Local

Se prelungește termenul pentru reabilitarea clădirii de la Filarmonica Iași! CJ caută fonduri europene pentru imobilul din centrul orașului

Publicat: 04 dec. 2021
Clădirea Filarmonicii de Stat
CJ a prelungit termenul pentru reabilitarea clădirii de la Filarmonica Iași, imobil care ar putea fi refăcut cu bani prin PNRR sau POR

Consiliul Județean Iași a prelungit termenul de reabilitare a clădirii unde funcționează Filarmonica „Moldova”. Plenul Consiliului Județean a decis să modifice contractul de administrare realizate pentru reabilitarea sediului în care funcționează instituția de cultură. Clădirea din centrul Iașului ar urma să fie reabilitată prin fonduri de la Programul Național de Redresare și Reziliență sau prin Programul Operațional Regional

Noi modificări în proiectul legat de reabilitarea clădirii în care funcționează Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași, de pe strada Cuza Vodă. Ieri, 3 decembrie 2021, plenul Consiliului Județean (CJ) Iași, a adoptat un proiect de hotărâre legat de prelungirea termenului de reabilitare a clădirilor în care funcționează Filarmonica Moldova Iași.

„În ședința extraordinară a Consiliului Județean Iași din data de 3 decembrie 2021, consilierii au aprobat hotărârea de încheiere a unui act adițional la contractul de administrare pentru imobilele din strada Cuza Vodă, nr. 29 în care își desfășoară activitatea Filarmonica «Moldova» Iași”, au precizat reprezentanții Consiliului Județean Iași.

Termen prelungit pentru reabilitarea clădirii de la Filarmonica Iași

Din anul 2018, în baza hotărârii Consiliului Județean Iași nr. 362/29.10.2018, tronsoanele 2 și 3A au fost preluate în administrarea județului Iași. În acest sens a fost încheiat un contract cu Episcopia Catolică, în care se arată că durata de administrare a imobilelor este de 22 ani de la data autentificării contractului. În schimbul acestei folosințe în favoarea Filarmonicii „Moldova” Iași, CJ și-a asumat ca obligații principale reabilitarea, consolidarea, modernizarea și dotarea imobilelor administrate.

„Necesitatea acestui act adițional a apărut ca urmare a imposibilității tehnice de realizare a acestor lucrări în termenul prevăzut inițial în contract, care era de trei ani. Urmare a corespondenței dintre Episcopia Romano-Catolică Iași și Consiliul Județean s-a ajuns la concluzia că este necesară modificarea contractului de administrare, fiind propus un termen de cinci ani, de la încheierea acestui act adițional, pentru realizarea lucrărilor de consolidare, reabilitare, modernizare și dotare a imobilelor și restaurarea bunurilor inventariate”, au precizat reprezentanții CJ Iași.

Noi lucrări la clădirea din centrul Iașului

Cei de la CJ au precizat că în perioada 2018-2021 au fost derulate mai multe acțiuni la Filarmonica Iași. În această perioadă a fost întocmită expertiza tehnică și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție a imobilelor, lucrări în valoare de 178.262 de lei, recepționate în data de 16 decembrie 2019. De asemenea, a fost întocmit contractul de prestări servicii pentru realizarea documentațiilor și asistența tehnică la data de 17 iulie 2020, în valoare de 690.200 de lei. Termenul de execuție în acest caz a fost de 4 luni. Totuși, recepția proiectului tehnic a fost întârziată din cauza restricțiilor impuse de pandemia Covid-19.

Fonduri europene pentru Filarmonica Iași

Reprezentanții CJ Iași au mai precizat și că în luna martie 2021 a fost obținută autorizația de construire pentru lucrările legate de reabilitarea sediului Filarmonicii „Moldova” Iași, valoarea lucrărilor de reabilitare, conform proiectului tehnic de execuție fiind de 55,5 milioane de lei. Conducerea CJ Iași a precizat că fondurile legate de reabilitarea Filarmonicii ar putea fi obținute prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sau prin fonduri europene.

„Clădirea Filarmonicii «Moldova» Iași este unul dintre obiectivele patrimoniale ale județului pe care ne dorim foarte mult să îl reabilităm pentru a crea un spațiu sigur și modern pentru desfășurarea actului cultural. Proiectul adoptat este o etapă necesară în procesul de reabilitare a clădirii. Sper să identificăm cât mai curând o sursă de finanțare, fie prin PNRR, fie prin POR, pentru a susține acest proiect. Cultura a devenit un motor al economiei vii, care generează evenimente, atrage turiști, creează emulație și avem nevoie să integrăm mai mult această latură în strategia de dezvoltare generală a județului”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași

Adauga un comentariu