Astfel, gradual vor fi aduse trenuri noi până în anul 2026.

Magistrala feroviară Iași-Tecuci va fi modernizată după ce va fi efectuat studiul de fezabilitate.

Adauga un comentariu