Eveniment-Social

Sef de Politie, taticul Mafiei Imobiliare – FOTO

Publicat: 09 aug. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Petru Stavarachi, seful Politiei Podu Iloaiei, a cumparat si a vandut terenuri in cele mai „fierbinti” zone din punct de vedere imobiliar, pe marginea drumului european Iasi – Targu-Frumos @ Politistul are terenuri la Letcani, Podu Iloaiei, Valea Lupului, Rediu si, poate, pentru a ascunde modul suspect in care le-a achizitionat, nu le-a trecut pe toate in declaratia de avere @ Cele mai mari scandaluri si dosare de coruptie, izbucnite in jurul Mafiei Imobiliare, vizau terenuri situate chiar in comunele din raza de competenta a Politiei Podu Iloaiei, dar Petru Stavarachi nu a demarat niciodata nici o ancheta @ Exista informatii temeinice, potrivit carora lui Stavarachi i s-au dat terenuri de valoare mare in aceste comune, la marginea drumului european, tocmai pentru a i se cumpara tacerea

Cum sa nu-ti vezi linistit de treaba, fara sa te intrebe nimeni de sanatate, daca esti un smecher care a luat ilegal, corupand primari si functionari, terenuri de milioane de euro la marginea drumului european, cand stii ca cel care trebuie sa te ancheteze face aceleasi lucruri ca si tine? Sau, dupa ce ai luat terenurile respective, ii dai si sefului Politiei, cel care trebuie sa te ancheteze, cateva mii de metri patrati in zona in care ai luat ilegal pamantul si-ti vezi mai departe de treaba, pentru ca i-ai inchis gura. De-a lungul timpului, cele mai mari scandaluri de coruptie privind retrocedarile ilegale au vizat terenuri situate in comunele iesene Dumesti, Letcani, Valea Lupului, Miroslava, orasul Podu Iloaiei. Aceste comune, printre care si Popesti, Sinesti sau Rediu, sunt arondate la Politia orasului Podu Iloaiei. Scandalurile de coruptie, privind modul in care au fost luate terenurile valoroase din aceste comune, au fost puse de presa ieseana in seama Mafiei Imobiliare. S-au facut averi uriase de pe urma acestor averi, in special in perioada de boom imobiliar 2004 – 2008. Dar in urma acestor scandaluri de presa, de multe ori, nu se facea nimic, nu se autosesiza nimeni, desi era vorba de mari fapte de coruptie. Prima institutie care trebuia sa se autosesizeze era Politia Podu Iloaiei, condusa de Petru Stavarachi. Ciudat, acesta nu s-a autosesizat niciodata. De ce oare? Oare pentru ca acesta a pus mana pe terenuri chiar in zonele imobiliare vizate de scandalurile de coruptie? Da, acesta ar putea ar fi un posibil raspuns. Ideea este intarita si de faptul ca, in declaratia de avere din anul 2009, ultima data de Petru Stavarachi, nu sunt trecute toate terenurile si apartamentele pe care le-a dobandit in ultimii ani, impreuna cu sotia.

