Se schimbă Codul Muncii în 2025! Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect care definește hărțuirea la locul de muncă și care stabilește reguli clare în colectiv. Dacă proiectul legislativ va fi aprobat, vor intra în vigoare noi obligații pentru angajatori.
Se schimbă Codul Muncii în 2025!
Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect care definește hărțuirea la locul de muncă și stabilește responsabilități pentru angajatori.
„Violența și hărțuirea în domeniul raporturilor de muncă se referă la comportamente și practici inacceptabile, sau amenințări cu comportamente și practici inacceptabile, indiferent dacă au loc în mod izolat sau repetat, care lezează demnitatea unei persoană sau duc la creaea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator sau au scopul de a genera, generează sau pot genera un prejudiciu fizic, psihologic, sexual sau economic.”, conform proiectului de modificare a Codului Muncii.
„Angajatorii au obligația de a desemna cel puțin un angajat căruia să îi repartizeze, prin fișa postului, și atribuții în domeniul prevenirii hărțuirii/violenței la locul de muncă.”, se mai arată în proiect.
Cum va fi modificată legea securității și sănătății în muncă
Ministerul Muncii i-a anunțat pe români că se are în vedere modificarea Codului Muncii în 2025. Problema aflată în dezbatere este hărțuirea angajaților la locul de muncă, inclusiv supravegherea de către colegii de muncă, problemă frecventă în ultima perioadă. Autoritățile au anunțat cum se va schimba legea securității în muncă și ce obligație îi revine angajatorului.
,,Angajatorul are obligația să ia măsurile adecvate pentru prevenirea violenței și hărțuirii în toate formele de manifestare, așa cum sunt definite în Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv: (a) să adopte în consultare cu sindicatele sau reprezentanții lucrătorilor, după caz, și să implementeze o politică cu privire la violenta și hărțuirea la locul de muncă care să cuprindă inclusiv un mecanism intern de raportare confidențială a cazurilor de violență și hărțuire; (b) să ia în considerare, în reglementările interne, reguli referitoare la prevenirea violenței și hărțuirii, precum și riscurile psihosociale asociate acestora în gestionarea securității și sănătății la locul de muncă; (c) să identifice, cu participarea sindicatelor sau reprezentanților lucrătorilor, după caz, pericolele și să evalueze riscurile de producere a violenței și hârțuirii, inclusiv din partea terților, și să ia măsuri de prevenire și protecție a lucrătorilor; (d) să ofere informații și instruire lucrătorilor și altor participanți la procesul de muncă, accesibile și adecvate, cu privire la pericolele și riscurile identificate de producere a violenței și hârțuirii și cu privire la măsurile de prevenție și protecție asociate, inclusiv cu privire la drepturile și responsabilitățile lucrătorilor și altor participanți la procesul de muncă prin raportare la politica prevăzută la litera (a).”
O nouă lege vizează salariile românilor! Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Legea va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt multumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga.
Rămâne de văzut când va intra în vigoare noul proiect de lege aflat în dezbatere în România și care vizează hărțuirea angajaților la locul de muncă.