Prima pagină » International » Se schimbă regulile pentru închirierea apartamentelor! Obligații pentru proprietari și chiriași
Se schimbă regulile pentru închirierea apartamentelor! Obligații pentru proprietari și chiriași

Se schimbă regulile pentru închirierea apartamentelor! Obligații pentru proprietari și chiriași

05 dec. 2024, 11:00,
Mirela Gabriela Todosi în International

Se schimbă regulile pentru închirierea apartamentelor! Sunt vizați turiștii care merg în Italia și vor să stea cu chirie câteva zile. În Italia, self check-in-ul va fi interzis pentru apartamentele închiriate pe termen scurt, inclusiv prin platformele Airbnb și Booking. Iată noile obligații pentru proprietari și chiriași.

Se schimbă regulile pentru închirierea apartamentelor!

Italia a introdus o nouă lege care interzice self check-in-ul pentru apartamentele închiriate pe termen scurt, prin platformele Airbnb și Booking. Astfel, oaspeții nu vor mai putea ridica cheile fără a se întâlni personal cu proprietarul sau administratorul.

Proprietarii de apartamente închiriate vor trebui să se întâlnească personal cu oaspeții pentru a le verifica identitatea. Mai mult, proprietarii sunt obligați să transmită detaliile oaspeților către poliția competentă în termen de 24 de ore de la cazare.

Legi stricte și pentru chiriașii din România

Noua lege se aplică pentru cetățenii care locuiesc la bloc și au musafiri. Conform legii, nu există o limită precisă a numărului de oaspeți pe care un chiriaș îi poate primi într-un apartament închiriat, atâta timp cât aceștia nu ocupă apartamentul într-un mod permanent și nu creează aglomerare. Vizitele scurte, de exemplu, pentru petreceri sau sărbători, sunt permisibile fără restricții, iar chiriașii pot chiar să-și lase oaspeții să rămână peste noapte. Cu toate acestea, pot apărea anumite probleme dacă oaspeții rămân mai mult de șase săptămâni. În această situație, persoanele respective nu mai sunt considerate vizitatori, ci ar putea fi considerați drept colegi de cameră sau subchiriași, ceea ce impune obținerea unei permisiuni din partea proprietarului.

O altă lege recentă îi vizează pe cei care vor să stea în chirie. Proprietarii sunt din ce în ce mai preocupați să afle istoricul viitorilor chiriași. Chiar dacă au banii disponibili, cei mai mulți dintre cei care vor să stea cu chirie sunt refuzați din cauza stilului de viață pe care îl au. Proprietarii de apartamente stabilesc anumite condiții pentru viitorii chiriași. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care chiriașii nu își găsesc din prima o locuință este fumatul. Mulți chiriași fumează în locuință, iar proprietarii sunt nevoiți să renoveze pereții periodic.

Problemele frecvente întâmpinate de proprietari cu chiriașii sunt declanșate și de faptul că unii chiriași nu își achită contribuțiile la întreținere, fapt care îi forțează pe proprietari să recurgă la acțiuni legale pentru recuperarea sumelor datorate. În plus, pentru a evita aceste situații neplăcute, este recomandabil ca proprietarii să încheie un contract de închiriere detaliat, care să reglementeze clar obligațiile ambelor părți.

În situațiile în care chiriașul părăsește apartamentul sau rămâne abuziv, proprietarul se poate confrunta cu restanțe mari de bani afișate la avizierul blocului. Asociația de proprietari nu ține cont de faptul că apartamentul este închiriat; suma datorată trebuie plătită indiferent de cine locuiește în locuință. Aceasta înseamnă că, în caz de neplată, asociația poate acționa direct împotriva proprietarului, indiferent dacă datoriile provin din perioada în care apartamentul era închiriat.

O lege recentă îi vizează și pe chiriașii turiști. De exemplu, în Italia, proprietarii au obligația de a caza exclusiv oaspeți care prezintă un act de identitate și de a transmite detaliile acestora către poliția locală în termen de 24 de ore de la cazare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025