BZI LIVE

LIVE VIDEO – Secvenţe din istoria Iaşului, din „secretele” Muzeului Mitropolitan Iaşi şi rememorări din lumea specială a arheologiei, în Studioul BZI LIVE alături de reputatul arheolog şi muzeograf Elena Gherman – FOTO

Publicat: 18 nov. 2020

Joi, 19 noiembrie 2020, începând cu ora 15.00 în Platoul BZI LIVE este programată o producție media plină de destăinuiri și rememorări dintr-o lume care ne atrage și ne fascinează pe cei mai mulți dintre noi! Invitat special este Elena Gherman, muzeograful și specialistul care a cercetat și lucrat la istorice și celebre monumente și locuri istorice pentru întreaga Românie. Elena Gherman are o legătură specială cu ultimele cercetări arheologice și reabilitări ale Ansamblului Mitropolitan Iași respectiv cu realizarea Muzeului Mitropolitan.

Acum, aceasta coordonează activitatea Muzeului Mitropolitan din subsolurile Catedrala lei Mitropolitane din capitala Moldovei! Astfel, despre noile proiecte avute în vedere a se dezvolta aici, activităţi şi proiecte istorico-arheologice vor mai fi dialogate alături de domnia sa. Nu în ultimul rând, elemente recente şi proiectele sale, realităţi istorice, arheologice şi culturale vor mai fi punctate alături de distinsul arheolog şi muzeograf.

De la cercetări în marile lăcașuri de cult ale Iașului la Muzeul Mitropolitan din Iași

Dr. Elena Gherman, muzeograf valoros are o activitate importantă, fie în istoricele lacase de cult precum marile mănăstiri din Moldova, supravegherile arheologice în care a fost implicată la obiective – monument faimoase, într-o carieră de peste patru decenii. Trebuie spus că Elena Gherman și-a început activitatea pe zona arheologiei și muzeologiei alături de marele arheolog Nicolae Pușcașu, de la Complexul Muzeal Naţional Moldova din Iaşi şi la Oficiul pentru Patrimoniu Naţionale.

Admirator şi apărător al monumentelor istorice ale Iaşului, a luptat aproape singur împotriva demolărilor antipatrimoniale şi a reuşit să salveze câteva dintre mărturiile unui trecut medieval din Moldova, pentru Elena Gherman acesta a fost cel care a contribuit la formarea să. Pe de altă parte, activitatea sa a fost şi de muzeograf la Palatul Culturii respectiv Muzeul de Istorie a Moldovei ce a implicat numeroase și valoroase experienţe arheologice precum obiective bisericești – monument precum cele de la Socola, Nicoriță, Golia sau Catedrala Mitropolitană din Iași.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu