WoW!

Seminţe de susan – beneficii pentru sănătate

Publicat: 04 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Seminţe de susan  beneficii pentru sănătate

Se crede că seminţele de susan (Sesamum indicum) au fost unul dintre primele condimente folosite de oameni. Cele mai vechi dovezi ale utilizării lor provin din legendele asiriene care descriu obiceiul zeilor de a bea vin pe bază de seminţe de susan, înainte de crearea pământului.

Susanul era una dintre principalele plante cultivate şi în minunatele grădini suspendate ale Babilonului. Babilonienii foloseau seminţele de susan pentru a prepara prăjituri, dulciuri, alcool şi vin.

Seminţele de susan erau considerate aliment dar şi sursa de substanţe pentru prepararea parfumurilor, iar femeile amestecau seminţele cu miere şi mâncau aceste dulciuri pentru a-şi stimula glandele sexuale.

Ţările de origine ale susanului par a fi India, China, Mexic, Nicaragua, Guatemala, Venezuela, El Salvador, Sudan şi Etiopia. În zilele noastre creşte mai ales în India şi Orientul Îndepărtat.

Calităţile nutriţionale ale seminţelor de susan

Pe lângă cele enumerate mai sus, seminţele de susan conţin şi proteine, cu 50% mai multe decât se afla în carne. Dr. Leathem, de la Rutgers University, arata ca hipofiza secretă un hormon compus în special din proteina şi că aceste elemente nutritive pe care susanul le conţine sunt indispensabile dezvoltării sale.

Hormonul hipofizar este un factor important pentru buna funcţionare a glandelor sexuale. Prin urmare, seminţele de susan sunt recomandate atât femeilor, cât şi bărbaţilor, având proprietăţi revigorante asupra organelor sexuale. În plus, seminţele de susan sunt tonice, regenerante pentru oase şi pentru dinţi.

Seminţele de susan sunt compuse din 48-65% substanţe grase, 24% substanţe proteice, 14-18% substanţe extractive neazotate, vitaminele B, D, E, F.

Proprietăţi şi indicaţii terapeutice

Câteva dintre proprietăţile seminţelor de susan: vitalizant, antiastenic, stimulent al hematopoezei, nutritiv, regenerant, laxativ, afrodisiac, vitaminizant, tonic, calmant, emolient, stimulent intelectual.

Indicaţii terapeutice ale seminţelor de susan:

  • impotenţa
  • boli de piele, căderea părului
  • tuse cronică, plămâni slăbiţi
  • constipaţie cronică, dizenterie
  • amenoree, dismenoree,
  • retracţii ale gingiilor, degradare a dinţilor
  • simptome asociate trombocitopeniei, subponderalitate
  • hemoroizi
  • oase fragile, osteoporoza
  • convalescenţă.

Seminţe de susan – beneficii pentru sănătate

Susanul are o valoare energerica mare, este bogat în vitamina E şi stimulează în mod considerabil virilitatea. În India este supranumit “rasayana” adică “cel care prelungeşte viaţa“. Printre beneficiile pentru sănătate ale consumului de seminţe de susan amintim:

#1. Bună sursă de fibre
3 linguri de seminţe de susan (aprox. 30gr) oferă 3.5 gr de fibre, ceea ce reprezintă 12% din aportul zilnic necesar.

Fibrele sunt bine cunoscute pentru susţinerea sănătăţii digestive, în reducerea riscului de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, obezitate şi diabet de tip 2.

#2. Pot scădea colesterolul şi trigliceridele
Studiile sugerează că un consum regulat de seminţe de susan poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol şi a trigliceridelor – care sunt factori de risc pentru bolile de inimă.

În urma unui studiu la care au participat 38 de persoane cu un nivel ridicat de lipide în sânge, cărora li s-au dat să consume câte 40 de grame de seminţe de susan zilnic, timp de 2 luni, au înregistrat o reducere a 10% a coleterolului rău şi 8% a trigliceridelor, comparativ cu grupul placebo.

#3. Pot reduce tensiunea arterială
Seminţele de susan sunt bogate în magneziu, ceea ce poate ajuta la scăderea tensunii arteriale. În plus, liganii, vitamina E şi antioxidanii din aceste seminţe pot ajuta la prevenirea depunerilor pe artere, menţinând o tesiune sănătoasă.

Într-un studiu, persoanele cu hipertensiune arterială au consumat 2,5 grame de seminţe de susan negru pudra – o varietate mai puţin obişnuită – în formă de capsula în fiecare zi. La sfârşitul unei luni, aceştia au înregistrat o scădere cu 6% a tensiunii arteriale sistolice – numărul maxim al unei citiri a tensiunii arteriale – în comparaţie cu grupul placebo.

#4. Susţin sănătatea oaselor
Seminţele de susan sunt bogate în câţiva nutrienţi care ajuta la menţinerea sănătăţii oaselor, printre care, cel mai important: calciul. Cu toate acestea, seminţele de susan conţin compuşi naturali numiţi oxalaţi şi fitati, antinutrienti care reduc absorbţia acestor minerale. Pentru a limita impactul acestor compuşi, încercaţi să înmuiaţi, prăjiţi sau încolţiţi seminţele.

#5. Sunt o sursă bună de vitamine din grupul B
Aici, este de menţionat că prin procesul de decorticare, pot fi eliminate unele dintre aceste vitamine. Cu toate acestea, seminţele de susan conţin compuşi naturali numiţi oxalaţi şi fitati, antinutrienti care reduc absorbţia acestor minerale. Pentru a limita impactul acestor compuşi, încercaţi să înmuiaţi, prăjiţi sau încolţiţi seminţele.

Adauga un comentariu