Femeile care au născut recent și alăptează se pot vaccina împotriva coronavirusului, potrivit profesorului de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș.
„Da. Nu avem până în acest moment niciun studiu care să demonstreze vreun impact negativ al vaccinării mamei asupra unui copil care este alăptat. La fel, nu avem niciun fel de studiu care să fi demonstrat vreun impact negativ al vaccinării asupra unei femei gravide. Asociația Americană a Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă vaccinarea pentru toate femeile gravide sau care alăptează și care doresc să se vaccineze”, spune Răzvan Cherecheș.
Profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeș-Bolyai: „ Vaccinarea nu afectează fertilitatea în niciun fel”. Se pot vaccina femeile care au născut recent și alăptează?
Răzvan Cherecheș spune că există voci în spațiul public românesc, care aruncă zvonuri false, cum că vaccinarea ar conduce la sterilizarea femeilor, „ceea ce este complet fals. Femeilor care au intrat în faza a treia a vaccinului li s-a spus explicit să nu rămână gravide, astfel încât studiul să fie relevant. Cu toate acestea, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, zeci de femei vaccinate au rămas gravide, ceea ce demonstrează că vaccinarea nu afectează fertilitatea în niciun fel”.
De asemenea, profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai atenționează că trebuie să avem încredere în producătorii de vaccinuri, așa cum ne încredem în uzilele de apă:
„Gândiți-vă așa, mâncarea pe care o mâncați în fiecare zi, apa pe care o beți în fiecare zi, cât de siguri sunteți ce intră în mâncarea respectivă? Exact la fel, cum avem încredere în uzina de apă, în producătorii de alimente, trebuie să avem încredere și în producătorii de vaccin, cu atât mai mult cu cât administrarea vaccinului este pur voluntară”.
Contraindicațiile vaccinului anti-COVID-19
Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din București, prezintă care sunt cele mai întâlnite contraindicații privind vaccinul anti-COVID-19 şi ce efecte adverse poate avea vaccinul.
„În condiţiile în care sunt de intensitate mică către medie, vom lua legătura cu medicul de familie. În general sunt reacţii adverse la locul de injectare, ca de exemplu durere, roşeaţă, lucruri care se rezolvă în câteva ore, maxim o zi”, a declarat Adrian Marinescu.
Specialiştii declară că în studiile clinice reacţiile adverse moderate au apărut mai ales după doza a doua pentru că răspunsul imun al organismului este mai puternic. Doctorul Marinescu crede, însă, că nu sunt motive de îngrijorare. În continuare, scopul principal rămâne să creştem vaccinarea.
„Noi am ajuns să vaccinăm şi 200 de persoane şi cred că dacă acelaşi lucru se va întâmpla la toate centrele de vaccinare, dacă acest număr al centrelor de vaccinare va creşte, sigur ne vom încadra în lucrurile prognozate”, a precizat Adrian Marinescu.
Alexandru Rafila spune că rezultatele nu sunt atât de spectaculoase, dacă persoanele care sunt imunodeprimate din cauza unui tratament sau din cauza unei afecțiuni se vaccinează anti-COVID-19.
„Există foarte puține boli care să contraindice vaccinarea. Vorbim în primul rând de boli acute, boli febrile, dar dacă sunt foarte serioase. O simplă răceală nu contraindică vaccinarea – și persoanele care au o mică răceală se pot vaccina. Singura problemă care este mai degrabă legată nu de o contraindicație absolută, ci de eficacitatea vaccinării. S-ar putea să fie persoanele care sunt imunodeprimate datorită unui tratament sau datorită unei afecțiuni și la care, dacă vreți, vaccinul ar produce mai greu un răspuns. Asta nu înseamnă că aceste nu se pot vaccina. Dimpotrivă, ele se pot vaccina, însă câteodată la ele rezultatele nu sunt așa de spectaculoase”, a declarat Alexandru Rafila.