International

Semnal de alarmă în Rusia: COVID-19 ar putea ucide mii de oameni în câteva zile!

Publicat: 01 apr. 2020

Organizaţia Amnesty International a tras un semnal de alarmă asupra „consecinţelor devastatoare” pe care le-ar avea o pandemie de COVID-19 în închisorile din Rusia, făcând apel la autorităţi să reducă numărul de deţinuţi, în special al celor care sunt în aşteptarea procesului, relatează AFP.

Înainte de Amnesty şi organizaţia Human Rights Watch a atras atenţia săptămâna trecută în legătură cu suprapopularea din penitenciarele din Rusia, spunând că este o problemă majoră în cazul epidemiei de noul coronavirus.

„Dacă autorităţile nu pun în aplicare măsuri de protecţie urgente, pandemia de COVID-19 ar putea lovi închisorile din Rusia cu consecinţe devastatoare”, a avertizat într-un comunicat Natalia Priluţkaia, cercetătoare a Amnesty International pentru Rusia.

Potrivit ei, „situaţia actuală a sistemului penitenciar rus (…) îi expune pe deţinuţi la un mai mare risc de boli infecţioase”. Cercetătoarea invocă „suprapopularea, aerisirea proastă, îngrijirile şi instalaţiile sanitare inadecvate”.

Conform Amnesty International, 9.000 din cei 519.600 de deţinuţi din Rusia sunt bărbaţi de peste 60 de ani, cei mai expuşi la virus. ONG-ul denunţă faptul că „aproape 97.000 de prizonieri sunt în centre de detenţie provizorie, unde condiţiile sunt mai periculoase, în special din cauza suprapopulării”, citează Agerpres.

ONG-ul face apel la autorităţile ruse „să ia în considerare mijloace de a reduce populaţia carcerală din Rusia”.
Adauga un comentariu