Actualitate

Veste proastă pentru români! Iată pensia care dispare de la 1 septembrie 2024

Publicat: 18 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veste proastă pentru români Iată pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
Dispare o categorie de pensie, pensia anticipată fără penalizări.

Veste proastă pentru români! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce modificări vor fi în legea pensiilor și ce măsuri vor fi luate din toamnă. Iată pensia care dispare de la 1 septembrie 2024.

Veste proastă pentru români!

Potrivit noii legi a pensiilor vor exista doar patru categorii de pensii, și nu cinci, așa cum este în prezent. Cu alte cuvinte, dispare o categorie de pensie, pensia anticipată fără penalizări.

Simona Bucura Oprescu susține că pensiile românilor care au muncit mai mult vor crește după 1 septembrie. Toți românii care au muncit perioade mai îndelungate, peste 25 de ani, vor primi puncte de stabilitate, câte 1 punct pe an la peste 35 de ani.

Simona Bucura Oprescu a explicat și care sunt tipurile de pensii care se vor mai acorda după implementarea noii legi, după dispariția pensiei anticipate fără penalizări: pensia pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate, pensia anticipată și pensia de urmaș.

Ce se va întâmpla cu pensia anticipată

În prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, cu condiția să se fi realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. De asemenea, pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare.

La pensia fără penalizări este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări. Cu toate acestea, cuantumul pensiei cu penalizări este mai mic. Din septembrie 2024, însă, regulile pensionării anticipate vor fi ușor diferite, printre alte schimbări stabilite pentru pensiile publice.

Noua lege a pensiilor vine cu modificări care nu vor fi pe placul tuturor pensionarilor. Cei care au lucrat în zone poluate nu mai pot ieși la pensie cu 2 ani mai devreme. Pentru a beneficia de reducerea cu 2 ani a perioadei de muncă înainte de ieșirea la pensie, cei care au muncit în aceste zone ar trebui să se pensioneze înainte de 1 septembrie 2024. Adică, să se pensioneze pe vechea lege a pensiilor.

Pensionarii vor primi un nou cupon de pensii la 1 septembrie. Cu această ocazie ei vor vedea dacă au primit pensia mărită, așa cum este cazul a 3.000.000 de pensionari, sau vor rămâne cu pensia în plată. Orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei. Oficialii de la Casa de Pensii au terminat normele de aplicare pentru noua lege, care ar urma să intre în vigoare din toamnă. Cu o formulă nouă de calcul, autoritățile promit că vor elimina toate diferențele care există în prezent între pensionari.

Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat. Asta înseamnă cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.  Mai mult, se vor acorda puncte în plus pentru persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 ani.

Adauga un comentariu