Eveniment-Social

Se redeschide Muzeul „Nicolae Gane” după patru ani în care a fost în reabilitare. În această clădire a locuit fostul primar al Iașului

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se redeschide Muzeul Nicolae Gane după patru ani în care a fost în reabilitare. În această clădire a locuit fostul primar al Iașului
Se deschide Muzeul „Nicolae Gane” din Iași

Vineri, 19 aprilie 2024, începând cu ora 11:00, va avea loc redeschiderea Muzeului „Nicolae Gane”, unul dintre cele 17 muzee din rețeaua MNLR Iași. Publicul este invitat să descopere, pe strada Nicolae Gane 22 A, un spațiu dedicat artelor vizuale, Galeria Artei Ieșene

Clădirea în care a locuit fostul primar al Iașului, Nicolae Gane, din zona Copou, a intrat în proces de reabilitare în anul 2020. Imobilul a fost refăcut de societatea Madbeton, din Borșa, valoarea investiției fiind de 3,8 milioane de lei.

Se redeschide Muzeul „Nicolae Gane”

Conceptul noii imagini a muzeului pune în atenția publicului marea pasiune a lui Nicolae Gane, pictura. O afirmă el însuși în diverse pasaje din volumul „Păcate mărturisite”, care conduc la o concluzie amară: „Silit am fost deci să îmbrățișez altă carieră: să lepăd penelul și să ieu condeiul și nu știu zău dacă schimbul a fost în avantajul meu”. Pornind de la această mărturisire, nu se putea o mai potrivită reparație venită peste timp: casa lui Nicolae Gane să devină spațiul unei istorii a artelor vizuale ieșene.

Concepută de artistul vizual Felix Aftene, în colaborare cu echipa Muzeului Național al Literaturii Române Iași, Galeria Artei Ieșene de la Muzeul „Nicolae Gane” prezintă o perspectivă asupra a două veacuri de evoluție plastică, marcând importanța Iașilor în arta românească. Noul muzeu îmbină etalarea clasică cu metode inedite, cu instalații și elemente de muzeotehnică moderne, reunește spații expoziționale, laboratoare și săli destinate depozitării patrimoniului.

Muzeul aduce în prim-plan nu doar opere de artă, ci și povestea captivantă a evoluției și influenței acestor artiști ce au modelat, de-a lungul deceniilor și chiar al secolelor, peisajul cultural al Moldovei și al întregii Românii. Expunerea artei locale, mai cu seamă în contextul globalizării, este esențială pentru a sublinia diversitatea culturală și pentru promovarea identității și a creativității specifice. Este un privilegiu să deschidem porțile acestui muzeu, oferind publicului oportunitatea conexiunii cu un patrimoniu artistic și istoric definitoriu pentru Iași. (Felix Aftene, curator al Galeriei Artei Ieșene).

În clădire a locuit fostul primar al Iașului

La festivitatea de inaugurare a muzeului și Galeriei Artei Ieșene vor prezenta Felix Aftene, artist vizual, Maria Bilașevschi, critic de artă, și Lucian Dan Teodorovici, manager MNLR Iași.

Monument istoric, casa, construită înainte de 1825, a fost locuită, între anii 1871 și 1916, de numeroasa familie a lui Nicolae Gane – magistrat, avocat, scriitor, membru al Societății „Junimea” și al Academiei Române, om politic și primar al Iașilor. În 1993, aici, a fost inaugurat Muzeul „Nicolae Gane”, în incinta căruia au funcționat expoziții dedicate lui Nicolae Gane, administrației publice a orașului Iași, instrumentelor de scris, precum și Laboratorul de restaurare carte și documente al Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Între anii 2008 și 2019, casa a fost închisă pentru conservare, iar între anii 2019 și 2024 a beneficiat de ample lucrări de restaurare, finanțate cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Iași în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5.

Muzeul „Nicolae Gane” (Galeria Artei Ieșene) va putea fi vizitat de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet). Intrarea va fi gratuită vineri, 19 aprilie 2024, prima zi de vizitare.

Adauga un comentariu