Prima pagină » Actualitate » Se schimbă legea pentru cei care iau pensie de urmaș! Cine are dreptul să primească banii
Se schimbă legea pentru cei care iau pensie de urmaș! Cine are dreptul să primească banii

Se schimbă legea pentru cei care iau pensie de urmaș! Cine are dreptul să primească banii

19 sept. 2024, 07:30, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Se schimbă legea pentru cei care iau pensie de urmaș! De pensia de urmaș nu beneficiază doar soțul supraviețuitor al unei persoane decedate. Puțini știu că pensia defunctului se împarte în funcție de numărul de moștenitori. Iată cine are dreptul să primească banii.

Se schimbă legea pentru cei care iau pensie de urmaș!

Legea pensiei de urmaș pe 2024 stabilește că la pensia de urmaș au dreptul atât copiii, cât și soțul supraviețuitor al unei persoane decedate. Copiii defunctului au dreptul la pensie de urmaș doar dacă au până în 16 ani sau dacă, după această vârstă, urmează vreo formă de școlarizare, dar fără a se depăși vârsta de 26 de ani.

Pentru a continua să primească pensie de urmaș, copiii care au împlinit 16 ani și își continuă studiile trebuie să depună la casele de pensii județene o adeverință care să ateste continuarea studiilor până la data de 25 septembrie 2024. Termenul de depunere a adeverinței în cazul studenților este 25 octombrie 2024.

Pensia defunctului se împarte în funcție de numărul de moștenitori ai persoanei decedate. Un singur urmaș primește 50% din pensia celui decedat, doi urmași împart 75% din pensie, în timp ce trei sau mai mulți urmași primesc împreună 100% din pensia decedatului.

Noi reguli pentru persoanele care muncesc după pensionare

O lege nouă se aplică și celor care decid să mai muncească după pensionare și primesc atât pensie, cât și salariu. Conform legislației, punctele de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau pensia de serviciu special cu venituri pentru care se plăteşte CAS.

,,Punctele de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public cu venituri pentru care se plăteşte CAS. În situația persoanelor care cumulează pensia cu salariul, pensia se poate recalcula prin adăugarea numărului de puncte realizat după pensionare. Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea acestuia o singură dată într-un an calendaristic.”, a precizat Ministrul Muncii.

Până la împlinirea vârstei de 70 de ani, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot opta pentru acordarea pensiei sau continuarea activității. Cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:

  • soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
  • cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.

În ceea ce privește pensia de urmaș, aceasta se împarte între moștenitorii defunctului. Copiii celui decedat au și ei dreptul la bani împreună cu soțul sau soția defunctului.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Chefi la cuțite, 28 aprilie 2025. Verdict inedit la al cincilea battle! Ce concurent a fost eliminat după duel. Ce a urmat
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Vremea în România până pe 26 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru pensionari, din luna mai. Cine se face vinovat
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Dezvăluiri incendiare la dezbaterea electorală. Trei milionari ai României au pus mâna pe o COMOARĂ URIAȘĂ a ȚĂRII
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`