Local

Se montează camere video de supraveghere în toate parcurile din Iași. Urmează parcul American și parcul Guliver

Publicat: 14 sept. 2020
Sistemul de supraveghere video stradal este implementat în toate parcurile din Iași, lucrările urmând a fi realizate în parcul American și parcul Guliver
În parcul Guliver și parcul American din Iași este extins sistemul de supraveghere video stradal

Autoritățile locale au decis să extindă sistemul stradal de supraveghere video în toate parcurile din municipiul Iași după ce au fost acoperite cele mai aglomerate intersecții din oraș. Lucrările sunt continuate în zona parcului Guliver din strada Săulescu și parcul American din zona Rond Tramvai Tg. Cucu

Autoritățile locale au decis să monteze camere video de supraveghere în toate parcurile din municipiul Iași. Decizia a fost luată după ce majoritatea intersecțiilor și străzilor aglomerate din oraș au fost împânzite deja cu camere de supraveghere, iar numeroase persoane au ajuns să consume băuturi alcoolice și să creeze grupuri care provoacă scandal pe timpul nopții în zona parcurilor. Extinderea sistemului video stradal este prevăzută să se realizeze acum în parcul Guliver din zona centrală a orașului, pe strada Săulescu, dar și parcul American din zona Rond Tramvai Târgu Cucu.

Concret, în parcul Guliver din strada Săulescu vor fi amplasate 10 camere video și vor fi legate de rețeaua orașului care ajunge în zona parcării Victoria, iar pentru conectare se va folosi un circuit separat din magistrala subterană Dispecerat – Piața Unirii. Circuitul respectiv va fi folosit pentru 3 cutii de distribuție care vor fi montate în parc.
De asemenea, în parcul American vor fi instalate 10 camere video care vor fi legate din punctul video existent în rondul de tramvai. Cutiile de distribuție vor fi amplasate pe stâlpii CTP Iași, iar pentru zona esplanadei se va monta un stâlp metalic nou cu camere video.

Zeci de camere video sunt montate în parcurile din Iași

Aceste lucrări de extindere sunt realizate după ce, în primăvara acestui an, mai multe zone din municipiul Iași au fost acoperite cu sistemul de supraveghere video stradal. Valoarea totală estimată pentru lucrările de extindere în parcul American și parcul Guliver sunt estimate la 73.840 lei, în acest sens fiind lansată o procedură de achiziție.

„În cazul afectării, sub orice formă, a sistemului de supraveghere video și a celorlalte componente legate de aceasta, contractantul va remedia în maximum 4 ore orice deficiență apărută pe propria cheltuială și va achita daune interese în măsura în care acestea vor fi solicitate de către beneficiar sau terți. Contractantul este responsabil pentru instruirea la fața locului a personalului desemnat de autoritatea contractantă. Scopul instruirii este de a transfera cunoștințele necesare pentru a opera produsul. Numărul persoanelor care vor fi instruite este de 8”, se arată în obligațiile contractuale ale firmei care urmează să facă lucrările de extindere a sistemului video stradal.

Sistemul de supraveghere video este operat de Poliția Locală Iași

Noile camere video stradale vor fi operate de polițiștii locali. În prezent, Poliția Locală Iași are în exploatare un sistem de supraveghere video stradal care este folosit pentru combaterea și prevenirea infracționalității. Instituția gestionează 230 camere video funcționale și intenționează ca până la finalul anului numărul camerelor funcționale de pe străzile Iașului să ajungă la 770.
Ultimele parcuri în care s-au făcut astfel de lucrări sunt parcul Expoziției și parcul Copou, iar toate echipamentele și materialele ce intră în componența lucrării se amplasează pe domeniul public al Municipiului Iași.
La nivelul municipiului Iași, Compania de Transport Public exploatează 30 de camere stradale. De asemenea, circa 200 camere de supraveghere sunt montate în zona punctelor gospodărești gestionate de Salubris Iași, precum și în zona gropilor de gunoi.

Comentarii
  • Locuiesc din 1981 in zona Tg. Cucu, dar n-am auzit pana acum de ”parcul american”….Asta-i o noua limba-n cwr data stapanului de peste ocean..?

Adauga un comentariu