Local

Se reface Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași! Primele fonduri pentru lăcașul din centrul orașului

Publicat: 16 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Se reface Biserica Sfântul Spiridon din Iași Primele fonduri pentru lăcașul din centrul orașului
Primăria demarat proiectul de reabilitare a Bisericii Sfântul Spiridon Iași, în baza unui parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Primăria va aloca primele fonduri pentru refacerea Bisericii „Sf. Spiridon” din Iași, lăcaș de cult monument istoric din curtea spitalului cu același nume. Într-o primă etapă, municipalitatea va aloca 250 mii lei pentru expertiza tehnică a lucrărilor de intervenție la biserica monument din zona centrală a orașului.

Primăria municipiului Iași a demarat proiectul de reabilitare a Bisericii „Sfântul Spiridon”, lăcaș de cult din zona centrală a orașului. Într-o primă etapă se va trece la proiectarea fazei de documentație și avizare a lucrărilor de intervenție. Se vor aloca 250 mii lei în această etapă, firmele interesate urmând a depune oferte până la 5 iulie 2022. Primăria Iași vrea să se asocieze cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Parohia Sfântul Spiridon, pentru a putea reabilita lăcașul de cult cu fonduri europene.

Primăria reface Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași! Primele fonduri pentru monumentul istoric

În Ansamblul bisericesc intră lăcașul de cult (datând din perioada 1747-1752, reconstruită 1802-1805) și turnul clopotniță cu cele două cișmele (1786), acestea urmând a fi refăcute integral.

„Având în vedere starea de degradare a acoperișului bisericii «Sfântul Spiridon» din Iași care afectează pictura cât și starea clădirii, structura de rezistență fiind pusă în pericol, se justifică necesitatea realizării expertizei tehnice și Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție în vederea realizării obiectivului de investiții privind proiectare faza DALI reabilitare Biserica Sfântul Spiridon Iași”, se arată în caietul de sarcini.

Monument istoric din secolul al XVIII-lea în centrul Iașului

Biserica a fost construită între 1747-1752 și prezintă o compoziție asemănătoare cu Mănăstirea Frumoasa, prezentând influențe din stil neogotic, dar și influențe rusești. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul „Sf. Spiridon”, primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. Din cauza cutremurului produs la 14 octombrie 1802, au apărut fisuri pronunțate la biserica ctitorită de Ștefan Bosie, iar după 2 ani s-a agravat starea fizică a bisericii (…). În anul 1912 a devenit prima biserică electrificată din Iași, iar ultimele intervenții au avut loc în 1967-1968, când a fost înlocuită învelitoarea din tablă de pe biserică și de pe turnul clopotniță. n biserică este îngropat trupul lui Grigore Ghica al III-lea (ucis de turci în 1777, din cauza opoziției sale față de cedarea Bucovinei către austrieci, în 1775), capul fiindu-i dus la Istanbul. Reabilitarea bisericii a fost luată în calcul și de Mitropolie.

Peste o sută de ani de la ultima consolidare a bisericii

Turnul clopotniță cu cele două cișmele a fost finalizat în 1786. În același an a fost finalizat și zidul de incintă din zidărie de piatră (început în 1761). O serie de modificări au fost aduse în 1797, când a fost realizată o nouă construcție pentru spital. În 1843 a fost montat (de la Paris) primul ceas de turn din Iași, comandat la vestitul Collin de Wagner. În 1862 a avut loc ultima intervenție de consolidare și renovare a turnului, atunci fiind momentul în care i s-a dat forma pe care o are astăzi, adică cea asemănătoare cu mitra de papură pe care o purta Sfântul Spiridon. În 1892 au fost aduse patru clopote, turnate în atelierele fraților Frantz și George Goessner de la Viena. În 1948 turnul a fost trecut în patrimoniul Primăriei, iar din 2004 în administrarea Spitalului Clinic Universitar „Sfântul Spiridon”.

Astfel, Biserica „Sf. Spiridon” din Iași ar urma să fie refăcută cu fonduri europene.

Comentarii
  • Poate da Dumnezeu!! Sa fie restaurate cele doua cișmele care funcționau cu mulți ani în urma și sa fie ștearsă vopseaua galbena cu care, un idiot a vopsit marmura!! TREBUIA FACUATA DE MULT!! Ocupați-va mai mult de oraș și mai puțin de dezvoltatori de imobile oribile, care va umplu buzunarele!

Adauga un comentariu