Culinar

Secrete culinare de la un nutriționist. Risotto, pilaf fiert în zeamă de carne sau legume

Publicat: 06 dec. 2019

Nutriționistul Mihaela Bilic dezvăluie secrete culinare despre risotto.

„Risotto, un pilaf domnesc. Cel mai bun pilaf îl mâncam la pomană, poate pentru că era fiert în zeamă de găină de curte, până devenea galben de gras ce era. Desi in Asia se mananca mult orez, nu ei sunt specialistii la acest capitol, ci italienii. Si dupa ce ai mancat un risotto, termenul de „orez” va căpăta o cu totul altă semnificație. Si alt gust.

Risotto e un pilaf fiert în zeamă de carne/pește sau legume, la care se adaugă ceapă, vin alb, unt si parmezan din abundență, pana capătă o structură cremoasă, delicioasă. Se foloseste o varietate de orez cu bob rotund, bogat în amidon (amilopectină) și sărac in amiloză – esențial pentru ca preparatul sa fie legat, onctuos. Arborio este sortimentul de orez cel mai cunoscut și mai folosit pentru risotto.

Un alt secret culinar: risotto trebuie consumat imediat după ce a fost preparat. Doar atunci orezul are bobul ferm, al dente. Pe măsură ce este lăsat să se gătească în propria căldură, consistența se modifică. Boabele absorb tot lichidul, devin extra-fierte, moi și uscate.

Ca rețete și ingrediente, există o multitudine de variante – similar cu topping-urile de la pizza. Puteți pune în orez orice combinații de gusturi vă doriți”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Instagram.loading...

Adauga un comentariu