Prima pagină » Sanatate » Semne că ai mercur în corp: Cum se manifestă și ce trebuie să faci

Semne că ai mercur în corp: Cum se manifestă și ce trebuie să faci

05 mart. 2021, 16:21,
BZI.ro, în Sanatate

Sunt câteva semne care îți arată că ai mercur în corp. Mercurul, metal care se găsește în cantități mici în anumite produse, odată ajuns în corpul tău în cantități mai mari produce o serie de transformări nedorite.

Mercurul poate fi inhalat foarte ușor. Un alt mod prin care poate ajunge în corpul uman este prin intermediul alimentelor. Mercurul vaporizat intră în sol, de unde ajunge în plante și în animale, pe care omul le poate consuma. Mercurul poate fi letal chiar și în doze mici.

Cum se manifestă intoxicația cu mercur

Mercurul afectează sistemul nervos și poate produce nervozitate, iritabilitate, amorțeală, probleme de memorie sau depresie. Odată ce cantitatea de emrcur crește în organism, simptomele se înmulțesc și se agravează, însă acestea diferă în funcție de vârstă.

În cazul adulților, intoxicația cu mercur paote duce la slăbiciune musculară, gust metalic în gură, greață și vărsături. În anumite cazuri, pot apare probleme cu abilitățile motorii și poate crea senzația de incapacitate de a simți mâinile, fața sau alte zone ale corpului. Intoxicația cu mercur poate produce modificări ale vederii sau ale vorbirii.

În cazul copiilor, semne ale faptului că au mercur în corp sunt afectarea deprinderile motorii, probleme de gândire ți dificultăți de învățare și înțelegere a cuvintelor.

În cazul în care cantitatea de mercur este mai mare, pot apare complicații precum daune neurologice, încetinirea reflexelor, afectarea abilităților motorii și tulburări cognitive.

Care sunt cauzele intoxicației cu mercur

Una dintre cele mai întâlnite cauze ale intoxicației cu mercur este consumul de fructe de mare contaminate cu mercur. Cantități de mercur pot fi întâlnite și la pești comercializați ca peștele-spadă, rechin sau ton alb.

O altă cauză a intoxicației cu mercur ar putea fi umpluturile dentare care conțin aproximativ 40-50% mercur. La alte cauze pentru apariția mercurului în corpul uman mai pot fi trecute expunerea directă la vopsele vechi, vaccinări, contactul cu un termometru mai vechi din casă, aerul toxic din zonele unde sunt fabrici ce produc mercur ca produs secundar, dar și anumite produse de îngrijire a pielii.

Ce trebuie să faci în cazul intoxicației cu mercur

În urma unui examen fizic sau efectuarea unor analize de sânge și/sau urină se poate detecta intoxicația cu mercur. Prin acestea se pot măsura nivelurile de mercur din organism.

Tratamentul presupune eliminarea oricăror expuneri la metal. Persoana intoxicată cu mercur trebuie să nu mai consume fructe de mare care conțin mercur, iar în cazul în care intoxicarea are legătură cu locul de muncă, medicii pot propune schimbarea loculului de muncă.

În cazuri particulare, intoxicația cu mercur poate fi tratată printr-o terapie de chelare, ce are propriile riscuri și efecte secundare. Persoanei intoxicate i se administrează medicamente care sunt ulterior eliminate prin urină.

Ce să faci dacă ai spart un termometru cu mercur

În cazul în care ai spart un termometru cu mercur, pot apărea simptome precum respirația îngreunată, dureri abdominale puternice, dureri de cap, unele probleme cu memoria sau tulburări de vedere și auditive.

În cazul în care ai spart un termometru cu mercur trebuie să evacuezi încăperea și să lași să se aerisească 24 de ore. Pentru a curăța locul, folosește mănuși de cauciuc. Suprafața pe care a stat mercurul poate fi ștearsă cu o cârpă umedă. În cazul în care mercurul a atins hainele, nu le spălați, aruncați-le.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *