Local

Se refac digurile de pe râul Jijia care au fost distruse de inundațiile înregistrate în luna iunie 2020

Publicat: 31 aug. 2020
ABA Prut-Bârlad reface digurile distruse de inundațiile înregistrate în luna iunie 2020
Digurile de pe râul Jijia care au fost distruse de inundațiile din luna iunie sunt refăcute de echipele ABA Prut-Bârlad

Echipele Administrației Bazinale ABA Prut-Bârlad fac lucrări intense de refacere a digurilor pe râul Jijia, care au fost grav afectate de inundațiile din luna iunie 2020. Scopul lucrărilor este de a asigura continuitatea apei și de apărare împotriva inundațiilor, iar comportamentul apelor poate fi urmărit de la distanță 24 de ore din 24

În această perioadă se fac lucrări intense de refacere a digurilor care au fost distruse de inundațiile înregistrate în luna iunie 2020. Echipele Administrației Bazinale ABA Prut-Bârlad au intervenit pentru început pe cursul râului Jijia, acolo unde viiturile din această vară au distrus mare parte din diguri.

„În prezent, personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași execută lucrări de aducere la cota proiectată a digului râului Jijia din localitatea Podu Jijiei, comuna Golăiești, județul Iași pe o lungime de 0.85 km. Scopul acestei lucrări este de a asigura continuitatea liniei de apărare împotriva inundațiilor”, au declarat reprezentanții Administrației Bazinale ABA Prut-Bârlad.

ABA Prut-Bârlad intervine pentru decolmatarea canalelor de scurgere

De asemenea, pentru prevenirea inundațiilor, ABA Prut-Bârlad a început lucrările de întreținere și reparații la canalul dalat al pârâului Călmățui, comuna Grivița, județul Galați. Totodată se vor realiza și lucrări de decolmatare, în vederea asigurării capacității de transport al cursului de apă pe sectorul intravilan. Canalul dalat este parte componentă a obiectivului „Regularizarea pârâului Călmățui”, cu rol de îmbunătățire a scurgerii apelor de suprafață și de coborâre a nivelului freatic, prin asigurarea unei albii capabile să transporte și să descarce în aval debitele de apă.

Se monitorizează de la distanță comportamentul apelor din bazinul hidrografic Prut Bârlad

La nivelul ABA Prut-Bârlad au fost realizate în cadrul unui proiect mai larg 14 de stații automatizate pentru posturi hidrometrice pe afluenți și 7 stații pentru măsurarea calității apelor din județul Iași. De asemenea, două stații au fost realizate pentru măsurarea debitelor derivațiilor sub presiune, iar alte două pentru măsurarea precipitațiilor solide și lichide.
În localitățile Iași și Șendreni, județul Galați, au fost realizate două Centre de Intervenție Rapidă care sunt dotate cu mijloace de apărare împotriva inundațiilor și poluărilor accidentale. Prin acest sistem se realizează și monitorizarea de la distanță, 24 din 24 de ore, și în timp real a modului de comportare a construcțiilor hidrotehnice, iar toate aceste informații sunt integrate între autoritățile responsabile.

Adauga un comentariu