Local

Lucrările de restaurare a Muzeului „Nicolae Gane” din Iaşi s-au finalizat – LIVE VIDEO, GALERIE FOTO, UPDATE

Publicat: 21 iul. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Lucrările de restaurare a Muzeului Nicolae Gane din Iaşi s-au finalizat - LIVE VIDEO GALERIE FOTO UPDATE
Clădirea Muzeului „Nicolae Gane” din Iași a intrat în restaurare în 2020

Vineri, 21 iulie, de la ora 10,00, are loc recepția lucrărilor de restaurare a Muzeului „Nicolae Gane”.

Vă aducem aminte faptul că omul politic și scriitor, Nicolae Gane, a fost ales de cinci ori primar al Iașului. De numele său se leagă aducțiunea apei potabile, asfaltarea străzilor și trotuarelor, inaugurarea Uzinei Electrice Comunale, introducerea tramvaielor electrice și inaugurarea clădirii Teatrului Național.

UPDATE: Costel Alexe, președintele CJ Iași, declarații la recepția lucrărilor de restaurare:

„Uitați că așteptarea a luat sfârșit și astăzi, redăm comunității unul dintre cele maii mportamte monumente. Astăzi ne putem bucura de acest muzeu viu. După ce s-a reușit reabilitarea și restaurarea casei lui Vasile Pogor, astăzi participăm la casa lui Nicolae Gane. Îmi doresc enorm de mult prin parteneriatele pe care le avem să construim și să restructurăm de o parte și de alta a Prutului. Ironia face ca să ne aflăm la intersecția a două străzi ce poartă numele a doi primari ce au contribuit decisiv la dezvoltarea Iașului: Vasile Pogor şi Nicolae Gane. Restanța majoră a acestui județ este reabilitarea și restaurarea Filarmonicii, care sunt convins că va fi un moment important când proiectul va fi finalizat”.

Marieta Afilipoaie, director Direcția de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ Iași:

„Ne bucurăm de finalizarea unui nou proiect de investiții. Un proiect pe care l-am accesat cu o valoare totală de 5,752 milioane de lei. Clădirea a fost închisă din anul 2008. Ajungând la data prezentei, la clădirea pe care o puteți vedea. Un proiect de care sunt tare mândră”.

Petru Movilă, city manager al Iașului:

„O clădire monument de la sfârșitul secolului 19 este redată patrimoniului cultural. Nu putem decât să fim bucuroși și mulțumiți că o altă instituție în afară de Primăria municipiului Iași demarează proiecte pentru comunitate. Din partea primăriei vă felicităm și vă mulțumim!”.

Clădirea Muzeului „Nicolae Gane” din Iași a intrat în restaurare în 2020

Clădirea în care a locuit fostul primar al Iașului, Nicolae Gane, din zona Copou, a intrat în proces de reabilitare în anul 2020. Imobilul a fost refăcut de societatea Madbeton din Borșa, valoarea investiției fiind de 3,8 milioane lei. Muzeul „Nicolae Gane” din municipiul Iași este monument istoric și ține de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași.

De la începutul lucrărilor, au fost executate săpăturile manuale și a fost turnat betonul pentru subzidiri. De asemenea, armăturile pentru consolidări au fost fasonate, lucrându-se la refacerea zidăriei pentru obturarea golurilor de uși. Reabilitarea Muzeului „Nicolae Gane” se derulează cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului privind restaurarea clădirii ce adăpostește Muzeul „Nicolae Gane” este de 5,7 milioane lei. Din acești bani, constructorul va beneficia de 3,8 milioane de lei.

Clădirea din Copou a fost construită în secolul al XIX-lea și a aparținut scriitorului și omului politic Nicolae Gane. Acesta a ocupat și funcția de primar al Iașului între anii 1872-1911. Începând cu anul 1993, imobilul a devenit muzeu, oferind și posibilitatea amenajării unor spații pentru restaurare carte și atelier foto. Muzeul „Nicolae Gane” se află în conservare de mai bine de un deceniu. Structura de rezistență a clădirii a fost afectată complet. În această clădire a funcționat pentru o vreme și sediul Parchetului Național Anticorupție (PNA), actuala Direcție Națională Anticorupție (DNA). Structura clădirii a fost serios afectată în perioada în care în Muzeul „Nicolae Gane” funcționa PNA. De ani buni, pe ușă s-au tras zăvoarele, lucrările de reabilitare demarând în urmă cu 3 ani.

Comentarii
  • La fel ca la celelalte muzee din Iasi, nu va veni aproape nimeni. Bani aruncati. Ca sa nu mai amintesc de personalul plictisit si morocanos, care pare deranjat de vizitatori si enervat cand se pun intrebari. Si care deja este in drum spe casa cu 15 min. inainte de terminarea programului.

Adauga un comentariu