Prima pagină » Actualitate » Semnal de alarmă tras Cristian Terheș: „Măsurile fiscale vor arunca țara în haos!“
Semnal de alarmă tras Cristian Terheș: „Măsurile fiscale vor arunca țara în haos!“

Semnal de alarmă tras Cristian Terheș: „Măsurile fiscale vor arunca țara în haos!“

28 sept. 2023, 10:18,
BZI.ro, în Actualitate

Cristian Terheș a avertizat că măsurile fiscale vor arunca țara în haos. Europarlamentarul a precizat că Guvernul PSD – PNL lovește prin aceste măsuri tocmai sectorul privat, cel care a făcut ca România să aibă una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, creștere generată în cea mai mare parte de sectorul privat.

Cristian Terheș: „Măsurile fiscale vor arunca țara în haos!“

Europarlamentarul Cristian Terheș a susținut, pe pagina sa de Facebook, că măsurile pentru care guvernul PSD-PNL își asumă răspunderea vor arunca țara în haos. Potrivit lui, acest lucru se va întâmpla deoarece totul este lipsit de predictibilitate.

„Modificările fiscale pentru care guvernul PSD-PNL își asumă răspunderea vor arunca țara în haos, pentru că totul e lipsit de predictibilitate. Am întrebat contabili și oamenii sunt efectiv buimăciți. România are una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, generată în cea mai mare parte de sectorul privat“, a menționat Cristian Terheș pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul a adăugat că marea problemă a României este cea legată de colectarea taxelor.

„Problema în România nu e creșterea economică, ci faptul că guvernul nu colectează taxele deja existente. În loc ca actualul guvern să fi implementat măsuri de colectare mai eficientă a taxelor deja datorate și a de a merge după marii evazioniști, ridică taxele tot la cei care deja plătesc“, a zis Cristian Terheș.

Politicianul a susținut că sub guvernul Boc s-au mai crescut taxele iar efectul a fost că s-au colectat și mai puțini bani la buget.

„Chiar dacă pare paradoxal, regula e foarte simplă: taxe mici, colectări mari; taxe mari, colectări mici. Culmea e că PNL-ul susține această sinucidere economică. Cum am mai spus, PNL-ul și-a abandonat atât filonul național, susținând toate utopiile globaliste neomarxiste, cât și cel liberal”, a explicat Cristian Terheș.

Se pregătește o rectificare bugetară

Ministrul Finanțelor a anunțat că Guvernul pregătește o rectificare bugetară după ce intră în vigoare Legea cu noile măsuri fiscale. Aceasta ar fi prima din acest an. Pentru a putea aloca fonduri instituțiilor care au nevoie foarte mare de bani, inclusiv pentru proiecte cu fonduri UE sau cheltuieli din domeniul sănătății, Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță care prevede posibilitatea de a prelua la Fondul de rezervă al Guvernului sumele reprezentând 10% din creditele de angajament și creditele bugetare, pe care ordonatorii de credite sunt obligați, conform legii, să le păstreze.

Guvernul va lua la fondul de rezervă bani de la ordonatorii de credite în funcție de necesități. Soluția propusă acum de Ministerul Finanțelor rezolvă probleme majore ale unor instituții de stat, prin preluarea sumelor respective la Fondul de rezervă, de unde pot fi ulterior alocate. Fondul de rezervă a reprezentat, însă, de-a lungul anilor și un instrument de alocare discreționară de fonduri.

Rectificarea bugetară care ar trebui să urmeze odată cu intrarea în vigoare a legii ar trebui să aducă și majorarea deficitului bugetar de la ținta de 4,4%, pe care a fost construit bugetul pe 2023. În urma discuțiilor cu Comisia Europeană ar exista spațiu fiscal pentru o majorare a deficitului în zona de 5,5%-5,7% din PIB, reprezentând o reducere de cel puțin jumătate de punct procentual față de deficitul de 6,2% de anul trecut (ESA).

Altfel, europarlamentarul Cristian Terheș a transmis că măsurile fiscale vor arunca țara în haos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *