Actualitate

Se schimbă regimul taxelor de drum. Cât va costa rovinieta

Publicat: 08 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se schimbă regimul taxelor de drum. Cât va costa rovinieta
Din 2026, prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului.

Se schimbă regimul taxelor de drum. Legea care urmează să reglementeze, din 2026, noua taxare a folosirii drumurilor publice a fost oficializată recent. Șoferii vor plăti în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosire a drumurilor publice. Iată cât va costa rovinieta.

Se schimbă regimul taxelor de drum

Sistemul pentru taxele de drum se va modifica de la 1 ianuarie 2026. Vechea rovinietă se va aplica numai vehiculelor ușoare, de până la 3,5 tone, iar șoferii vor fi nevoiți să plătească mai mult. Pentru vehiculele grele se va introduce un nou concept, TollRo, care presupune că taxarea se face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo.

Noul sistem pentru taxele de drum, care urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026, se găsește în Legea 226/2023. Documentul face distincție între „vehicule ușoare” și „vehicule grele”, fapt care se va reflecta în modul în care va fi taxată circulația lor pe drumurile publice. Autoturismele și alte vehicule ușoare vor plăti și pentru gradul de poluare, iar vehiculele grele – ,,la kilometru.”

Prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului.

Ce amenzi pot primi cei care nu plătesc rovinietă

Rovinieta va putea fi achiziționată pentru zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni, iar nivelul acesteia va fi stabilit prin ordin al Ministerului Transporturilor. În momentul de față, rovinieta poate fi plătită pentru una, șapte, 30, 90 de zile sau pentru un an și se aplică tuturor vehiculelor, indiferent de specificul ori caracteristicile tehnice pe care le au acestea. Neplata rovinietei este contravenție, iar amenda aferentă va fi cuprinsă între minim dublul valorii anuale a acestui tarif și un maxim care reprezintă de patru ori contravaloarea anuală a rovinietei.

O altă modificare pentru șoferi vizează perioada de valabilitate a permisului de conducere. Valabilitatea permisului de conducere ar putea fi prelungită până la 15 ani, în loc de 10, cum este în prezent. Schimbarea nu este valabilă pentru cei cu vârsta de peste 70 de ani. Aceștia vor fi obligați să-și reînoiască permisele o dată la 5 sau chiar la 2 ani.

Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de creşterea valabilităţii permiselor de conducere din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE de la 10 ani la 15 ani, în scopul reducerii costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor. Parlamentarii pregătesc un alt document pentru cei care nu își plătesc amenzile în termen de 6 luni, astfel că permisul de conducere poate fi suspendat.

Din 2026, prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului. Vechea rovinietă se va aplica numai vehiculelor ușoare, de până la 3,5 tone. Pentru vehiculele grele se va introduce un nou concept. Șoferii vor plăti în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosire a drumurilor publice.

Noul regim legal are la bază principiul ,,poluatorul plătește” și este o consecință a obligațiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, la capitolul „transport sustenabil”. În prezent, toate automobilele care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să plătească rovinieta, diferențierea la tarifare fiind determinată exclusiv de categoria vehiculului.

Adauga un comentariu