Scandalurile Mafiei Imobiliare

Dupa cum s-a mai precizat, cele mai importante scandaluri croite in jurul Mafiei Imobiliare au vizat terenurile situate in comunele intinse de o parte si de alta a drumului european. Printre cele mai importante scandaluri de acest gen se numara si cel referitor la terenurile aflate pe partea stanga a drumului european, pe directia Iasi – Targu-Frumos, in tarlaua situata intre comuna Letcani si orasul Podu Iloaiei. Aici au pus mana abuziv, prin acte false, pe terenuri si au facut averi uriase, vanzandu-le mai multor procuratori din Iasi. Falsurile au fost facute, in special, de angajatii din Primaria Letcani, in perioada 2000 – 2008, inainte ca fraiele comunei sa fie luate de actualul primar, Stelica Turcu. Desi presa ieseana a publicat nenumarate articole cu privire la aceste abuzuri, Petru Stavarachi nu s-a sinchisit sa demareze vreo ancheta. In schimb, in anul 2001, Stavarachi a cumparat un teren in suprafata de 2.500 metri patrati in zona vizata, platind numai 2 milioane lei vechi. In acest caz, s-a autosesizat doar Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie. Alte scandaluri de coruptie legate de terenurile din zona se refera la modul in care fostul primar al orasului Podu Iloaiei, Mihai Alexa, a reusit sa transfere, atunci cand era in functie, intre anii 2004 – 2008, o suprafata de 40 hectare de teren, de pe dealurile sterpe de la Scobalteni, la marginea drumului european, pe partea dreapta la iesirea din Podu Iloaiei, pe directia Targu-Frumos. Terenul a fost transferat ilegal, pentru a i se spori valoarea. Daca la Scobalteni valora 20 milioane lei vechi hectarul, la Podu Iloaiei valora, in 2008, si cateva sute de mii de euro hectarul. Fiind prieten cu Alexa, un transfer asemanator a reusit in aceeasi perioada si procuratorul imobiliar Mihai Petrisor. Acesta a cumparat de la un anume Ioan Botez, din judetul Neamt, drepturile succesorale pentru 40 hectare de teren situate la Madarjac. Dar prin fapte de coruptie si cu ajutorul fostului primar Mihai Alexa, Petrisor a reusit sa transfere cele 40 hectare langa celelalte 40 hectare teleportate de Alexa pe teritoriul Statiunii de Cercetare – Podu Iloaiei. Si in aceste cazuri, s-au autosesizat tot ofiterii anticoruptie din Iasi. Petru Stavarachi s-a facut ca ploua. Mai mult, pentru ca aceste dosare au ajuns si pe masa procurorilor, o parte din cercetari trebuiau facute de Politia Podu Iloaiei. Dar cercetarile au mers foarte greu. Oare de ce? Vizavi de terenurile transferate de Alexa si Petrisor, langa Calea Ferata, Petru Stavarachi detine suprafata de 1937 metri patrati. Acestea au fost doar cateva din zecile de exemple care pot arata ca tacerea sefului Politiei Podu Iloaiei, in multe scandaluri de coruptie, referitoare la retrocedari ilegale sau la preluarea unor terenuri valoroase prin tot felul de abuzuri, este legata de proprietatile dobandite de Petru Stavarachi.

