Actualitate

Ședință de urgență la USR- PLUS: Îl accept pe Ludovic Orban premier?

Publicat: 16 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ședință de urgență la USR- PLUS Îl accept pe Ludovic Orban premier
Dacian Ciolos si Dan Barna

Liderii USR-PLUS au convocat o ședință de urgență pentru a discuta varianta ca Ludovic Orban să fie propunerea partidelor de dreapta pentru a deveni premier desemnat.

Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a spus celor doi lideri, Dan Barna și Kelemen Hunor, că vrea să fie propus din nou pentru funcția de premier pentru a debloca negocierile privind guvernarea. Astfel, Dan Barna ar urma să primească șefia Camerei Deputaților și UDMR șefia Senatului.

Dacian Cioloș nu agreează varianta Ludovic Orban

Dacian Cioloș, copreședinte al Alianței USR-PLUS, a transmis un mesaj liderului PNL, Ludovic Orban, care ar vrea să fie din nou premier, sugerând că nu ar accepta așa ceva.

„Apropo de discuțiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Amintim că Ludovic Orban a anunţat pe 7 decembrie că îşi depune mandatul de prim-ministru, la un an și o lună de la învestirea în funcție. Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier interimar.

Dan Barna s-a autopropus vicepremier

Președintele USR, Dan Barna, a declarat marți, 15 decembrie, că renunță la șefia Camerei Deputaților.

Dan Barna susține că îl propune pe Cătălin Drulă pentru a demonstra că șefia Camerei Deputaților nu e o miză personală.

„Încercăm o nouă soluţie, încercăm o nouă deschidere şi propunem o altă candidatură la conducerea Camerei Deputaţilor. Considerăm în continuare că echilibrul acestei coaliţii trebuie să existe. Pe cale de consecinţă, o să-l propunem  pe liderul de grup al parlamentarilor USR PLUS, Cătălin Drulă, un coleg cu experienţă semnificativă. Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru ceea ce înseamnă viitorul României“, a declarat Dan Barna.

Dacian Cioloș: „Atenția a fost foarte mult focalizată pe partea de negocieri de funcții“

Liderul PLUS Dacian Cioloș, a reacționat la decizia lui Dan Barna de-al propune pe deputatul Cătălin Drulă pentru funcția de șef al Camerei Deputaților. Dacian Cioloș vorbește și despre lupta pentru funcții din timpul negocierilor.

„Atenția a fost foarte mult focalizată în media, în aceste zile, pe partea de negocieri de funcții și mai puțin spre deloc pe partea de guvernare. Evident că funcțiile și mai ales oamenii care le vor ocupa sunt importante. Dar la noi guvernările au fost de foarte multe ori forme fără fond, cochilii aproape goale sau umplute mai degrabă cu interese de grup decât cu o viziune despre ceea ce trebuie să se schimbe în bine prin reforme care să nu „taie” prostește, ci să reducă risipa, să dea perspective celor care vor să muncească pe bune, nu să fure sau să se pună pe căpătuială“, scrie Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

Ludovic Orban, nemulțumit de declarațiile lui Dan Barna

Ludovic Orban a criticat ieșirea publică a lui Barna și a spus că „înțelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziții”.

Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS și UDMR să comunicăm doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord. Având în vedere faptul că înțelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziții care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formațiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalți parteneri de discuție.

Consider că orice propunere sau posibilă soluție menită să consolideze formarea viitoarei coaliții trebuie adusă pe masa discuțiilor și încurajez toți partenerii să rămână consecvenți acordului inițial”, a spus Ludovic Orban.

Adauga un comentariu