Prima pagină » Actualitate » Se plătesc pensiile pe luna februarie: Ce bănci au virat deja banii pe card
Se plătesc pensiile pe luna februarie: Ce bănci au virat deja banii pe card

Se plătesc pensiile pe luna februarie: Ce bănci au virat deja banii pe card

13 feb. 2025, 10:43,
în Actualitate

Se plătesc pensiile pe luna februarie. Acesta au început să fie virate pe card încă de marți dimineaţă, de la ora 9:00, primele plăţi fiind făcute de ING Bank și CEC Bank. Au urmat Raifeissen, BRD şi BCR. Vestea proastă pentru pensionari este aceea că pensia va fi tot neindexată, după ce creșterea de pensie de 12%, promisă de la 1 ianuarie 2025, a fost anulată cel puţin pentru tot anul 2025.

Se plătesc pensiile pe luna februarie

Băncile au anunţat că aproape toate pensiile vor fi transferate pe card până la sfârșitul zilei, iar cei care nu au primit încă sumele nu trebuie să intre în panică, deoarece viramentele vor continua și joi 13 februarie 2025.

Între timp, Casa Județeană de Pensii Bihor a transmis că plățile către bănci au fost efectuate încă de marți, 11 februarie 2025, prin intermediul Trezoreriei, iar pensionarii ar trebui să își primească banii astăzi.

Pentru a verifica dacă pensia a fost virată, pensionarii pot folosi aplicațiile mobile ale băncilor, astfel: ING Bank – aplicația HomeBank, Raiffeisen Bank – Smart Mobile Banca Transilvania, BCR, BRD și CEC Bank – aplicațiile mobile dedicate, disponibile în Google Play și App Store.

Cine poate deschide contul la bancă

În funcție de alegerea fiecărui pensionar în parte, pensia se achită fie prin mandat poștal, la domiciliu, fie într-un cont bancar deschis la una dintre băncile cu care lucrează Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). În orice caz, pensiile se virează într-un cont bancar doar la cerere și doar după ce beneficiarul a deschis la bancă un astfel de cont, iar autoritățile nu contactează niciodată pensionarii pentru a le deschide conturi bancare sau pentru a le solicita datele acestora, mesajele pe care le primesc de ceva vreme pensionarii nefiind altceva decât tentative de înșelăciune, după cum atrage atenția și CNPP.

Pensionarii pot decide să primească pensia atât la domiciliu, prin mandat poștal, cât într-un cont bancar. În al doilea caz, respectiv pentru virarea pensiei într-un cont bancar, pensionarul trebuie, mai întâi, să se adreseze uneia dintre băncile cu care CNPP a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie, pentru a deschide un astfel de cont.

CNPP a actualizat lista băncilor comerciale prin care face plata pensiilor la final de 2023, aceasta cuprinzând acum următoarele bănci: ALPHA Bank, ATE Bank, BANCA TRANSILVANIA, BCR, BRD, CEC Bank, CREDIT EUROPE Bank, CREDITCOOP, EXIMBANK (fostă Banca Românească), FIRST Bank, GARANTI Bank, ING, SALT Bank (fostă IDEA Bank), INTESA SANPAOLO Bank, LIBRA Bank, OTP Bank, PATRIA Bank, PROCREDIT Bank, RAIFFEISEN Bank, UNICREDIT Bank și VISTA Bank.

Contul bancar în care va fi virată pensia nu poate fi deschis decât la solicitarea pensionarului sau, după caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta  prin procură specială, emisă conform legii, și doar pe numele acestuia.

După ce-și deschide cont la bancă, pensionarul trebuie să transmită casei teritoriale de pensii de care aparține o cerere, ce trebuie să fie însoțită de o copie a extrasului de cont. Actele amintite se pot transmite “prin poștă, în original, în regim de scrisoare recomandată cu confirmare de primire”, potrivit CNPP.

În contextul în care, din septembrie, se vor plăti pensiile recalculate după noua lege, CNPP atrage atenția pensionarilor să nu răspundă mesajelor pe care le pot primi pe telefon, prin e-mail etc., care sunt gândite să pară a veni din partea autorităților și prin care li se solicită deschiderea de conturi bancare și/ sau datele bancare ale unui cont existent, astfel încât să poată primi pensia în continuare.

Altfel, se plătesc pensiile pe luna februarie, acestea fiind virate pe card încă de marți dimineaţă, primele plăţi fiind făcute de ING Bank și CEC Bank.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Rețeta de cozonac a Annei Lesko. Vedeta le-a dezvăluit gospodinelor un secret despre timpul de dospire
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
Amenda primită de un șofer care a parcat doar 33 de secunde pe un loc privat, în Viena
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Decizie fără precedent în România. Teamă de pană majoră de curent
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Ce se face cu anafura primită de Paște și cum trebuie păstrată corect în casă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
TRAGEDIE înainte de Paște! A murit Dragoș Cristescu! Mare om a fost!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Minivacanţă Paşte 2025. Compensaţii financiare pentru cei care lucrează de marea sărbătoare, amenzi uriaşe pentru angajatori
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025