Actualitate

Se scumpește băutura preferată de mulți români! Cât vor plăti clienții pentru un pahar

Publicat: 15 mai 2024
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Se scumpește băutura preferată de mulți români Cât vor plăti clienții pentru un pahar
Aromatul fresh de portocale se va scumpi de luna aceasta.

Se scumpește băutura preferată de mulți români! Aromatul fresh de portocale se va scumpi simțitor. Seceta şi dăunătorii au afectat cei mai mari producători din lume, iar preţurile au început să crească alarmant. Iată cât vor plăti clienții pentru un pahar de fresh de portocale la restaurant sau terasă și câți bani trebuie să scoată din buzunare dacă vor să își facă un frresh de portocale acasă.

Se scumpește băutura preferată de mulți români!

Fresh-ul de portocale se scumpește! La restaurant românii vor plăti peste 30 de lei pentru un pahar de suc proaspăt stors. Brazilia, cel mai mare exportator, se așteaptă la cea mai mică producție din ultimii 30 de ani, din cauza secetei și a dăunătorilor.

Nici cei care vor îşi fac singuri acasă fresh-ul nu ies mai ieftin. Un kilogram de portocale porneşte de la 10 lei şi poate ajunge în unele magazine şi până la 15 de lei acum, în extrasezon. România a importat anul trecut peste 85 de milioane de kilograme de portocale.

Un nou val de scumpiri

Alimentul preferat al românilor s-a scumpit. Cartofii au ajuns să coste de trei ori mai mult față de anul trecut, iar scumpirile au vizat și alte alimente de bază. Singurele produse alimentare care sunt mai puțin afectate sunt făina și uleiul. Prețurile alimentelor de bază sunt aproape duble față de cele din anii 2021-2022. Alimentul care s-a scumpit cel mai mult și nu lipsește de pe mesele românilor este cartoful. În ultimii trei ani, cartofii au înregistrat cea mai semnificativă creștere de preț. Unul dintre alimentele de bază pentru români este cartoful. Cartofii s-au scumpit și de trei ori mai mult față de anii anteriori.

„Faptul că a crescut prețul cartofului, mie ca economist îmi spune un singur lucru. Că nu se produc suficienți cartofi în România. Pentru dacă ar fi suficienți de mulți cartofi în România, nu ar crește prețul în așa mare măsură.”, spune Cristian Păun, profesor de economie.

Statisticile arată că prețul alimentelor de bază a crescut în ultimii 3 ani cu 40%. În realitate, oricine merge la piață sau la hipermarket constată alte diferențe de preț. La ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, oamenii plătesc aproape dublu față de 2021. Un nou val de sumpiri îi va afecta pe români în anul 2024. Produsele pe care românii le pun zilnic în coş costă tot mai mult. Din cauza scumpirilor, românii scurtează lista de cumpărături. Mulți urmăresc reducerile chiar și când vine vorba de alimentele de bază. Față de 2021, plătim cu 30% în plus per vizită la magazin. Scumpirile din ultimii ani i-au făcut pe români să fie mai calculați atunci când merg la magazin.

Specialiștii în domeniul economic trag un semnal de alarmă în privința scumpirilor. „Creșterea prețurilor este mai mare decât creșterea salariilor și veniturilor, de asta am ajuns în această situație și, din păcate, și anul acesta inflația este estimată relativ ridicată față de alte state europene. Asta ne va afecta și mai mult puterea de cumpărare, pentru că nici nu vom avea parte de creșteri de salarii.”, au precizat aceștia.

Comentarii
Adauga un comentariu