Prima pagină » Stiri si curiozitati » Se spală în Vinerea Mare? Obiceiuri și tradiții din cea mai neagră zi a Postului Mare

Se spală în Vinerea Mare? Obiceiuri și tradiții din cea mai neagră zi a Postului Mare

19 apr. 2021, 13:19,
în Stiri si curiozitati

Pentru creștini, Vinerea Mare este unul dintre cele mai importante evenimente din an. De aceea, mutle persoane se întreabă dacă se spală în Vinerea Mare, dat fiind că este o zi atât de important pentru întreaga creștinătate.

Vinerea Marea sau Vinerea Neagră sărbătorește începutul celui mai mare miracol al lui Isus. Pentru creștini, marea sărbătoare începe cu Vinerea Mare, fiind ziua în care Iisus s-a jertfit pentru păcatele noastre. În Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, Mântuitorul a fost biciuit, torturat și răstignit, dându-și viața pentru a-i salva pe toți ceilalți.

Vinerea Mare este o zi de post, de penitență și grijă, în care mulți creștini aleg să țină post negru. În Vinerea Mare, se face pomenirea sfintelor Patimi şi de mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.

Se spală în Vinerea Mare: Ce nu mai ai voie să faci

Dacă în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle, acest lucru este total interzis în Vinerea Mare. În aceasta zi atât de importantă, preoții recomandă să nu se facă nimic, nici măcar să se spele rufe, să se coase sau să se deretice în casă. Bătrânele spun că nu se coase, ca să nu orbești; nu se ţese, nu se toarce și nu se spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

Femeile nu umplu borş în acestă zi, deoarece exista credința că astfel Necuratul n use va scălda în el. Mai mult, nu se coace pâine sau altceva, pentru a nu arde mâinile Maicii Domnului.

În plus, în Vinerea Mare nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone din România se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice. Dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos.

În Vinerea Mare fetele nemăritate fac vrăji de dragoste pentru a fi cerute de nevastă.

Acestei zile i se spune şi Vinerea Seacă, pentru că bătrânele posteau post negru(fără apă şi pâine până la ora 17.00), iar seara, la Denii, luau anafura de la biserică.

Obiceiuri și tradiții din cea mai neagră zi a Postului Mare

Potrivit tradiţiei populare, există o serie de ritualuri legate de Vinerea Mare. În Vinerea Mare se ţine post negru, iar seara se cântă Prohodul Domnului, la Denie. După, se înconjoară biserica de trei ori şi se trece pe sub Sfântul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute în mormânt. În această zi este una dintre acele zile aliturgice, adică în care nu se oficiază sf. Liturghie. Tot în Vinerea Mare, morţii nu se îngroapă decât cu bătăi de toacă.

În Vinerea Mare, credincioşii ţin Post Negru pentru iertarea păcatelor şi pentru a av ea spor şi sănătate

Potrivit obiceiurilor populare, în Vinerea Mare, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în ape curgătoare pentru a fi sănătoşi pe tot parcursul anului.

Nu se spală în Joia Mare

În Joia Mare, spun preoții, nu este bine să speli rufe sau să coși deoarece fiind zi în care se dă de pomană nu se cade să verși apă murdară în amintirea acestora.

Joia Mare este ultima zi în care se fac slujbe pentru sufletul morților și se obișnuiește să se meargă la biserică cu colaci, prescuri, vin, miere de albine și fructe. După ce sunt sfințite, acestea sunt date de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Obiceiurile populare spun că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc la casele lor. Tocmai de aceea există obiceiul întâmpinarea lor prin aprinderea de focuri în curți sau în cimitire. În această zi, se dau de pomană apă sau colaci și se aprind lumini pentru fiecare mort al familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`