Stiri si curiozitati

Se poate dormi cu proteza dentară? Sfaturile specialiștilor

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se poate dormi cu proteza dentară Sfaturile specialiștilor
Menținerea și curățarea regulată a protezei dentare sunt extrem de importante

Se poate dormi cu proteza dentară? Aceasta este întrebarea multor persoane care urmează să o poarte. Purtarea unei proteze dentare poate da naștere multor întrebări și de asemenea utilizarea acesteia este asociată cu o schimbare a obiceiurilor și, implicit, cu dezvoltarea unor noi obiceiuri adecvate.

Se poate dormi cu proteza dentara?

Dacă sunteți purtător de proteze dentare mobile, atunci trebuie să acordați o grijă sporită igienei orale pentru a reuși să vă păstrați dinții – proprii și artificiali – în bune condiții. Obiceiurile corecte includ îndepărtarea protezei timp de câteva ore în timpul zilei și noaptea. Există mai multe motive pentru care nu ar trebui să dormiți cu proteza. În primul rând dacă nu îndepărtați proteza peste noapte și, în plus, nici nu o spălați bine înainte de a merge la culcare, bacteriile se vor înmulți pe ea. Acest lucru se datorează faptului că resturile alimentare putrezesc și se degradează sub influența mediului din gura noastră. Asta poate duce la boli dentare și gingivale grave și, mai mult, la alte probleme grave de sănătate.

Pe lângă asta, dacă nu îndepărtați proteza în timpul somnului, vă expuneți unor riscuri destul de periculoase. În timpul somnului, nu numai că o puteți deteriora sau distruge, dar există și riscul de a vă sufoca. Purtând proteză tot timpul, nu lăsați mucoasa gingivală să se odihnească. Astfel, gingiile sunt iritate constant, ceea ce duce la abraziuni dureroase și chiar inflamații. Abraziunile dentare se pot transforma în afte dificil de îndepărtat, dureroase și ulceroase. Va fi dificil să scăpați de ele, mai ales dacă nu mențineți o igienă orală adecvată.

Proteza pe care o puteți scoate noaptea, trebuie păstrată într-un recipient uscat, curat, deschis sau ventilat. În niciun caz nu trebuie să o puneți într-un pahar cu apă, deoarece într-un astfel de mediu bacteriile și ciupercile se vor înmulți foarte repede. Nu uitați că, înainte de introducerea într-un recipient, proteza trebuie curățată bine cu produse speciale.

Cum se întreține proteza dentară

Menținerea și curățarea regulată a protezei dentare sunt extrem de importante pentru sănătatea orală și confortul general. Iată câteva sfaturi despre cum să îngrijești și să întreții o proteză dentară. Spală-ți proteza dentară cu apă caldă și săpun după fiecare masă. Poți folosi o periuță moale și o pastă de dinți delicată pentru a curăța proteza de mâncare și alte particule. Nu folosi niciodată periuța de dinți sau pastă de dinți abrazive pentru curățarea protezei. Acestea pot zgâria suprafața protezei și pot deteriora materialul.

Poți folosi tablete efervescente sau soluții de curățare special concepute pentru protezele dentare. Acestea ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a petelor și sunt mai blânde decât alte metode de curățare. Protezele dentare pot fi afectate de căldură excesivă, așa că evită să le lași în locuri expuse la temperaturi înalte, cum ar fi pe bordul mașinii sau lângă o sursă de căldură. Vizitele regulate la dentist sunt esențiale pentru întreținerea sănătății orale și pentru a verifica dacă proteza se potrivește corect și nu necesită ajustări.

Cu toate că nu se poate dormi cu proteza dentară, există anumite tipuri de proteze care îți permit utilizarea lor și pe timpul nopții. Înainte de a pune proteza în gură dimineața și după ce o scoți seara, curăță-ți gura cu o periuță de dinți moale și pastă de dinți. Igiena orală adecvată ajută la prevenirea infecțiilor și a problemelor dentare. Fii atent la ceea ce mănânci și evită să folosești proteza pentru a deschide ambalaje sau alte obiecte. Dacă proteza se rupe sau se deteriorează, mergi imediat la dentist pentru a o repara sau înlocui.

Adauga un comentariu