Si acum, terenurile lui Stavarachi

Cotidianul BUNA ZIUA IASI a obtinut, pe cale oficiala, toate documentele inregistrate la institutiile statului, legate de modul in care Petru Stavarachi a dobandit terenuri si apartamente. Se poate observa ca, desi detine terenuri foarte valoroase pe piata imobiliara, acesta le-a dobandit la preturi foarte mici. Stavarachi a vandut, apoi, o parte din aceste terenuri, obtinand profituri importante. Aceste lucruri pot intari ideea ca o parte din proprietati au ajuns in posesia sa pentru a i se cumpara tacerea. Astfel, pe 25 septembrie 2001, Petru Stavarachi intra in posesia unei suprafete de 2.500 metri patrati aflati la marginea drumului european, situat intre comuna Letcani si orasul Podu Iloaiei, platind doar 2 milioane lei vechi. Stavarachi a vandut acest teren pe data de 16.06.2006, catre SC Gab Exim SRL din Bacau. Conform contractului de vanzare – cumparare autentificat, cu numarul 425, pe data de 16 iunie 2006, cu 10.000 RON. Inca o data, se poate trage concluzia ca, in acest contract, a fost trecuta o valoare de plata fictiva. Asta deoarece, in acea perioada, terenurile de la marginea drumului european, situate intre Letcani si Podu Iloaiei, se vindeau si cu 50 euro pentru un metru patrat. De altfel, exista informatii ca Stavarachi a primit pentru acest teren peste 100.000 euro.
Pe data de 9 mai, in anul 2000, Petru Stavarachi cumpara de la niste cetateni din Podu Iloaiei suprafata de 1937 metri patrati, cu acces direct din drumul european, cu numai 8 milioane lei vechi. Acest teren este situat langa drumul european, vizavi de Statiunea de Cercetare Podu Iloaiei, in zona in care Petrisor si Alexa si-au transferat cate 40 de hectare. Pe 24 noiembrie 2005, Petru Stavarachi se mai alege cu inca un teren, intr-o alta zona imobiliara fierbinte a judetului, in comuna Miroslava. In aceasta zi, Stavarachi si sotia sa devin proprietarii unei suprafete de 962 metri patrati de teren, situat la Miroslava, platind doar 3.000 RON. Acest teren a fost achizitionat impreuna cu o alta familie, si anume Isari Constantin si Ana. Insa terenul respectiv este vandut pe data de 6 martie 2008, de catre familia Stavarachi si partenerii lor coproprietari ai suprafetei, respectiv familia Isari. Terenul este vandut contra sumei de 22.400 lei, cel putin atat este trecut in acte. Dar Stavarachi nu este strain de practica potrivit careia, in actele de vanzare – cumparare pentru terenuri sau cladiri, se trec valori mai mici, pentru a plati mai putin la notar sau impozite mai mici la stat.
In anul 2007, pe data de 27 februarie, Petru Stavarachi cumpara de la o anumita Anca Mariana Andar, din Bucuresti, un teren in suprafata de 1.111,26 metri patrati, situat in comuna Valea Lupului, platind 20.000 RON. Avand in vedere, insa, ca acest teren se afla in noul cartier de lux de la marginea municipiului Iasi, dezvoltat de o parte si de alta a drumului ce ducea spre fosta ferma a partidului, numit „Aleea cu ciresi”, pretul platit de Stavarachi pentru acest teren este extrem de mic. In anul 2007, in aceasta zona, un metru patrat de teren se vindea cu cel putin 25 euro.

Apartamentele

In anul 1998, pe data de 24 septembrie, Petru Stavarachi a cumparat un apartament cu doua camere, in suprafata de 40 metri patrati, situat in Iasi, pe strada Proletari nr. 8, bloc A3, platind 29 milioane lei vechi. Pe data de 5 octombrie 2004, Petru Stavarachi cumpara un apartament cu trei camere, in suprafata de 64 metri patrati, pe strada Atelierului nr. 4, bloc B4-1, la scara A, platind 22.000 euro.

De ce a mintit in declaratia de avere?

Desi cotidianul BUNA ZIUA IASI detine documente oficiale care dovedesc bunurile imobiliare cumparate si pe care inca le mai detine Petru Stavarachi, declaratia de avere a acestuia este cat se poate de sumara. Ultima declaratie de avere data de acesta, cea din 2009, nu contine toate proprietatile. In declaratia de avere este trecut terenul de la Podu Iloaiei, un teren in comuna Rediu si un altul in comuna Tutora si un apartament de 60 metri patrati, situat in municipiul Iasi. Adresa apartamentului descris in declaratia de avere este ilizibila. Jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI l-au contactat pe Petru Stavarachi, pentru a-l intreba de ce nu si-a facut treaba de politist atunci cand trebuia. Raspunsul este penibil, Stavarachi sustine ca nu era politist la Podu Iloaiei cand s-au petrecut abuzurile. Acest lucru este fals. In ultimii zece ani, acesta a fost si seful Politiei Rurale din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie si, din 2006, este seful Politiei orasului Podu Iloaiei. Mai mult, acesta sustine ca declaratia sa de avere este completa. „Cum adica? Cum sa ma implic daca nu lucram acolo? Trebuie sa fiu cavalerul dreptatii. Pentru respectivele dosare s-au dat solutii. Eu am cumparat si vandut, este ilegal? Declaratia de avere este completa”, a declarat Petru Stavarachi.

Adauga un comentariu