Sanatate

Semințe de chia: Beneficii și contraindicații pentru o dietă echilibrată

Publicat: 09 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Semințe de chia Beneficii și contraindicații pentru o dietă echilibrată
Semințele de chia au atât beneficii, cât și contraindicații, din această cauză trebuie consumate cu grijă și să nu depășiți consumul recomandat

Semințele de chia au numeroase beneficii, dar și contraindicații, acestea fiind recomandate să fie consumate de cel mult patru ori pe săptămână. Suplimentul este bogat în vitamine, minerale, omega-3 și ajută la reducerea colesterolului și a semnelor vizibile de îmbătrânire. Semințele de chia pot fi folosite în smoothie, budincă sau brioșe.

Semințele de chia pot fi albe sau negre, însă culoarea este singura diferență dintre cele două. Ambele sunt ușor de pregătit, digerat și au o valoare nutritivă ridicată.

Semințe de chia, beneficii și contraindicații: Cum le folosim

Pentru o dietă echilibrată este recomandat consumul semințelor chia, acestea fiind bogate în fibre, proteine, vitamine, omega-3 și minerale. O sută grame de semințe au o valoare nutrițională de 486 kcal și numeroase beneficii asupra sănătății. Acestea reduc semnele vizibile de îmbătrânire a pielii, ajută inima și sistemul digestiv, precum și dezvoltarea sănătății osoase.  Semințele de chia sunt bogate în atioxidanți, iod, zinc, precum și în vitaminele B, E și D. Consumul zilnic de chia este recomandat de asemenea pentru arderea grăsimilor și creșterea energiei. 

Suplimentul nu trebuie consumat mai mult de patru zile pe săptămână, doar 3 linguri pe zi.  Chiar dacă acestea sunt recomandate pentru sistemul digestiv, semințele pot produce balonare sau dureri de burtă la anumite persoane. De asemenea, unele persoane pot prezenta o sensibilitate la semințele chia, fiind alergice. Consumul acestora pot produce mâncărimi și iritații la nivelul pielii.

Trei rețete ușoare ce conțin semințe de chia

Semințele de chia pot fi consumate în smoothie, budincă, clătite, brioșe sau batoane proteice. Pentru budinca de chia cu ciocolată se amestecă 150 grame lapte vegetal, o lingură de cacao pudră, 50 grame semințe chia, o linguriță de zahăr brun și se lasă peste noapte la frigider. Budinca se poate lăsă și doar două ore la rece, după care o puteți consuma.

Gelul de chia se poate adăuga în smoothie sau supe pentru a spori valoarea nutrițională. Pentru prepararea acestuia amestecați o ceașcă de apă cu o pătrime ceașcă semințe de chia. Amestecați timp de 15-20 minute până consistența amestecului este ca cea a unui gel. Se păstrează la frigider.

Pentru un smoothie cu kiwi și spanac se amestecă la blender o banană, un kiwi, două cești de apă, o ceașcă de spanac și o ceașcă de afine congelate. Semințele de chia se presară deasupra băuturii.

Semințele de chia au atât beneficii, cât și contraindicații, din această cauză trebuie consumate cu grijă și să nu depășiți consumul recomandat.

Adauga un comentariu